fbpx

[VIDEO] Trenja na levici: Kako zatrepetajo slovenski levičarji

(Foto: Nova24TV)

Slovenska levica ni enotna. Nastajanje novih strank tik pred volitvami in njihov razpad kmalu zatem je dovolj zgovoren podatek. Kdo ima glavno vlogo? Zmagovalna oz. vladajoča stranka ali strici iz ozadja – besede, ki vzbujajo dvom. Ko pa slovenskega levičarja povprašaš po “komunizmu”, zatrepeta in začne se prava bitka o pomenu te besede.

“Zdi se mi, da ima levica cilj bolj za oblast, formo bomo pa že prilagodili in vsebino tudi. Bomo pač nekaj zapakirali, da bodo imeli ljudje to radi in bomo to ponudili na volitvah,” je delovanje slovenske levice orisal analitik Božidar Novak, ob tem pa dodaja: “Ne smemo izgubiti kritičnega odnosa do javnega izpostavljanja. Želel bi, da se čim več kritično mislečih Slovencev izpostavi v politiki – samo tako lahko kaj premaknemo.”

Celotno oddajo Trenja na levici si lahko ogledate tukaj:

Komunizem še vedno TABU, tudi na levici
Mnenja o komunizmu so deljena, a zgodovinska dejstva in tragična zapuščina v Sloveniji ter številni vplivi, ki se v javnosti in mišljenju ljudi odražajo še danes, so jasen znak, da je komunizem v naši državi povzročil ogromno škode.

Analitik Boštjan M. Turk: “Mi nimamo opravka z levico. Evropska levica je zagovornik delavstva. Mi imamo opravka z neko surovo podivjano strukturo, ki se je naučila metod boja v ‘hosti’ in jih ohranila do danes. Ubijajo ne več, zapirajo pa še in tudi obsojajo.”

Ali je mogoče oz. smiselno, da bi se Združena levica preimenovala v Komunistično stranko Slovenije? Lukšič je mnenja, da to ni potrebno, medtem ko se ostali gostje s tem ne strinjajo in dopuščajo to možnost, saj ta radikalno leva stranka časti simbole komunizma in se poistoveti z njihovimi idejami.

Pater Branko Cestnik “Od Združene levice bi pričakoval, da bi se preimenovala kar v komunistično stranko Slovenije. Ne vem, zakaj se besede komunist brani, če pa tako ali tako izhaja iz tega in te ideje ima. Očitno je beseda komunizem tabu tudi na sami levici.

Bomo v Sloveniji videli veliko “levo-desno” koalicijo?
Vsi gostje so se strinjali, da Slovenija potrebuje korenite reforme, ki pa jih lahko implementira zgolj in izključno trdna in odločna vlada. Na tej točki smo odprli možnost velike koalicije, bodisi na levici bodisi na desnici, morda pa celo med levico in desnico. Torej, dveh strankah, ki bosta z večino oz. ustavno večino spožili prepotrebne premike v naši državi.

Nekdanji predsednik SD Igor Lukšič: “V Sloveniji imamo problem, da bi formirali eno močno desnico in eno močno levico. Smo pa zelo dobri na sredini, kjer je možen karierizem in ljudje skačejo iz ene v drugo stranko, ki so pravzaprav samo stranke na papirju.”

Upoštevajoč družbeno politično dogajanje in volilno kulturo v Sloveniji, je o rezultatih naslednjih volitev in morebitnih koalicijah težko govoriti, so bili enotni gostje. Kakšna usoda čaka slovenski politični parket, na levici in desnici, tako ostaja neznanka. Ne glede na vse pa je razprava dala upanje, da lahko s konstruktivno izmenjavo mnenj pridemo do skupnih točk in rešitve – rešitve za boljšo in naprednejšo Slovenijo.

Podpredsednik NSi Jožef Horvat: “Pričakovali bi, da bo slovenski volilec začel drugače razmišljati, potem ko smo pred 25 leti doživeli, ne samo v Sloveniji, ampak v celi jugovzhodni Evropi tektonske družbenopolitične premike, a po vseh teh 25 letih ima še naprej največjo politično moč levica. Mi v 25 letih nikoli nismo imeli desne vlade. Nikoli. In to levica zna zelo spretno izkoriščati.”

Zaključne misli o stanju in prihodnosti slovenskega političnega prostora

Igor Lukšič: “Politiko in politike bi bilo potrebno zagreti za strateška vprašanja. Za strateške premisleke. V to vložiti več denarja, več ljudi.”

Jožef Horvat: “Mi potrebujemo prave, nove, moderne politike, ki bodo znali Slovenijo narediti moderno, pošteno, podjetno. Trdim, da smo dober narod, ampak vedno se tik pred volitvami na levi politični smeri formirajo neke stranke, ki imajo cilj onemogočiti desnico.”

Božidar Novak: “Do naslednjih volitev se ne bo nič zgodilo. In tudi dvomim, da se bo kaj zgodilo v 10 letih. Volitve so čez 2 leti. Danes napovedovati, kakšen bo rezultat na volitvah, je kot bi napovedovali, kakšno bo vreme čez 2 leti.”

Boštjan M. Turk: “Osebno imam zaupanje v Evropo in upanje, da bodo nove pobude v Sloveniji, skupaj z ostalimi strukturami pomladne politike, lahko povzročile, da nastane neka kritična masa, ki lahko začne delati na dejanski reformi Slovenije.”

Jure Ferjan