fbpx

[VIDEO] V Sloveniji padel referendum, bo tudi schengen?

Evropa se sooča z varnostnim problemom, schengen je pred velikim preizkusom, medtem ko je Slovenija pod vtisom izida referenduma o zakonski zvezi. “Ljudje so se odločili ZA družino, ZA otroke in z jasnim glasom PROTI spornemu zakonu dali sporočilo vladajoči politiki,” je poudarila poslanka v Evropskem parlamentu Romana Tomc in dodala, da je “čas, da Evropa stopi na pravo pot”.

Evropska poslanka Evropske ljudske stranke Romana Tomc je v Hotelu City v Ljubljani gostila delovni zajtrk, kjer je spregovorila o aktualni politični situaciji in obetih za prihodnost, komentirala pa je tudi rezultate nedeljskega referenduma.

Tomčeva: Ko gre za otroke, so zadeve jasne
Tomčeva je navdušena nad rezultati referenduma o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Proti zakonu je glasovalo več kot 392 tisoč državljank in državljanov, kvorum je bil dosežen in zakon je padel. Slovenke in Slovenci so dali jasen signal, da “ohranimo našo družino in naše vrednote, kot jih cenimo do sedaj,” je evropska poslanka povzela sporočilo rezultata referenduma. Dodala je, da je potrebno področje istospolnih zvez urediti zakonsko tudi glede dedovanja in poroke, a ko gre za otroke, so zadeve jasne.

Delovni zajtrk evropske poslanke Romane Tomc (foto: Nova24TV).

Delovni zajtrk evropske poslanke Romane Tomc (foto: Nova24TV).

Mini schengen ali začetek konca EU
“Evropa mora jasno povedati, koliko migrantov lahko sprejmemo in da je naš prostor omejen,” je bila jasna Tomčeva. “Pomembno je razlikovanje med begunci in migranti,” je nadaljevala in dodala: “Imam občutek, da naša vlada dela en da to, drug dan nekaj drugega, da govori eno, dela drugo.”

Vzpostavitev mini schengna bi lahko pomenila propad EU, zato ta izraz v Bruslju ni zaželen. V kolikor bi bil predlog sprejet, bi posledice čutili tako ljudje kot gospodarstvo. To vprašanje naj se sicer še ne bi odpiralo, a kot pravi Tomčeva: “Kjer je dim, je po navadi tudi ogenj.”

V letu 2016 za Evropo ključna varnost, za Slovenijo reforme
V letu 2016 je za Evropo ključna varnost, medtem ko Slovenija potrebuje reforme. Državo pesti krivičen socialni sistem, namesto priprave reform pa se vlada ukvarja s kadrovanjem. Prihodnost mladih je neperspektivna. Pridobitev pripravništva ali redne zaposlitve pa neuresničljive sanje, je prepričana Tomčeva. Kaj bo prineslo novo leto? Prepotrebne reforme in zagon gospodarstva ali le ponovne predčasne volitve?

J. F.