fbpx

Šefic: Migrant s prepovedanimi substancami, mi pa smo za njih zapravili že več kot pet milijonov evrov

Foto: STA

Državni sekretar Ministrstva za notranje zadeve RS Bojan Šefic in poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan sta predstavila aktualno dogajanje glede migrantov. Kot je opozoril Šefic, je situacija pod kontrolo, a so pri enem od migrantov našli prepovedane substance.

Z današnjim dnem bo skupno število migrantov, ki so vstopili v Slovenijo, znašalo 200.000. Do 12. ure jih je v državo vstopilo že 4300. Vsak dan je na terenu med 900 in 1000 policistov, pomaga pa jim tudi okoli 600 pripadnikov Slovenske vojske.

Slovenija Hrvaški poslala odgovor na protestno noto glede ograje
Slovenija je Hrvaški danes poslala odgovor na protestno noto Zagreba glede žičnate ograje na slovensko-hrvaški meji, so za STA potrdili na slovenskem zunanjem ministrstvu.

“Zelo jasno pojasnjujemo, da s tem ne prejudiciramo meje, ker ta ni določena, ampak jo bo določilo arbitražno sodišče, tako da je to vznemirjenje povsem nepotrebno. Pojasnjujemo tudi, da so tehnične ovire namenjene temu, da se prepreči razpršitev migrantov in se zagotovi, da bodo vstopali na vstopnih točkah in je poskrbljeno tudi za njihovo varnost,” je o vsebini slovenskega odgovora povedal minister Karl Erjavec.

Pomoč z vseh koncev Evrope
Razmere na mejnih prehodih slovenskim policistom pomagajo obvladovati policisti z vse Evrope. Trenutno v Sloveniji delujejo Čehi, Madžari, Nemci, Slovaki, Avstrijci, Francozi, Latvijci, Litvanci in Estonci. V prihodnjih dneh pa se jim bodo pridružili še policisti iz Italije, Romunije, Španije, Bolgarije in Švice. Številke razdeljenih obrokov so izjemno visoke. Vsak dan se razdeli približno 4000 toplih obrokov. Kot je poudaril vodja Civilne zaščite Srečko Šestan, pri tem ključno vlogo odigrajo slovenski vojaki.

Pri enem od migrantov našli prepovedane substance
Razmere na mejnih prehodih in v nastanitvenih centrih so sicer pod kontrolo. So pa včeraj v Šentilju pri enem od migrantov zasegli nedovoljene substance.

Verjetno bomo sprejeli manj migrantov, kot smo sprva načrtovali
Po besedah Šefica bo slovenska vlada v roku enega tedna oblikovala predlog in Evropski komisiji predlagala, koliko migrantov smo pripravljeni trajno sprejeti. Kot je še poudaril, bo ta številka morda nižja od sprva pričakovane, saj so naše kapacitete povsem zasedene. Trenutno smo za begunsko krizo zapravili že več kot 5,5 milijonov evrov.

Komisarka Bulčeva v migrantskem centru
Evropska komisarka za promet Violeta Bulc je v okviru svojega današnjega obiska Slovenije dopoldne obiskala zbirni center za migrante v Dobovi, skupaj z notranjo ministrico Vesno Györkös Žnidar pa popoldne še nastanitveni center v Šentilju. Ob tem je dejala, da želi, da bi zdrav razum in politična volja prevladala na celotnem begunskem koridorju.

Kot je povedala po ogledu razmer v obeh centrih, je zelo ponosna na to, kako se stvari v Sloveniji odvijajo, tudi vsi akterji pa so v pogovorih potrdili, da so se po začetnih šokih zelo dobro organizirali in med sabo zdaj tudi odlično sodelujejo.

Na vprašanje, ali se ji zdi odločitev za postavljanje ograj primerna, je dejala, da gre za vmesno rešitev, s katero se želi nadzorovati pretok migrantov. Komisarka verjame, da bo to pripomoglo k še večji učinkovitosti in bolj sistemskemu pristopu k obravnavanju velikih mas beguncev, ki dnevno prihajajo v Slovenijo.

M. G., STA