[Video] Vrednote desne sredine so nujne za uravnoteženo družbo

Mednarodna sekretarka Slovenske demokratske mladine Zala Tomašič v oddaji Tema dneva na Nova24TV.

“Vrednote desne sredine so nujne za neko uravnoteženo družbo z uravnoteženimi vrednotami, kot so zakon, družina, demokracija, človekove pravice, podjetništvo,” je med drugim v oddaji Tema dneva povedala Zala Tomašič, mednarodna sekretarka Slovenske demokratske mladine in voditeljica oddaje Signal na naši televiziji. Z voditeljico Aleksandro Jug sta spregovorili o prihodnosti desne sredine v Sloveniji, napovedala pa je tudi zanimivo temo, o kateri bo tekla debata v prihodnji oddaji Signal.

Na izvršilnem odboru in skupščini mednarodne zveze sredinskih demokratov je bil tudi dogodek za mlade, kjer so se pogovarjali o globalnih izzivih desne sredine. Mednarodna skupnost združuje stranke na podlagi krščanskodemokratskega prepričanja, združenju pa so se pridružile stranke z vseh koncev sveta. V okviru dogodka je potekal tudi mladinski del srečanja, na katerem je na okrogli mizi spregovorila mednarodna sekretarka SDM Zala Tomašič, ki je bila tokratna gostja v oddaji Tema dneva.

Na izvršilnem odboru in skupščini mednarodne zveze sredinskih demokratov je bil tudi dogodek za mlade, kjer so se pogovarjali o globalnih izzivih desne sredine. Po besedah Tomašičeve se “desno sredino” lahko drugače razume v Evropi, Afriki in Aziji. Sama je problem razumevanja “desne sredine” v Sloveniji izpostavila predvsem v manipuliranju z jezikom, saj je na političnem spektru v Sloveniji leva pomaknjena bolj v “center”, zaradi česar se desna sredina razume kot bolj radikalno desna. Tomašičeva meni, da velikih odstopanj v “desni sredini” v Sloveniji in po Evropi ni, so pa večja odstopanja na drugih kontinentih. Pri tem je izpostavila, da je predstavnik iz Angole povedal, da ima večina držav v Afriki, kjer je zelo nizka stopnja transparentnosti pri volitvah, leve vlade, vse večja pa je tudi polarizacija po vseh državah.

“Kadarkoli desna sredina ni tako močna, to izkoristijo ljudje na levi s progresivnimi vrednotami, ne maram uporabljati besede progresivne vrednote, ker to implicira napredek, kar v tem primeru ni nujno, ampak vsakič, ko se to zgodi, zraste levica, na drugi strani potem lahko vidimo tudi rast drugega ekstrema. Vrednote desne sredine so nujne za neko uravnoteženo družbo z uravnoteženimi vrednotami, kot so zakon, družina, demokracija, človekove pravice, podjetništvo,” je pojasnila Tomašičeva, ki dodaja, da pod trenutno vlado ni plodnih tal za takšno desno sredino, vendar ostaja optimistična.

Kot enega večjih problemov desne sredine Tomašičeva vidi v problemu komuniciranja programov za razliko od levice, ki “ali nima programa ali pa je ta slabši od programa desne sredine, imajo pa to zmožnost marketinga, da izjemno dobro promovirajo ideje ne glede na to, ali jih nimajo ali so te neuresničljive ali pa celo škodljive”, je pojasnila.

SDM je največji slovenski podmladek, aktiven na vseh področjih
Gostja je poudarila, da je Slovenska demokratska stranka najštevilčnejša stranka in da je njen podmladek največji v Sloveniji. SDM je po njenih besedah “glasen na vseh področjih slovenske politike” in se trudi predstavljati mlade na desni sredini, poudarila je, da so aktivni tudi na področju mednarodnega sodelovanja, “povezujemo se z drugimi podmladki na desni sredini“, je dejala in povedala, da se bodo čez en mesec udeležili tudi kongresa podmladka Evropske ljudske stranke, ki bo potekal na Portugalskem.

Mednarodna sekretarka SDM Zala Tomašič se je v Washingtonu udeležila Transatlantskega vrha mladih (Transatlantic Youth Summit), ki združuje mlade iz 63 mladinskih organizacij iz 39 evropskih držav. (Foto: Facebook)

Zala Tomašič je med drugim tudi voditeljica sveže oddaje na naši televiziji, oddaje Signal, v kateri tečejo različne debate o različnih temah, o katerih se po njenem mnenju premalo govori. Doslej so v oddaji razpravljali o področju umetne inteligence, genetiki, napovedala pa je novo oddajo, v kateri bodo govorili o Kitajski in njenem vplivu. V njenih oddajah se odmaknejo od politične ideologije in se bolj poglobijo v strokovno debato.

Tanja Brkić