fbpx

[Video] Zasoljene cene RTV za videovsebine – ENA minuta enkratnega predvajanja vrtoglavih 894 evrov! Na RTV si želijo, da nihče ne bi gledal njihovega arhivskega materiala!

Direktorica Televizije Slovenija Natalija Gorščak (foto: STA)

Naslednje leto beležimo 30. obletnico osamosvojitve. V zvezi s tem smo na Nova24TV želeli predvajati določene dokumentarne filme, ki so nastali v produkciji RTV Slovenija, alternativa je bila, da bi na podlagi arhivskih posnetkov RTV Slovenija posneli lastne dokumentarne filme. RTV Slovenija ima v svojem arhivu ogromno vsebin, ki bi jih lahko dobro tržila in delila tudi z ostalimi televizijskimi hišami. Nasprotno pa pri RTV čuvajo arhivske posnetke kot zmaj stoglavi zmaj Ladon zlata jabolka v vrtu Hesperid. Njihove cene ne samo da so zasoljene, so naravnost oderuške. Če bi denimo Nova24TV uporabila kakšen posnetek dokumentarne oddaje je cena za eno minuto enkratnega predvajanja vrtoglavih 894 evrov, cena za eno minuto predvajanja igranih programskih vsebin pa je kar 3041 evrov. Medtem ko tuje nacionalke, kot so npr. hrvaška HRT in britanska BBC uspešno tržijo svoje dokumentarne oddaje in arhivske vsebine, pa slovenska nacionalna televizija navija cene, zato da jih ja ne bi nihče več nikoli videl.

“Žal vas moram obvestiti, da bomo vse dokumentarne filme na temo osamosvojitve predvajali na televiziji Slovenija, kar pomeni, da jih ne moremo dati v predvajanje nobeni drugi televiziji,” je odgovor direktorice TV Slovenija Natalije Gorščak na vprašanje, zakaj Nova24TV ne more proti plačilu predvajati omenjenih dokumentarnih filmov na svoji televiziji, razkril direktor Nova24TV Boris Tomašič.. To naj bi veljalo tako za letos, kot tudi naslednje leto. Tomašič je priznal, da si je želel, da bi lahko na Nova24TV predvajali dokumentarne filme povezane z osamosvojitvijo, a to zahvaljujoč politiki RTV ni izvedljivo.

Tomašiča je zanimalo, na podlagi katerega predpisa oziroma odločitve na RTV Slovenija ne morejo predati dokumentarnih filmov v predvajanje in prejel odgovor, da jih bodo predvajali kar oni sami. Ni mu razumljivo, zakaj druga televizija ne more tega predvajati, medtem ko so za te filme plačali vsi davkoplačevalci. “Zato ker lahko,” poudarja Tomašič in izpostavi, da bi lahko RTV na tak način zaslužila dodaten denar, ki ji ga primanjkuje, medtem ko smo za te dokumentarne filme plačali vsi davkoplačevalci.

Tomašič je ob tem razkril cenik RTV Slovenija za uporabo avdio in/ali vizualnega gradiva, gre za nadomestilo za gradivo za samo enkratno predvajanje na drugi televiziji. Denimo minuta predvajanja dokumentarnega filma stane 894 evrov (brez DDV). V to ceno je potrebno še prišteti nekatere ostale stroške, kot je denimo plačilo zaposlenega, ki mora iskane posnetke poiskati in zmontirati. Če bi denimo Nova24tv predvajala enega izmed posnetkov stokrat po eno minuto, bi to pomenilo skupen strošek 80 tisoč evrov.

Cenik RTV za video vsebine (Vir: Twitter)

Ena minuta za predvajanje igrane programske vsebine, kot bi bil denimo izsek filma Kekec, pa stane 3041 evrov brez DDV, pol ure predvajanje tega filma bi potemtakem nanesla 90 tisoč evrov. Za enkratno predvajanje minute posnetka razvedrilne programske vsebine narodno zabavne glasbe, bi morali odšteti 286 evrov, medtem ko posnetek minute družinske oddaje stane 504 evre.

Astronomske cene

Za primerjavo je Tomašič navedel cene, ki jih določa britanska nacionalka BBC. Britanci za polurno predvajanje neke vsebine zaračunajo od 500 do 2.000 evrov, odvisno od namenskosti in kakovosti dotičnega prispevka in oddaje. Po Tomašičevem mnenju si lahko takšne cene, kot jih ima RTV lahko privošči zasebna medijska hiša, medtem ko je za javno medijsko hišo, ki jo plačujemo vsi, to previsoka cena.

Foto: STA

Tak način poslovanja pa tudi razkriva, kako v resnici na nacionalni televiziji ravnajo z državno lastnino. Namesto, da bi postavili neke normalne cene in svoj material lahko uspešno tržili, so raje sprva kar najdlje zavlačevali in zavračali trženje arhivskega materiala in željenih dokumentarnih filmov. Ko pa to več ni bilo mogoče, pa so predstavili cene pri katerih je takoj jasno, da je bil namen odvrniti vsakogar od kakršnegakoli zanimanja za material, ki so ga skozi leta financirali slovenski davkoplačevalci.

https://twitter.com/da_itak/status/1337155039530455041

Višek norosti je, da slovenski davkoplačevalci morajo financirati produkcijo dokumentarnega programa, ki ga nato nihče nikoli več ne sme uporabiti. Ko pa se jim postavi vprašanje na podlagi katerega točno predpisa so se tako odločili, pa enostavno odvrnejo, da zato, ker so se tako odločili.

V javnosti so se po razkritju dejstev o pogojih za predvajanje dokumentarnih filmov o Sloveniji v oddaji Kdo vam laže? na Nova24TV že pojavili pozivi k takojšnji ukinitvi plačevanja RTV prispevka in brezplačnemu odprtju arhiva.

Sara Rančigaj