[Video] Zgodovinar ddr. Ivan Rihtarič o tem kako je Udba z živinskimi vagoni “rešila” vprašanje apaških Nemcev na Slovenskem …

Izgon nemške manjšine, slika je simbolična (vir: twitter)

V tokratni oddaji Sreda v sredo je bil sogovornik voditelja Borisa Cipota zgodovinar ddr. Ivan Rihtarič. Zgodovinar po srcu in duši ima za seboj bogat opus – njegova bibliografija namreč obsega 365 enot iz zgodovine 19. in 20. stoletja v slovenskem nacionalnem prostoru. Je predsednik zgodovinskega društva Radgona in član zgodovinskega društva za Štajersko in Koroško v Avstriji.

Polpretekla zgodovina je nekaj, s čimer se sicer ukvarja nekaj institucij in posameznikov, a kljub temu do danes še vedno nismo odstrli vsega tistega, kar bi nam lahko skozi dokumente ali druga dejstva pokazalo in povedalo toliko, da bi lahko bolje spoznali ključne dogodke, ki so se dogajali v polpreteklem času. Prav v proučevanju zgodovine pa je svoj življenjski slog našel ddr. Ivan Rihtarič, ki je v oddaji spregovoril o svojih monografijah.

Prva knjiga z naslovom “Štajerc” in “Nemcem prijazni Slovenci” v prvi svetovni vojni se ukvarja z dogajanjem na širšem prostoru Štajerske, ko so svetovne velesile, zmagovalke 1. svetovne vojne, v Parizu določale meje novih držav, tudi kraljevine SHS. Druga monografija posega v našo novejšo zgodovino, in sicer govori o delovanju UDV, po domače Udbe, v okraju Gornja Radgona in v Radgonskem kotu v letih 1945-1950. Na tem območju je živelo blizu 30 tisoč prebivalcev, Udba pa jih je za svoje špiclje nanovačila vsaj 400. Obe monografiji temeljita na njegovih doktorskih disertacijah.

Časopis Štajerc je preprostim slovensko govorečim ljudem vsiljeval naklonjenost do Avstrije
Že ko so se odvijala pogajanja za razmejitev, so še vedno trajali notranji boji o tem, ali del Štajerske priključiti novonastali Kraljevini SHS ali pa takratni Avstriji. Štajerc je pri tem kot slovenski časopis navijal za ostanek v Avstriji in je imel naklado 15 tisoč izvodov. “Za tisti čas je imel kar visoko naklado 15 tisoč izvodov, pisan je bil v slovenskem jeziku, vendar je zagovarjal t. i. nedeljivo Štajersko, torej nič o Spodnji Štajerski oz. Untersteiermark. Poudarjal je pomen nemškega jezika tako za Nemce kot tudi za Slovence. Štajerc je ustanovil tudi Štajerčevo stranko, ki je dejansko nekaj pomenila lokalno, predvsem z znanim ptujskim županom, veleposestnikom Ornikom, medtem ko na deželnozborskih volitvah ni mogla konkurirati Koroščevi Slovenski ljudski stranki na izrazito slovenskem podeželju,” je o vlogi časopisa Štajerc povedal Rihtarič in dodal, da so takoj objavili tudi Majniško deklaracijo, ki pa so jo označili za podlost.

Pri vsem tem je skušal nagovarjati slovensko kmečko prebivalstvo, kar Rihtarič primerja z današnjim zagovarjanjem globalizacije, slovenski jezik pa so opisovali kot premalo pomemben. Časopis je tako ves čas vztrajal, da bo Avstro-Ogrska preživela in bo novi cesar Karl njen propad uspel zaustaviti. Do 1. decembra 1918 so se zadeve obrnile in general Maister je svojo vojsko postavil na nacionalno mejo in 6. četo poslal čez Špilje do Radgone. Tudi Japonci so kot zmagovalci prve svetovne vojne povedali svoje. Glede tega je Rihtarič dodal tudi zanimivost: “Japonček je bil zelo navdušen nad ljutomerskim vinom in je zagotavljal, kako bo zagovarjal interese tega dela Štajerske itd., seveda pa so bili najvplivnejši v primeru severne meje na Štajerskem Italijani.”

Foto: Twitter

Že časopis Murska straža je pred vojno zagovarjal razselitev apaških Nemcev
Druga monografija je vezana na dogajanje na območju Radgonskega kota in Gornje Radgone med letoma 1945 in 1950, s posebnim poudarkom na UDV oziroma takratni upravi državne varnosti. Tudi ob koncu druge svetovne vojne je bila Apaška dolina še vedno nemška, Radgonski kot pa slovenski, ta konec pa do druge svetovne vojne ni poznal nobenih revolucionarnih nagnjenj, a nova oblast se je najprej lotila Nemcev.

“Časopis Murska straža je že leta 1920, ko je kraljevina dobila Apaško polje, nakazal na idejo, da bi nemško prebivalstvo razselili. Ni uporabil izraza ‘izselili’, ampak ‘razselili’, verjetno bi to pomenilo v okviru stare Jugoslavije, kjer je bila nemška manjšina precej močna, kot na primer v Vojvodini, Kočevski Nemci ali pa na Sorškem polju. Na Apaškem polju pa bi potem naselili ali ruske begunce po oktobrski revoluciji ali pa prekmurske brezzemljaše. Zapisano je bilo, da bi potem rešili vprašanje agrarne reforme,” je pojasnil Rihtarič in dodal, da do tega ni prišlo. Po koncu vojne pa se je na območju srečalo kar nekaj armad: umikajoča se nemška vojska, rdeča armada, bolgarska vojska in jugoslovanska vojska. “Tako je avstrijska Radgona oziroma prej omenjeni Radgonski kot ostal zaseden od bolgarske, sovjetske in jugoslovanske vojske in to je ostalo do julija leta 1945, ko so se te tri vojske morale umakniti in so to območje po dogovoru velesil zasedle britanske enote in tu formalno ostale do avstrijske državne pogodbe leta 1955,” je povedal o dogajanju po koncu druge svetovne vojne Rihtarič.

Usoda, ki je po vojni doletela apaške Nemce, je bila grozljiva
Glede na avnojske sklepe pa je nato prišlo do tega, da naj se dokončno reši vprašanje apaških Nemcev. “Dokazano je, da je zadeve vodila Udba, prva selitev apaških Nemcev pa je bila 3. in 4. julija 1945, ko so Nemce pripeljali do Radencev in jih v prostoru kina zbirali čez dan in noč ter jih nato odpeljali v taborišče Strnišče, današnje Kidričevo, kjer se je dogajalo vse mogoče, imamo tudi zapisane spomine preživelih. Od tam so jih v manjših skupinah čez Šentilj ali pa, bi rekli, čez mejo ‘vrgli’ Angležem na Koroško, ali pa na Štajersko, ali pa potem v skupini, znana je ekspedicija 700 Nemcev čez Jesenice, na Koroško v Podrožco, kjer je bilo angleško zbirno taborišče pri Beljaku,” je o usodi apaških Nemcev povedal Rihtarič.

Dodal je, da so nekatere od tam spustili tudi domov, nazaj se je iz Avstrije vrnil tudi prejšnji apaški župan, ki je bil aretiran kar na polju, nato pa v Mariboru aretiran in ustreljen. Tudi za lastnikom ene izmed oljarn, ki se je vrnil na podoben način, se je izgubila vsaka sled. V zgodnjih dopoldanskih urah v nedeljo, 13. januarja 1946, je bilo s pomočjo vojske, graničarjev, Udbe in milice s tovornjaki v Radgono na železniško postajo prepeljanih okoli 2.200 apaških Nemcev. Tem so pobrali vse mogoče zadeve in jih nato strpali v živinske vagone ter jih prek Ljutomera, Medžimurja in Madžarske prepeljali na Dunaj, kjer je nastal problem, kjer so kot ena štirih velesil bili tudi Sovjeti. Angleži so jih bili nekaj pripravljeni sprejeti, ostali pa so naivno mislili, da se lahko vrnejo, a Jugoslavija ni bila pripravljena sprejeti kompozicije. Tam je zaradi mraza, težkih razmer umrlo 76 ljudi!

J. Ž.

 • Frank Novak

  Vsi clanki NOVE24 imajo to poanto:
  GODI SE MI KRIVICA, V AVSTRIJI, V ZDA JE VSE LEPO.
  CE NE BI PRI NAS BILO KOMUNISTEKOV BI BIL SRECEN, TAKO KOT SO SRECNI AVSTRIJCI IN AMERIKANCI.
  SEM PRODUKT NESRECNIH OKOLISCIN, ZATO NE BOM NIC MIGAL IN SE NIC TRUDIL, KAJTI VSE ZAVISI OD DRUGIH, OD MENE NIC.
  SE NAPREJ BOM PASIVEN IN SE JOKAL, JOKAL, JOKAL… tako kot se za katolika spodobi.
  To da sem sam len pa si ne bom nikoli priznal…..

  In vse kar napisejo levi je prav tako bedasto:
  MI SCITIMO DELAVSKI RAZRED PRED IZKORISCEVALCI.
  MI SCITIMO MIGRANTE PRED JANEZEM JANSO.
  MI SCITIMO MUSLIMANE PRED SAMIMI SAMO.
  MI SMO NAPREDNI, DESNI (POVECINI KRISTJANI) SO NAZADNJASKI. KER MUSLIMANI SOVRAZIJO KRISTJANE, BODO MUSLIMANI NASI AVTOMATICNI ZAVEZNIKI PROTI DESNICI…
  In pri tem levi pozabljajo da verni musliji nikogar ne sovrazijo bolj kot prav levakov. Levi ne sedijo v prav nobenem parlamentu islamskih drzav bliznjega vzhoda, pac pa islamske teokracije z njimi polnijo morisca.
  Ko bo muslijev v SLO dovolj da bi uvedli Serijo, bodo prav levim najpreje oddrobili glavo. Zakaj?
  Zato ker levi ne verjamejo v boga, pac pa v enakost spolov in spolnih orientacij: to pa so tri stvari ki se vernim muslijem najbolj gnusijo in to prav v tem vrstnem redu.
  Vendar levim tako dalec ne kapne… samo da so proti Jansi je edino kar steje.
  Slovenija in cela EU ze zelo dolgo nista imeli vojne. Zivljenje v EU je zaradi sociale neprimerno lazje kot v ZDA kjer si moramo sami placevati izobrazevanje in velikokrat tudi zdravstveno zavarovanje.

  Na kratko, lazje je lenariti v EU kot pa v ZDA.
  In zato ima EU vec odstekanih sanjacev, tako levih ki igrajo “humaniste’ kot desnih ki igajo “zrtev”…

  • Silka

   Kdo je žrtev sistema treba samo pogledati delovne pogoje in plačo v slovenski Radgoni in avstrijski, samo, par sto metrov narazen, pa je takoj vse jasno.

   • Frank Novak

    In zakaj oni iz Radgone ne gredo malo proti severu:

  • učko

   Veš kaj, tako levuharji kot desnuharji imajo neke svoje “bolane računice”. Sam enih normalnih nikjer na vidiku. Lahko imamo in levuharje in desnuharje in pedre in muslote, sam da bi tista “NORMALA” dominiralal. Sedaj pa dominirajo LEVUHARSKI KRETENI ob pomoči lakajskih in nesposobnih DESNUHARJEV !!!!!!!!

   • Steiermark

    Kaj nisi zadovoljen, da ti dominirajo levuharsko pederski kreteni, s pomočjo muslijev in jugovsiljivcev – okupatorjev, ….

   • freedomfighter

    Ja ti ne razumes da fobine niso.normalna.ali.pa.dobra stvar…fobije so bolezni tako da…ce so zate normalni ljidje polni fobij pa pomeni da je zate normalno biti bolan

   • Frank Novak

    in zakaj je temu tako?

    • učko

     Levuharji so premočni, desnuharji pa preneumni. In tukaj je zadeva zacementirana. Več kot 50 % volivcev ne gre na volitve, ker jih nihče ne zna nagovoriti, pa magari bi jim lagal. Zakaj? Ker so desnuharji preneumni, da bi poštekali, kaj ljudje hočejo od te mase “nevolivcev”. No, jaz to “maso” razumem, oziroma si vsaj domišljam, da jo in da bi jo znal nagovoriti pred volitvami.

     • Frank Novak

      Mogoce pa bi desnuharji morali se vec govoriti o povojnih pobojih, UDBI, spolnem zivljenju Marsala Tita in krivicah izped 3/4 stoletja?
      SARKAZEM PRESS.

 • bubamara

  Danes bi temu rekli etnično čiščenje. Začuda so bili za komunuste balkanski narodi bolj sprejemljivi od germanskih. Pa tako radi so imeli nemške marke, ki so jih hranili v germanskih bankah.

  • Hunyađi

   Jebanje bogatih vdov švabskih za DM, je vrlina balkanskega kurca. Danes se Nemke guzijo z nigrskimi kabli, pa tepejo s curaklom po faci.

 • učko

  Jah, komunizem pri nas še vedno ni mrtvo truplo, v katerega “brcajo” desnaki. Komunjare so še močnejši, še zlobnejši, za svoje svinjarije se jim tud opravičevati ni treba. Na perfiden način izseljujejo tudi Slovence, predvsem mlajše in izobražene, ki tukaj v tem sekretu ne vidijo prihodnosti. Torej, eksodus Slovencev se nadaljuje, naseljevanje balkancev na ta prostor pa tudi. In vse to samo zaradi NESPOSOBNIH IN IZDAJALSKIH IN BUTASTIH DESNUHARJEV !!!!!!!!!!!!!

 • učko

  Zgodovinsko je dokazano, da so bli “ta rdeči fašisti”, torej komunisti velemojstri za zločine, nacisti pa njihovi vajenci. Tudi statistike pobitih, interniranih in mučenih je na strani komunistov, “rezultati” so nekaj 1000 x “boljši” kot pri nacistih.

 • učko

  Tolk blebetanja kaj je bilo, pa še nobene “rešitve” za pizdarije, ki jih komunjare počnejo zdele, ta trenutek !!!! Desnuharji, zamiselte se nad sabo !!!! Levuharji so 100000000 x bolj sposobni kot vi !!!!! V grebanju za oblast in predatorstvu, seveda !!!!!

  • Steiermark

   Seveda ste pa prava združba levi ritopičniki, ki zadovoljujete svoje potrebe, z uvajanjem in vsiljevanjem nenormalnega, za normalno….

   • učko

    Pol lahko tud jest tebe in vas obtožim, da ste desnuharji sami farški PEDOFILI, prasci zarukani.

    • Steiermark

     Seveda lahko, še poprej pa moraš priznati, da ste levuharji, po vzoru tita, sami ritopičniki in pedofili, katerih grehe se pa ne sme razkrivati – obelodaniti, ker viste bili in ste še vedno “pooblaščeni” za izvajanje teh odurnih zločinov! Sicer pa, z obtoževanjem duhovnikov, da so pedofili in pederasti, želite samo zakriti svoje bolano pedersko in pedofilsko pripadnost- posvečenim rdečim! Sicer pa vsak, ki ima količ kaj pameti ve, da je pedofilija najbolj množična in večinsko izvajana v družinah, od očetov, mater, stricev itd., kar predstavlja 95 % vse pedofilije, v ostalih 5 % pa spadajo učitelji, trenerji v športnih društvih, tu in tam kakšen duhovnik. Čudno da se ne usiraš glede pedofilije nad musliji, ki jo imajo legalizirano, saj jim koran to dovoljuje in jim je celo obljubljena nagrada, če bodo posiljevali tudi samo svoje, še komaj rojene hčerke, če jih imajo , ne z njimi poročene ženske, vendar so oni očetje in alah jim je namenil, prav tako kot teroristom, 70 devic v njihovem paradižu, če bodo to delali…..

     • učko

      Kar naprej trobim jest tole: “Dokler boste desnuharji taka nesposobna pedofilska golazen, bojo tud levuharji imeli “alibi” za te svinjarije kt jih počnejo. Skratka, dokler boste desnuharji taki pedofilski zarukanci, se tud levuharjev ne bomo kar tako znebil. Oziroma levuharji nujno rabijo take desnuharje in obratno, simbioza popolna !!!!! Ste pa desnuharji velik bolj podobni muslotom kot levuharji, veš, pičke versko-blazne !!!!

     • Steiermark

      Učko, očitno si sam smrdljiva levuharska versko blazna pička……. zato tudi tako dobro “poznaš” vaše – njihove svinjarije, ki pa uradno nesmejo priti na dan, kajšele da bi bili obtoženi in obsojeni, za vso pedofilijo, ki se izvaja pod okriljem rdečezvezdnikov – titoistov!

     • učko

      Farška golazen, farški hlapci, hlapci Vatikana, papeža, ki se zavzema za “uvoz” migrantov in muslimanov. Kwa je zdej, a še kar podpirate tega papeža, ki emigrantom in muslotom noge umiva v znak ponižnosti pred njimi ?!!!!

     • Steiermark

      Še vedno boljše, če papež umiva noge muslijem, kot pa to, kar delajo levaki, ki nam uvažajo iste in jim nastavljajo tazadnje…..

     • freedomfighter

      Pusti to bolano tvorbo imenovano steiermark…ona je najboljsi primer kako zblojena.je desnica…ona trdi da smo slovenci germani da slovenscina ni nas jezik in seveda najboljse za slovence ki nismo avstrijci trdi da smo cefurji…zblojen um do amena

     • Steiermark

      Gnojna bula v Sloveniji, si kvečjemu ti, podrepna jugokomunajzarska muha! Si pa res duševno, vredi , prizadet, da kar naprej fantaziraš in preobračaš moje besede….. Kar se pa slovenskega jezika tiče, pa mislim, da res ni tvoj materin jezik, kot tudi Slovenija ni tvoja domovina…..o Štajercih pa itak, iz istega razloga, pojma nimaš! Ti Avstrijc, niti mrtev nemoreš biti…..

     • freedomfighter

      Hahah kako si ti zblojena…samo to odgovori a je slovenscina slovanski jezik ali germanski in ali so brizinski spomeniki v nemskem jeziku…pa nisem ti.rekel gnojna bula ampak bolana tvorba kar je nekaj drugega…ce hoces ti v nemscini razlozim razliko…pa briga me kaj ti.mislis.kateri je moj materni jezik…ti bolana tvorba.si sama povedala da si avstrijka tako da sploh ne vem kaj tebe briga kateri je moj materni jezik…zivela slovenija zivel slovenski jezik zivela slovenska stajerska zivel heroj rudolf meister osvoboditelj slovenskega ozemlja

     • Steiermark

      Pusti me pri miru, ker s tabo nimam o ničemer za razpravljati, niti s tistimi ki so tebi podobni, ki nimate osnovne evropske kulture, in poznavanja naše zgodovine, ki še vedno živiš v svojem balkanskem svetu in miselnosti…..”kulturi”!

     • freedomfighter

      Ti evropskemu patriotu govoris da nima evropske.kulture…res si bolana do amena…pa se vedno cakam.na.odgovor zakaj so prvi zapisi nasega jezika v slovenscini inne nemscini stari pa so tisoc let…a je pre tezko odgovoriti nacional socialisticna tvorba

     • Steiermark

      Bedak, ne pa “evropski patriot” kaj si pa potem, kot “lokal patriot” – srbin? Še vedno nisi uspel ugotoviti o kom ali čem govorim jaz, zato takšna neumna in praznoglava nakladanja! Blokiran si, ker ne želim več , da me nadleguješ s svoimi jugoidiotizmi!

     • freedomfighter

      Slovani so poljaki cehi slovaki slovenci…ne pa srbi bosanci itd tako da ne vem kaj imamo slovani z balkanci…a brizinske spomenike so srbi napisali??? Ti si tako sprana da mesas turke s slovani…ce smo prii pred petsto leti zakaj obstajajo tisoc let stari zapisi slovenskega jezika na slovenskih tleh

     • Steiermark

      Ti si turek, kot tvoji srbi, ki so divjali, nazadnje 45 leta, po Evropi in morili in ropali!

     • freedomfighter

      Hahah a ste slisali ljudje…poljaki slovaki cehi in slovenci smo turki…pa naj mi se kdo rece da nimajo nacisti zblojenega uma…pa zakaj ne odgovoris kako je mogoce da je najstarejai zapis slovenskega jezika na slovenskih tleh star tisoc let ce smo prisli na to podrocje pred petsto leti in zakaj je zapis v slovanskem.jeziku in ne turskem ce smo turki??? Pa brez vseh neumnosti samo na to odgovori in ce imas dobro razlago bom nehal…ce je razlaga da sem balkanec potem vem da nimas argumentov…zivela slovenija ziveli slovenci

     • Steiermark

      Verjetnoo ga podpiraš ti bolj od mene, saj levuharji in satanisti delate vsi v čast samega satana, vašega gospodarja!

     • učko

      Ta glauen satan, k’ jebe tebe u glavo je tvoja neumnost !!!!!!

     • karlina

      Ni kaj dodati, kot vse je še kako zelo, zelo res !!!!!

 • Steiermark

  “Etnično čiščenje” po balkansko se je začelo z okupacijo Štajerske, s strani maistra, ter se nadaljuje vse v današnje dni. Še zadnjo “trdnjavo”, ki je balkanci niso uspeli popolnoma vreči, so vrgli v Mariboru, ko so na mesto župana nastavili ludožerskega srbijanca, ki je takoj, po “izvolitvi”, na Štukljevem trgu, za katerega obstoj ni vedel, povedal svoji jugobrači, ki ga je izvolila, da tukaj, jim pa ni potrebno govoriti slovensko…… Maister je zakrivil zločin, z okupacijo Štajerske in pregonom avtohtonih Štajercev – staroavstricev, z njihovih domov, nadaljevali pa so jugodivjaki, ki so celo Slovenijo okupirali in jo “priključili” kraljevini srbskih divjakov, udba in smrdljivi pedofil in pederast tito pa nadaljeval s tem, iztrebil ali pregnal še zadnje avtohtone Štajerce ter, tako Štajersko, kot celotno Slovenijo, spremenil v neko vsrano balkansko komunistično divjaško luknjo…. Sedaj ko je padla še zadnja Štajerska trdnjava, z nastavitvijo srbskega ludožerca za župana, se lahko vprašamo, če je še sploh kakšna večja občina, kjer bi si usodo pisali Štajerci in Slovenci, kar sami in ne v cirilici – udbi…..

  • učko

   Jah, farški pedofili ste ta glauen problem !!!!

   • Steiermark

    Glavno je, da vi , titovi pionirčki – pedofili, niste problem!

  • Gavtroža

   Resnica vedno enkrat pride na dan. Tako tudi resnica od Maistra.

  • Hunyađi

   Zafustrirana Medusa.

  • Govekar

   Mah, nekateri Štajerci ste podobem balast, kot so Dalamtinci normalnim Hrvatom ali kosovski Srbi normalnim Srbom. Neke vrste slovenski cigani, sploh ko vidim vaše prizadete fasade in kič, ki si ga obešate po bajtah in okoli njih.

   Nek zmeden, radikalni element, ki uživa v lastni zaostalosti, se gre “tradicionalne vrednote”, je proti vsakršnemu napredku in podpira radikalne demagoge. Ampak ok, Maribor z okolico je le propadlo industrijsko mesto, v takih razmerah se kalijo radikalne ideje, v okolju socialne izključenosti in nizke izobrazbe.

   Zato je Vzhodna Slovenija na 70% EU povprečja, Zahodna Slovenija pa na 102 %.

   • pesjanar

    Takrat pa ko so Štajerci garali za kranjske brezdelneže lenuhe,delavce sončne uprave pa je bilo OK,cvet slovenske inteligence izhaja iz vshodnega dela te že zdavnaj zaklane kure Lj je postala srbsko muslimanska enklava,MB pa to počasi postaja tudi po zaslugi zahodnega dela SL ki upogiba glavo pred lopovi z rdečo zvezdo v glavi.

    • Hunyađi

     Slovenija je slovenska. Ne srbska, ne muslimanska, avstriijska, italijanska, mađarska in ne hrvatska, ko boste Slovenci proti vsem tujim nacionalizmom v Sloveniji bom stopil na stran slovenskih nacionalistov, ker mi karakter-genetika ne dopušča razumet vaših hlapčevsko ponižnih avtohtonih genov, malikovanja superiornosti nemške rase.

 • Branko Jadran

  Med nesrecami, imamo Slovenci tudi dve sreci, ena je, da so juzni sosedje Hrvati, druga, da so severni sosedje Avstrijci.

 • RATATA

  Nekdaj so Nemce v slovenske dežele dovažali – jih naseljevali.
  Za naseljevanje nihče ne čuti krivde.
  Jaz pa nikakor ne čutim nikakršne krivde, da jih je udba odvažala v nekakšnih živinskih vagonih, kot so eni žide in Slovence!
  A naj zdaj jaz komu odškodnino plačujem??
  Niti “ukradenim otrokom” je ne mislim plačevati, sploh pa ne oškodovancem za karkoli, ki so jih oškodovali komunistični, četudi slovenski revolucionarji!!

  • učko

   Pol prauš, tud komunjare so nardile kej doberga za take kt si ti !

  • ZatonMesecnikov

   Šlo je za jugoslovanske državljane z nemškim govornim jezikom. Tako imenovane staroavstrijce.

   Te prakse v članku in njihove usode, ni še nihče dosedaj obsodil, zato se lahko smatra, da je šlo za upravičeno dejanje. Tako kot je tvoje izvajanje, da so jih nekoč naselili sem. pa jih verjetno niso, Nekateri prebivalci tukaj so skozi zgodovino privzeli nemščino za svoj jezik. Tudi Prešeren bi jo in bi bil nemški pesnik, če bi mu uspelo s svojimi nemškimi poezijami. Če imajo nekateri današnji prebivalci Slovenije priimke nemškega izvora to ne pomeni, da jih je nekdo pripeljal sem, ampak da so dobili svoj piimek po poklicu, ki so ga opravljali (Tišler). Ko so se uvajali priimki, so pač določeni poklici imeli le nemški izraze.

   Tako lahko potem tudi nekdo nekoč štajersko govoreče državljane Slovenije strpa v živinski vagon, pa jih pošlje čez mejo k Štajercem.

   • črnaovca

    Na slovnskem živeče z južnim govornim jezikom so desničarji ko so prišli na oblast enostavno izbrisali.

    • ZatonMesecnikov

     Jaz jih 10 takšnih osebno poznam, ki so dobili pasoš naslednji dan.

     Tisti o katerih govoriš so prišli šele leta 1995 in po propadlem projektu velike Srbije, na traktorjih.

   • RATATA

    Območje je bilo kolonizirano z namenom
    https://sl.m.wikipedia.org/wiki/Štajerska_(vojvodina)

    • ZatonMesecnikov

     Ne moreš govoriti o kolonizaciji, ker re za preveč oddaljene dogodke. ker se ne ve, kdo so bili tisti, ki so jih pripeljali.

     potem lahko imenuješ ljubljanske Fužine po enaki logiki za kolonizatorstvo.

     pred letom 1918 ni bilo nikakršnega nacionalnega namena. Cesarstvo je bilo mnogonacionalno in gibanje prebivalcev je bilo prosto.

     • RATATA

      Sveto rimsko Cesarstvo nemškega hezika pa večnacionalno?

     • ZatonMesecnikov

      Tvoje dojemanje besede nacija je kardeljansko. Na zahodu bi bil substitut zanjo “etična skupnost”.

      nacija na zahodu vključuje tudi državo. Ki pa je bila takrat vezana na nemškega cesarja. Vendar je bila multinacionalna v današnjem pomenu besede.

      In pravilno ime je bilo nempške nacionalnosti in ne jezika. Zaenkrat nismo še tako daleč, da bi enačili nacija = jezik. V sedanjem pravu imamo nacija = država.

     • RATATA

      Daleč od tega, da bi bilo kardeljansko karkoli pri meni!!
      Trdim le, da so naši predniki, Slovenci naselhevali te kraje in jih tudi s svojim jezikom poimenovali .(tjagor do Lacus Venetus in dol do Volkovarja, vmes do Plešivca, vseh Svinjih planin, Osojščice, Višarij, Svaten, Postojme, Redipulja…. Pulja….. in v vse smeri 7 dni ježe zdravega konja….!
      Kako pa to, da so v slovenske dežele vedno kolonizirali z drugimi etnijami, saj so naseljevali vedno nemce, italjane, uskoke, vlahe, črnogorce…. in prav nikoli niso Slovencev nikamor naseljevali?(edini so bili nemci, ki so Slovence v Srbijo tovorili).
      Slovence niso nikamor naseljevali niti 1946 (preberi popise v knjigi “Kolonizacija Jugoslavije”).
      O državi pa le tole:
      Starodavne slovenske dežele so bile Države (!!)
      in so kot takšne sestavljale Monarhijo.
      In bile so večetnične, pa vendar s slovensko večino (tudi Dežela Primorska, z Istro in istrskimi otoki vred je bila slovenska dežela!!).
      Cesar je bil najprej Vojvod vsake Dežele posebej in šele nato je bil Vladar vsega skupaj.
      Kokoškasta kura po obliki, kar bi naj zdaj zaobjemalo ozemlje Republike Slovenije ni nič drugega kot ozemlje socialistične republike Slovenije kot upravne enote znotraj faking sfrj! To ni tisto, kar smo prinesli v južnoslavijo …., saj so se 01.12.1918 s Kraljevino Srbijo ujedinile Slovenske Dežele SHS (Zemlje po srbsko), ki so bile 31.10.1918 že zedinjene skupaj, saj je narodna vlada v Lublani razglasila prevzem vseh ustavnih pooblastil v vseh slovenskih Deželah, kar je omogočil Karl s svojim Manifestom 01.16.1918.! S tem smo prinesli v skupno tvorbo s Kr.Srbijo ozemlje znotraj točno določenih meja in ljudstvo – državljane! In meje so točno po Dravi od sotočja z Muro pod Kotoribo, po Sotli, po Kolpi in po reki Rečini! .. temu pritrdi vsako sodišče internacionalnega prava, ki niti slučajno ne vraša po etnični pripadnosti državljanov. .

     • ZatonMesecnikov

      Kljub vsem uspehom ti Slovenci živeč na tako širokih območjih zgodovinsko niso uspeli formirati države. Do leta 1991.

      Nacija + ozemlje pod njenim nadzorom = Država.

      Knjižni jezik = poenoten izbran dialekt te države, ki ga država ščiti z vojsko in vsili v enaki obliki vsem prebivalcem te države.

      Dokler ni knjižnega jezika, težko imenujemo slovenske, slovinske, slavonske in kajkavske dialekte Slovenščina. Pač pa jih imenujemo z regionalnimi imeni. Regionalna govorica se pa lahko tako razlikuje (Valvazor), da so nekoč rekli, da se kmeta v najdaljši slovenski vasi Žabnici iz enega konca in drugega konca ne razumeta med seboj.

     • RATATA

      Če pogledamo pobliže konkretno slovensko zgodovino, plane v opazovalca notorično dejstvo, da so Slovenci večji del tega obdobja videli v okolju, ki jih je obdajalo, in v državni formi, kateri so pripadali, svojo domovino in svojo državo. Kasneje bomo videli, da je to dejansko vsa dolga stoletja tudi bila. Kakšen “boj za svobodo” neki. V lastni domovini in državi, katere vladarji ti prisegajo pra­vičnost in zvestobo, lahko kvečjemu negoduješ zaradi nepravilnosti ali napak, nikakor pa nima no­benega smisla borba proti svoji lastni državi. Prebi­valstvo avstrijskih dednih dežel, v veliki večini po dolgih stoletjih še vedno slovenskega porekla, jezika in kulture, se je do najnovejšega časa zavedalo, da je to njihova država, da so Habsburžani na podlagi zgodovinske legitimitete kot karantanski vojvode predvsem njihovi knezi in šele potem avstrijski nadvojvode in cesarji Svetega Rimskega cesarstva. Tako je bilo vse dokler leta 1806 Napoleon ni uradno ukinil tega ostanka Karlove Evrope. Odtujevanje avstrijske oblasti slovenski “konstitutivni bazi” se je pričelo šele z industrijsko revolucijo in nastankom agresivnega nemškega nacionalizma, ki je bil po­sledica revolucionarnih sprememb na ekonomskem in političnem področju. Imperializem nacionalnih držav se je odražal tudi znotraj avstroogrskega imperija s šovinističnimi izpadi proti nenemškim narodom. To pa v ničemer ne spreminja dejstva, da so bili Nemci v tem imperiju v izraziti manjšini in so z velikimi težavami skonstruirali nekaj kilavih državotvornih upravičenj za “nemškost” habsbur­ške vladavine. Po črki in duhu habsburške državne tradicije, zlasti uradnih dejanj ob prevzemanju oblasti, je bilo jasno, da režim sloni na pradavni karantanski, torej slovenski legitimiteti. Listina, v kateri se omenja “Ostarrichi”, nima nikakršne državnopravne veljave, za listino, ki bi potrjevala “privilegium maius” avstrijskim vojvodom, pa je bilo že zdavnaj ugotovljeno, da je šlo za Rudolfov ponaredek, ker se je hotel znebiti odvisnosti od slovenskih “kmetov” in ustoličevanj in hkrati utemeljiti svoje pravice volilnega kneza na izmišljeni vojvodini Avstriji. V dejstvu, da je habsburško monarhijo nazadnje pokopal prav tisti manjšinski nemški šovinizem, ki je odrekal Slovencem drža­votvornost, moremo videti eklatanten primer naravne (božje?) pravičnosti.

      “Komajda kakšen dogodek zgodovinskega po­mena” je prav tako misel, ki izvira iz popolnoma napačnih predstav, za katere smo seveda v prvi vrsti krivi sami Slovenci, ki smo se z neverjetno lahkoto odpovedovali svojim pravicam in deležem v tej “avstrijski” državi. Če že odmislimo pradavno Karantanijo, pa ne moremo pozabiti na delež Slovencev v državni upravi, diplomaciji, cerkveni hierarhiji, vojski … Prvi dunajski škof, Wiener Sangerknaben, dvorni vzgojitelji, svetovalci, diplo­mati, raziskovalci, rektorji in dekani na Dunaju, škofje drugod po nemških deželah, vojskovodje, znanstveniki, da pustimo za konec slavno zmago pri Sisku in še kje – povsod v prvih vrstah popolnoma enakopravno Slovenci! Prvotiski, knjige, Biblija … Če dodamo še zgodovinski pomen gosposvetskega ustoličevanja za družboslovno vedo in konec koncev za nastanek Združenih držav, potem resnično ni razlogov za citirano izjavo. Mogoča je le, če ignori­ramo dejstva ali jih pripišemo drugim – podobno, kot je velika večina emigrantov v prekooceanskih deželah “Avstrijcev”, v resnici so pa Slovenci. Celo Gallusa, Vego in Stefana, da o Preglu, ki se mu sa­mi odpovedujemo, čeprav lahko hodimo vsak dan mimo njegove rojstne hiše v Ljubljani, ne govorimo, si brez sramu prisvajajo tujci ali jih pripisujejo “Avstriji”, čeprav tej deželi njeni severni sosedje, Čehi in Slovaki, še dandanašnji pravijo Rakousko, kar ni nič drugega, kot običajna premena slovenskega poimenovanja dežele: Koroška, Goro(s)tan. Če Ijudje molčijo, vpije kamenje …

      Zadnja misel: da je presenetljivo, da Slovenci po tolikih stoletjih tuje nadvlade sploh še obstajajo, pravzaprav pojasni vse: To je namreč resnično nemogoče in hkrati pove, da očitno to ni bila “tuja nadvlada” – vsaj ne ves čas, in konec koncev je tudi tisto, kar se je kazalo kot nasilje “tujcev” nad Slo­venci v Avstroogrski konec devetnajstega stoletja imelo čisto specifične korenine in cilj. Predvsem pa je dejansko stanje stvari zamegljevala kolizija inte­resov – od nemškega imperializma, preko ruskega, anglofrancoskega, do lokalnih, balkanskih kariki­ranih odsevov globalnih premikov.

      Jasno je torej, da so zmedene predstave o Slo­vencih, slovenski državotvornosti, posledica celega spleta (tujih) interesov. Birezobzirno potvarjanje, zanikovanje in omalovaževanje vse bolj preveva zgodovinsko vedo, ki služi tem interesom. Srečno okoliščino, da se je v kulminaciji nasprotij v tem delu sveta posrečilo Slovencem prav v trenutku, ko so se znašli na najnižji točki v vsej svoji zgodovini, tako po teritoriju kot številčnem deležu, ustvariti lastno moderno suvereno državo, je treba obravna­vati skrajno previdno. To namreč ne pomeni nujno, da so minili razlogi za nasprotovanje emancipaciji slovenske nacije, marveč kvečjemu to, da se je kri­tična točka mednacionalnih odnosov na tem delu Evrope premaknila v neko drugo osišče in ta hip še ni mogoče detektirati vseh skritih konfliktnih točk.

      Zato je več kot nujno, da se kljub navideznemu nasprotju z globalizacijskimi težnjami slovenska nacija sistematično opremi z vedenjem in zavestjo svojega zgodovinskega pomena in vloge, ki jo je slovenski državotvorni demokratični čut in intelektualni potencial imel ves čas, seveda opremljen z različnimi nalepkami: od polatinjene Koroške (karantanske), preko vzhodnofrankovske in Svetega rimskega cesarstva do jugoslovanske. Zgodovinsko vedo, ki nekritično povzema namerno ali nenamerno popačeno prikazovanje dejstev, je treba prevetriti in uskladiti z resnico. Zlasti je nujno zavreči vse nedokazane naselitvene konstrukte in vse izpeljave, ki temeljijo na napačnem razumevanju tujih poimenovanj slovenskih pojavov. Ilustrativen primer tovrstne napake je uporaba pojma “slovanski/Slovani”, kadar bi morali reči “slovenski/Sloven(c)i”. Strokovnjaki, ki naši izpričani srednjeveški državnosti odrekajo slovenski značaj, namreč slepo povzemajo oziroma namenoma narobe prevajajo termine (“Sclavi” ipd.), ki so jih v srednjem veku za Slovence uporabljali tujci (in jih še dandanes zaničljivo uporabljajo naši sosedje!). Pri tem pa nočejo videti, da nikoli noben Nemec ne bo rekel “germanski jezik” ali “Germani”, kadar bo beseda o (še tako stari) nemščini ali Nemcih. Dosledno bo uporabljal besedo “Deutsch”.

      Za konec se ustavimo pri naslovu. Karantanija. Korotan, Karinthia, Karentanum, Quarantanis, Carantanorum, Karantanija, so različna poimeno­vanja za isto deželo na vzhodnetn obrobju Alp, ki so jo od nekdaj poseljevali Slovenci. Brez števila popolnoma slovenskih krajevnih imen širom Evrope navaja k sklepu, da smo Slo­venci s temi kraji in imeni tesno povezani. Poljaki so, naveličani vztrajnega zanikovanja in sramotnega barantanja z njihovo deželo, presekali gordijski vozel in glasno povedali resnico, ki jo poznamo tudi Slovenci: Prvobitni prebivalci Evrope so bili Slovani in korenine moramo iskati v prazgodovinskem ljudstvu, imenovanem Vendi ali Veneti ali Vinedi in Sloventi. Tako poljska znanstvena in šolska doktrina in mi, Slovenci, če že nočemo priznati, pa vseeno dobro čutimo, da je tako. Toponimi, arheološke najdbe, tradicija in kultura razodevajo to resnico. Še bolj pa strastno nasprotovanje, ki se poslužuje argumenta moči, ker argumentov dejstev in resnice nima.

      Ime Karantanija utegne biti povzeto po različnih tujih oblikah imena slovenskega Korotana ali Go­rostana, Koroške. Že omenjeno češko in slovaško poimenovanje naše sosede, današnje Avstrije, kaže na to, pri čemer je bistveno, da je bila dokazano poseljena od začetka s Slovenci, pa naj si sodobni domači hlapci tujih interesov, opremljeni z znanstvenimi gloriolami, izmišljujejo še take in drugačne alpske Slovane. Smešno in pomilovanja vredno.

      V zapisih Pavla Diakona je v zvezi s slovensko državo, kasneje imenovano Karantanija ali Sklavi­nija, omenjena letnica 595. Torej je najkasneje takrat slovenska država že obstajala, saj je Diakon upo­rabljal ime “Provincia”, kakor je poimenoval tudi svoje, langobardsko kraljestvo. Obsegala je ozemlje med Donavo na severu, današnjo Madžarsko na vzhodu, porečjem Kolpe na jugu in današnjo deželo Salzburg na zahodu. Potem, ko je bila Karantanija v letih 623-658 vključena v Samovo kraljestvo (Samo je stoloval v Karantaniji!), so ji v osmem stoletju vladali slovenski knezi, med njimi Borut (740), Gorazd (750), Hotimir (752, začetek pokrist­janjevanja), Valhun (770), kasneje pa še Pribislav, Semika, Stojmir, Etgar. V devetem stoletju se je pričela delitev Karantanije na vojaška območja ­krajine, marke, ki so jim gospodovali od Frankov postavljeni mejni grofje. Ugotavljamo lahko neko sličnost današnji Evropski uniji in Natu. Vsekakor je tedaj Karantanija vstopila v “Združeno Evropo” Karla Velikega, ki ga je papež Leon III. na božič leta 800 v Rimu kronal za rimskega cesarja. To je začetek Svetega Rimskega cesarstva (Imperium Cristianum).

      Sodobna šolska teorija uči, da so potem Karan­tanci sodelovali v uporu slavonskega kneza Ljudevita proti tej združeni Evropi, nakar naj bi Franki kaznovali Slovence tako, da so jim vzeli domače kneze in plemstvo ter kneževino spremenili v navadno frankovsko grofijo. Ničesar temu podob­nega ne najdemo v zgodovinskih dokumentih. Še več, “Conversio” sicer imenuje kneze Helmvina, Albgarja in Paba Bavarce, toda hkrati jih “Excerp­tum de Karentanis” naslavlja “duces Carentano­rum”, kar pove, da so bili ti knezi po materi – in tako po karantanskem pravu – Slovenci, bavarsko pravo pa je priznavalo nasledstvo le po očetu. Zato je to nasprotje le navidezno in obenem pojasnjuje še druge posebnosti dogajanja v tistih časih.

      Po smrti Karla Velikega (814) je vojvodina Ka­rantanija postala – danes bi rekli konstitutivni – del Vzhodnofrankovskega kraljestva (Francia Orien­talis, 828, pridružitveni sporazum uradno potrjen 843). Vojaško je bilo njeno ozemlje podrejeno po­veljstvu Vzhodne krajine, ki je obsegala tudi Pano­nijo in Slavonijo. V devetem stoletju je bil najslav­nejši karantanski vladar Arnulf Koroški, ki je postal tudi Rimski cesar. Bil je karantanskega porekla, kakor tudi njegovi nasledniki Luitpoldinci s svojo bavarsko in karantansko vejo.

      Kralj Oton I. Veliki je leta 952 ustanovil Veliko vojvodino Karantanijo, ki je obsegala vojvodino Koroško in krajine, ki so pozneje tudi postale vojvodine: Furlanija 1077, Verona in Štajerska 1180, Kranjska 1364. Njegov brat Henrik Bavarski je bil po karantanskem pravu (slavica lex) kot Ka­rantanec upravičen do vojvodstva.

      Za Otoni so bili vojvode iz družine Salijcev. Iz te dinastije je bilo več cesarjev, kraljev in papežev, zato je bila tisti čas Karantanija v samem središču dogajanja v Srednji Evropi.

      Do leta 1282, ko je Rudolf Habsburški kot Rim­ski cesar pridobil za svojo rodovino karantanske dežele, so se na oblasti zvrstili Otokarji, Baben­beržani, Andechs-Meranci in drugi. Tisti čas se je v upravnih zadevah v deželi vse bolj uveljavljal nemški jezik, kar pa ni povezano z nekakšno “germanizacijo” marveč z vplivom fevdalnega sistema v skupnem kraljestvu, ki je imelo jedro na nemškem ozemlju. Tudi nemška imena med pripadniki karantanskega plemstva ne pričajo o njihovem nemškem poreklu, temveč so zgolj znamenje novih časov. Dajali so jim jih njihovi bavarski krstni botri. Udomačila so se podobno, kot krščansko judovska krstna imena in nihče ni videl v njih znamenja kakšnega nemškega jarma.

      S Habsburžani je Karantanija dokončno ponik­nila v njihovih “dednih deželah”, državno pravno pa je obstajala še naprej in je bila do konca habs­urške vladavine tudi temelj njene legitimitete.

      Če na kratko premislimo dogajanje v zvezi s Slovenci v zadnjem stoletju drugega tisočletja – propad Avstrije, slovenski Narodni odbor in Vlada, država Slovencev, Hrvatov in Srbov, kraljevina SHS, kara­džordževičevska Jugoslavija, federativna Jugoslavija in ustavno opredeljena država Republika Slovenija v njej, ter končno suverena država Republika Slove­nija od leta 1991 naprej, potem je mogoče brez posebnega napora skleniti, da je Republika Slovenija tudi formalnopravno naslednica davne Karantanije. Pri iskanju teh argumentov naj si brusijo orodje strokovnjaki, ki jih plačujejo slovenski davkopla­čevalci, ne pa da slepo-vdano kokodakajo, kakor jim dirigirajo tujci.

     • ZatonMesecnikov

      Karantanija ima koren “kar” kar naj bi pomenilo karo, haro, goro. Oziroma čer z mehčanjem. Ni nujno, da je ta koren slovenski ampak je verjetno indoeuropski, saj imajo tudi karpati kar. Pa da ne omenjam krete. Praslovanščina in pragermanščina pa sta se ločili 4000 let nazaj. Pač z osamljenimi skupinami prebivalstva brez stikov. zato je zelo težko pripisati starodaven toponim kakšnemu današnjemu jeziku.

     • RATATA

      Saj ni potrebno 4000 let nazaj, bo čisto zadosti malo pred šesto stoletje za katerega popolnoma neosnovano govorijo, da so naši predniki v hordah pridrveli v naše kraje (595.je bila pa kar država…??).
      …..

      Staroselci na Slovenskem
      Večina Slovencev izobraženih v zadnjem stoletju je bila naučena, da so Slovenci poselili današnje ozemlje centralne Evrope izza Karpatov v šestem stoletju.
      Novi dokazi nam zagotavljajo, da smo vedno bili avtohtoni prebivalci centralne Evrope.

      Naselitvena teorija 6.stoletja predvideva, da so Slovenci v eni generaciji napredovali od kolib iz blata do ustanovitve svoje lastne države Karantanije ter da so v tem času popolnoma iztrebili jezik prvotnih prebivalcev tega ozemlja.
      Ta teorija ni le nelogična ampak tudi popolnoma nemogoča.

      Da je z venetsko kulturo žarnih grobišč od vsega začetka povezan tudi slovenski jezik, priča med drugimi tudi njegova podobnost (do 30%) s sanskrtskim jezikom, ki je v knjigi VEDA ohranjen nespremenjen od časa prihoda Venetov do Jadrana in tudi v Indijo najkasneje okoli 1000 let pr. Kr. Že sam naslov starodavnih treh knjig VEDA (od katerih je najstarejša RIG-VEDA) je pristna slovenska beseda. Prav tako je mnogo drugih besed, ki so enake v sanskrtu in v slovenščini ter se tudi slovnično ujemajo. Omenimo le dvojino, ki jo imata poleg slovenščine tudi sanskirt in jezik Lužičanov. (Glej knjigo Slovenci – Kdo smo…str. 26-29).

      Krščanstvo in izgin škofij
      Krščanstvo je bilo na Slovenskem od 4. do 6. stoletja najprej razširjeno le med Rimljani, predvsem v mestih, in je z njihovim odhodom tudi zamrlo.
      Zato so izginile tudi škofije, ker ni bilo vernikov, saj ni nobenega znaka za kakšno misijonarjenje med domorodnim prebivalstvom. V tem je vzrok za propad škofij, ne pa v dozdevnem prihodu nekih Slovanov v 6.stoletju.
      Slovensko ljudstvo se je šele pozneje začelo oprijemati krščanske vere pod vplivom Rimljanov, ki se niso bili izselili in so se postopoma vključevali v domorodno prebivalstvo. Prav enako se je dogajalo tudi z ostalimi narodi po Evropi, ki so sprejeli krščanstvo (nekateri seveda tudi z vojskovanjem). Po vsej verjetnosti pa so bili Slovenci že oglejski mučenci Kancij, Kancijan in Kancijanila iz leta 305.

      Zakaj ni v rimski dobi venetskih napisov?
      Z rimsko zasedbo je latinski jezik postal edini pisni izraz javnega življenja, ne samo na Slovenskem, temveč povsod po Evropi, kjer so zavladali Rimljani. Latinščina se je ohranila kot edini pisni jezik po Evropi celo po propadu rimske oblasti, vse tja do 9. in 10. stoletja po Kr. Zanimivo je, da se potem med prvimi ljudskimi jeziki pojavi v pisavi prav slovenščina z liturgičnimi knjigami in z Brižinskimi spomeniki. Še starejši pa je slovenski napis v Čedadu. Vse to predpostavlja staro pisno tradicijo. K širjenju pisanja v latinščini je pripomoglo tudi njeno bolj enostavno črkopisje, ki je nastalo iz etruščanske in venetske pisave.

      Veneti v Noriku
      Veneti so edino dokazano domorodno prebivalstvo v Noriku, kamor so Kelti prišli šele pozno na povratni poti iz Grčije, kakor tudi v Slovenijo. Naselili so se le v nekaterih krajih. Zato so tudi sledovi njihove kulture skromni.
      Ko Rimljani zasedajo Norik, ni govora o Keltih in še manj pozneje. Po odhodu Rimljanov pa se pojavijo le Slovenci z imenom Veneti.

      Po propadu rimskega cesarstva se na slovenskem ozemlju pojavijo razne prehodne vojaške sile do dokončne
      frankovske zasedbe teh krajev, ki pridejo pozneje pod habsburžansko vladavino. V vsem tem času je slovenski
      narod dokazal svojo trdoživost, ki je bila leta 1991 končno kronana s samostojno in neodvisno slovensko državo.

      Med zgodovinskimi podatki o navzočnosti Slovencev v času rimskega vladanja zavzema poseben pomen pričevanje gotskega zgodovinarja Jordanesa, ki je zapisal: “Na velikanskih širjavah prebiva številno ljudstvo Venetov”. Razvršča jih v Ante in Slovane. O teh pa piše: “Ozemlje Slovenov sega od mesta Novietunum in od tako imenovanega Musianskega jezera do Dnjepra, proti severu pa do Visle.” V teh besedah vidimo najlepši opis vseh zahodnih Slovanov, od Slovencev do Slovincev ob Baltiku. Novietum je lahko le Neviodunum, današnje Drnovo pri Krškem, takrat pomemebno rimsko središče in pristanišče ob Savi, Mursiansko jezero pa je lahko le Blatno jezero, imenovano Mursiansko zaradi bližine reke Mure.

      Jordanes piše leta 551, nanašajoč se na leto 490. Torej dobrih sto let prej, ko naj bi neki Slovani začeli prihajati v današnjo Slovenijo in na območje Vzhodnih Alp!

      Slovenščina je nadaljevanje jezika Venetov, kakor dokazuje ne samo neovrgljiva etimološka sorodnost, temveč tudi izrazita slovnična podobnost, ki pride jasno do izraza na atestinskih tablicah.
      http://www2.arnes.si/~gljsentvid10/oseb_stran/slovenska_narecja_v1.html

     • ZatonMesecnikov

      Dobro, copy paste zmorem tudi jaz, lahko me obrneš na spletno stran hervardov. Poznam jaz kaj tam piše.

      jaz te samo vprašam, je kar slovenska beseda ali indoeuropska. Pa tudi nemci so našli precej podobnosti med nemščino in sankrstom.

     • RATATA

      Naturlih da so nemci nashli podobnosti…. kot je podobna svinja svincu in glava pleshca tancpodnu.

     • ZatonMesecnikov

      Sedaj pričakujem copy paste podobnosti slovenščine s sanskrstom. začensši z dvojino…

 • xtc

  Hja lep dokaz česa vse so Štajerce “osvobodili” in “odrešili” Maistri,Korošci in nato še Yugo komunistična drhal ,ko pogledamo v sosednjo Avstrijo-res smo lahko “ponosni ” na njih.

 • ZatonMesecnikov

  Sedaj se pa cvili, ko jo kupujejo nazaj. Bila jim je ukradena v Titovi dolini, oni pa jo kupujejo in je spet narobe…

  https://www.rtvslo.si/okolje/kmetijstvo/kmetje-zaskrbljeni-ker-avstrijci-mnozicno-kupujejo-rodovitno-zemljo-v-pomurju/477321

 • črnaovca

  Lahko bi tudi kaj povedali o tistih ljudeh iz okolice Brežic ki so jih poslali v nemška taborišča da so naredili prostor za Kočevarej. So jih vozili v 1 razredu? Malo morgen. Desničarji ne priznajo ničesar kar bi bilo v prid Slovencem, delajo se zavedne a rovarijo proti. Juge in komunistov smo se hvala Bogu rešili, rešiti se moramo še teh proti narodnih elementov ki rovarijo, kopljejo po zgodovini in prikazujejo samo eno stran. Kmalu bo tu napisano da bi bilo Prekmurcem bolje pod Madžarsko, verjetno ker bi jih ne bilo več

  • ZatonMesecnikov

   Tvoja napaka je, da slovenstvo enačiš s komunizmom ovca.

   tisti, ki je za Slovence, je za komuniste in za vse kar so oni naredili.

 • črnaovca

  Ko je Češka bila na poti vstopa v EU so Nemci začeli nekaj pogrevati izseljevanje Sudetskih Nemcev po vojni iz češke. Takratni predsednik Češke republike jim je vrgel v obraz da so bili okupatorji in se o tej temi ne misli niti pogovarjati. Kaj pa naši? So politiki zanli biti kdaj tako samozavestni žal ne in ne začnite da so taki samo levi.

  • ZatonMesecnikov

   Akt priključitve Sudetenland Nemčiji leta 1938, je bilo mednarodnopravno legitimno dejanje, podpisano s strani največjih sil tistega časa. Anglije in Francije.

   nemci so se odločili za pragmatičnejši pristop. Skozi trgovino in industrijo.

 • Poserjemsenavse

  Jst bi jih peš gnal okupatorje gnile….golazen nemčurska

  • ZatonMesecnikov

   Včeraj Staroavstrijci, jutri južnjaki….

  • Nata

   So bili okupatorji ? Na teh prostorih so živeli !!

   • Govekar

    Poglej nemške priseljence okoli Škofje Loke, v vaseh Grenz in Dorfarje, oni so bili dovolj pametni in so se pravočasno asimilirali med Slovence, se naučili naše kulture in jezika in so lahko ostali. Kar za te neasimilirane, celo nasilne migrante iz Apač ne bi mogli trdit:

    Kljub obvezni slovenski šoli je okoli 3000 ljudi ohranilo nemščino kot svoj občevalni jezik, novo upanje pa jim je dvignil vzpon nacizma s priključitvijo Avstrije nemškemu rajhu. Takrat so po poročilih mariborske policije prirejali nočne baklade in pohode s pihalno godbo do mejnega prehoda Cmurek in vzklikali: “Hitler, Hitler …” Takšne demonstracije so bile od 28. do 30. marca 1938 in se jih je poleg številnih spodnještajerskih Nemcev udeležilo tudi nekaj sto državljanov slovenske narodnosti.

    • Nata

     Drži. A verjetno je za različno ravnanje kriv geografski položaj enih in drugih.

     • Govekar

      Kdor nima v glavi ima v petah. Sicer pa lahko v ZDA precej svobodneje vzklikajo HH in izobešajo nacistične zastave.

  • Franci Steiner

   TI SE RES POSERJEŠ NA VSE, TUDI NA SLOVENSKI (MATERIN?) JEZIK, ZAHODNO (KRŠČANSKO?) KULTURO…. KAJ TI JE LE TA GOLAZEN STORILA, KO JE STOLETJA BIVALA TU? NA SVOJI ZEMLJI, NE TVOJI! TO SE PRAVI, VSO GNILO SLOVNSKO SVOJAT NAGNAT IZ ŠTAJERSKE, KOROŠKE… BEDAK KOMUNISTIČNI

   • Poserjemsenavse

    kaj se dereš golazen

  • Joško

   Kaj si beden! Veliko mržnje je še v tebi.

   • Poserjemsenavse

    poserjem se ti v usta

    • Joško

     Prevelika ritka si, da bi mogel.

  • karlina

   Kakšne okupatorje, si ti normalen, očitno res nisi !!!!!

   • Poserjemsenavse

    nor je fajn bit, pa še zastonj je…

 • svatne

  “v slovenskem nacionalnem prostoru.” Verjetno je govor o slovenskem ETNIČNEM prostoru. Do 1991 (26.6.) ni “slovenskega nacionalnega (DRŽAVNEGA!!!) prostora”. Niti ni “slovenske (DRŽAVNE) oblasti”, ker je bila jugoslovanska. Posebno obravnavo zasluži psihoaptija vsemu slabemu podtikati “SLOVENSKO”, četudi gre za nasilje države in njenih organov (ki so bili vsi pod neposrednim poveljstvom maršala Broza, ki je bil edini komandant UDBE, KNOJA, JNA (NOV in POJ) in Partije). Njega osebno so zavezniki priznali. Kaj je ukazal slovenskim pajdašem, je maja 1945 na ves glas povedal množici (slišali smo) z balkona uzurpiranega parlamenta Vojvodine Krajnske, v katerem je bila 31. 10. 1018 uradno razglašena zveza slovenskih dežel, kar so pa domači izdajalci ignorirali in svoje rojake kot nemaniče – brez države in identitete in obrambe – vrgli zverem (morišča kričijo – izgovarjanje na vojno je perverzno! Bila je namreč tudi še kje…). Iz parlamenta pa naredili dresurnico kadrov, ki še vedno producira ubogljivo orodje njihove politike.

 • montyamp

  Če bi 1945 tako izselili komunistično golazen , bi si danes Švicarji v Sloveniji izposojali denar .
  Sedaj , pod UDBOVSKO DECO , pa Slovenci žrejo nemške pomije .
  Zmagovalci ki se zadolžujejo za strupeno poljsko govedino in okužene romunske svinje , to počne elita na oblasti katero si je želel nihče .
  PO WW2 IZPOD NEMŠKEGA OKUPATORJA POD KOMUNISTIČNI ŠODER !?!?!?!?!?!?
  Lahko si predstavljate na kateri strani se trenutno lepše živi .

  • Steiermark

   *****************************

 • karlina

  http://domzalec.si/oklo-nad-ihanom-75-let-mineva-od-zalostnega-dogodka-spomin-nanj-pa-bo-vecen/

  ZOPET SO IMELI NAŠI-PREDČASNE MAŠKARE, OZ. PUST !!!!! SRAMOTA, nikoli in nikdar ne omenijo zverinskih pomorov, ki so jih storili naši-njihovi, nad lastnimi ljudmi, oz. GENOCID NAD SLOVENSKIM NARODOM, tistim, ki se ni strinjalo s komunisti, samo to je bil njihov “greh” in nobeno izdajstvo . Pred dnevi sem govorila z ljudmi, iz Dolenjske, kjer se je dogajal genocid med in še posebej po 2. svetovni vojni. Ljudje so mi dejali, da so hoteli biti njihovi umrli predniki samo kmetje in nič drugega, niso hoteli imeti nič s partizanstvom, zato pa so plačali s svojim zivljenjem.