fbpx

[Video+foto] Minister Andrijanič v Dubaju predstavil digitalno vizijo Slovenije

Andrijanič z Omarom Sultanom AlOlama, ministrom za umetno inteligenco in digitalizacijo Združenih Arabskih Emiratov

Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič se te dni (med 6. in 8. novembrom 2021) mudi na delovnem obisku v Dubaju. V Dubaju je predstavil digitalno vizijo Slovenije, se seznanil z največjimi tehnološkimi inovacijami na svetovni razstavi Expo 2020, sodeloval pa je tudi na slovesnem odprtju 18. srečanja Mednarodne zveze za ceste.

Delovni obisk v Dubaju je začel z z obiskom slovenskega paviljona na EXPO 2020, ki s ponosom svetu predstavlja Slovenijo kot zeleno in digitalno srce Evrope ter stičišče pomembnih evropskih poti. “Svetovna razstava EXPO 2020 ponuja neverjetne priložnosti za Slovenijo, da svetu pokaže ne le svojo izjemno geografsko lego, ampak tudi vrhunsko slovensko znanje in inovativnost na področju novih tehnologij”, je dejal minister Mark Boris Andrijanič.

Minister je med drugim nastopil tudi na otvoritvenem panelu 18. srečanja Mednarodne zveze za ceste (International Road Federation). International Road Federation v Dubaju predstavlja rešitve za pereče izzive mobilnosti še posebej na področju avtonomne in zelene mobilnosti. Na panelu sta sodelovala tudi Philip Hammond, poslanec Združenega kraljestva in dr. Amani Abou-Zeid, komisarka za infrastrukturo in energijo Afriške unije.

Andrijanič predstavil revolucionarni program “Fit for 55”
“Danes je na naših cestah 243 milijonov avtomobilov s povprečno starostjo 11,5 let. Hkrati pa promet predstavlja drugo največje področje izdatkov evropskih gospodinjstev. Imamo načrt, ki se imenuje “Fit for 55”. Ta revolucionarni program bo skušal uskladiti energetske, prometne in druge politike za zmanjšanje neto emisij toplogrednih plinov za vsaj 55 odstotkov do leta 2030. Seveda je naš končni cilj postati prva ogljično nevtralna celina do leta 2050. Slovenija je zeleno in digitalno tranzicijo postavila na sam vrh našega tekočega predsedovanja EU. Skupaj s partnerji zelo trdo delamo na ključnih digitalnih in mobilnih ukrepih, ki bodo utrle pot k doseganju ciljev “Primerni za 55”, je v svojem govoru dejal Andrijanič.

Otvoritev simulatorja AI Driving Hub
Minister Andrijanič je zbrane nagovoril tudi na
otvoritvi simulatorja AI Driving Hub, to je pametni simulator varne vožnje je razvilo podjetje AV Living Lab, ki predstavlja  znanje na področju umetne inteligence. “S ponosom odpiram vrata slovenskim talentom in inovacijam na najzahtevnejših tržiščih sveta. Pametni simulator varne vožnje je še en dokaz, da smo prvaki v umetni inteligenci. Čestitke AV Living Lab za vrhunsko tehnološko rešitev in prodor v Združenih arabskih emiratih.” Ob tem je še dejal, da Slovenija kot zelena in tehnološko podkovana država, ki leži v osrčju Evrope, želi prispevati k zeleni in digitalni preobrazbi EU. Ponosni smo na našo neokrnjeno naravo in na naše vrhunske tehnologije”, je še dejal Andrijanič in podaril, da Slovenija razvija in izdeluje najboljša električna letala na svetu. “Gostimo tudi prvi Unescov center za umetno inteligenco, ki razvija orodja, ki jih poganja umetna inteligenca za doseganje ciljev trajnostnega razvoja ZN.”

Andrijanič je v slovenskem paviljonu nagovoril VIP udeležence in čestital družbi BTC in AV Living Labu za pomembne korake, ki jih delajo na področju umetne inteligence.

Srečanje z ministrom za umetno inteligenco in digitalizacijo
Zadnji dan obiska v Dubaju se je minister Andrijanič srečal z
Omarom Sultanom AlOlama, ministrom za umetno inteligenco in digitalizacijo Združenih Arabskih Emiratov in mu je predstavil ambiciozno digitalno strategijo Slovenije in številne priložnosti za sodelovanje na področju umetne inteligence. Sogovornika sta se zavzela za tesnejše sodelovanje med Slovenijo in Dubajem ne na področju spodbujanja start-upov in izobraževanja mladih o umetni inteligenci. Z vstopom Slovenije v program Area2071 bi omogočili slovenskim start-upom priložnost za preboj in dostop na tržišče Združenih Emiratov. 

Andrijanič je ministra AlOlama povabil na ExpoSlovenia, na katerem bomo decembra predstavljali Slovenske dosežke na področju umetne inteligence. Izpostavil je še, da umetna inteligenca prinaša številne koristi za državljane in priložnosti za podjetja. Prav zato je Slovenija uvrstila umetno inteligenco med prioritete predsedovanja Svetu EU. Andrijanič si je na koncu ogledal še Center za četrto industrijsko revolucijo, Podjetniški inkubator in Center za pospeševanje digitalnih veščin.

Anita Gužvič