fbpx

[Video] Namesto valentinovega: Izbor slovenskih melodij ljubezni

Po vsem svetu se danes na veliko prodajajo plišasti medvedki, čokoladne bonboniere, rdeče vrtnice, pišejo se ljubezenska pisma – skratka vse se sveti v obliki velikih rdečih srčkov. Valentinovo se je k nam razširilo predvsem z ameriškega trga, danes pa predstavlja dan za milijonske zaslužke številnim trgovcem – tudi v Sloveniji. Pri nas pri tem pogosto pozabimo na naš, slovenski “dan zaljubljenih”. 

Praznik svetega Valentina se je sprva praznoval kot rimskokatoliški dan posta v čast svetemu Valentinu. Današnji pomen je dobil šele po visokem srednjem veku, ko se je razvila zamisel o romantični ljubezni. Slovenci pa nemalokrat pozabimo, da imamo svoj “dan zaljubljenih”, in sicer gregorjevo, ki ga praznujemo 12. marca. Na ta dan se po ljudskem izročilu ženijo ptički.

V uredništvu bomo obeležili slovenski “dan zaljubljenih” čez slab mesec dni, do takrat pa smo za vas izbrali nekaj najlepših slovenskih melodij, v katerih starejši in nekoliko mlajši ustvarjalci slovenske glasbe prepevajo o ljubezni. Gotovo smo jih veliko izpustili, a kaj ko slovenska zakladnica premore pravo morje glasbenih uspešnic.

https://www.youtube.com/watch?v=FInET3_ZpOg

https://www.youtube.com/watch?v=8PdTCY521cE

Anja Dangubič