Vili Kovačič napoveduje: “Kot neposredni oškodovanec bom zaradi pristranskega sodnika Mateja Accetta tožil njega in ustavno sodišče!”

Vili Kovačič. (Foto: STA)

Pritožbo proti ločenim datumom izvedbe referenduma in volitev sem na ustavno sodišče vložil dvakrat in sem bil obakrat po zaslugi večine – največ pa prav po zaslugi dr. Accetta, neuspešen. S tem je nastala dvojna škoda!” je na portalu vfokusu.com zapisal Vili Kovačič.
Vili Kovačič je javno izjavil, da bo kot neposredni oškodovanec zaradi pristranskosti sodnika Mateja Accetta v zadevi 2. tir vložil tožbo proti Accettu in ustavnemu sodišču, ker je grobo kršilo videz nepristranskosti, ki je osnovni, izhodiščni postulat vsakega poštenega sojenja, če dr. Acceto ne odstopi.

Da je ta norma izjemno pomembna, dokazuje s citatom predsednice US dr. Jadranke Sovdat v odgovoru na pisno poizvedbo v stanje njegove vloge 20. julija 2017. Takole pravi:

Spoštovani gospod Kovačič!

Na pisanja udeležencev v postopku sicer ne odgovarjam na ta neformalni način in v prihodnje tovrstnih mojih odgovorov niti ne pričakujte. Držim se pravila, da zaradi varstva videza nepristranskosti ne smem zunaj uveljavljenih pravil poslovanja komunicirati z udeleženci v postopku, pri čemer je treba vse obravnavati enako. Tokrat naredim izjemo le glede pojasnila, kako naj uveljavljate svoje pravice, za kar se sicer v prihodnje obrnite na generalnega sekretarja oziroma v njegovi odsotnosti na osebo, ki ga nadomešča.

Lepo Vas pozdravljam!

Jadranka Sovdat

“Tiho sodelovanje” Accetta in kršeno načelo nepristranskosti
Upoštevajoč to stališče nekdanje predsednice US, Kovačič zatrjuje, “da je bilo spričo dokazanih povezav dr. Accetta s stranko SMC, ki je bila v sporu moj nasprotni udeleženec, načelo nepristranskosti grobo kršeno, in bom v primeru, da dr. Accetto ne odstopi s funkcije sodnika US, skupaj z zainteresiranimi državljani vložil tožbo zaradi oškodovanja davkoplačevalecv in mene osebno”.

Ustavni sodnik Matej Accetto (Foto: STA)

Po mnenju Kovačiča pa Accetto ni samo kršil načela nepristranskosti, ampak je s svojim “tihim sodelovanjem” s stranko SMC neposredno povzročil zelo pristranske in celo absurdne odločitve. Gre za povsem iracionalno kljubovanje povsem jasnim argumentom številnih pravnikov in ustavnih sodnikov (ddr. Klemna Jakliča, Marka Šorlija, dr. Jurija Toplaka, dr. Andraža Terška), da se referendum in volitve združi na dan volitev – predsedniških in parlamentarnih volitev. Volitve so bile takrat dvakrat in skoraj istočasno z referendumom – v časovni razdalji nekaj tednov.

Mnenji Cerarja in Accetta povsem skladni
Pritožbo proti ločenim datumom je Vili Kovačič na US vložil dvakrat in obakrat je bil po zaslugi večine – največ pa prav po zaslugi sodnika Accetta -, neuspešen, čeprav je bila ta ločitev, ob skoraj hkratnih predsedniških in parlamentarnih volitvah, onkraj vsake zdrave pameti in proti demokratičnemu načelu, da naj odloča čim več in ne čim manj volivcev. S tem je po njegovem nastala dvojna škoda, saj so nastali popolnoma nepotrebni stroški – dvakrat po 3 milijone evrov iz žepov davkoplačevalcev, hkrati pa je prišlo do izrazito nižje – (premajhne) udeležbe, da bi bil zakon z referendumom zavrnjen.

Miro Cerar (Foto: STA)

Ravnanje dr. Accetta je bilo v obeh primerih v celoti skladno z izjavo predsednika vlade dr. Mira Cerarja (čigar tihi podpornik je bil dr. Acceto). Ta je ob referendumu na tiskovni konferenci maja 2017 izjavil: “Do tega referenduma ne sme priti”. “In ljudje, povezani z SMC – tudi nekateri ustavni sodniki, so storili vse, da bi učinek referenduma onemogočili. Sam pa sem zaradi tega posledično trpel številne očitke in sovražne geste volivcev in celo politikov (Alenke Bratušek), češ da zapravljam čas in denar davkoplačevalcev. Pristranskost sodnika Accetta pa tudi drugih sodnikov iz naslova povezanosti z vodilno vladno stranko SMC, katere projekt je bil z referendumom ustavljen, po mnenju državljana K, kot se Kovačič imenuje, je imela in še ima povsem konkretne učinke ter oškodovanja mene in drugih davkoplačevalcev! Oškodovanje je brez dvoma dokazano,” je še kritičen Kovačič, zato v zvezi s to problematiko napoveduje tiskovno konferenco v torek, 22. oktobra, ob 11. uri na Beethovnovi pred ustavnim sodiščem.

Peter Truden

 • Andrej

  Bravo, Vili. Dlje vidiš kot večina Slovencev. Zanje se boriš, oni pa pljuvajo po tebi.
  Ampak, tale hobotnica globoke države je pa res globoka. Do temeljev.

  • karpelec

   …ampak najglobje sega od Cmerkotove vlade. Z njo so se začele najhujše kršitve ustanvo pravnih vprašanj.

   • zokispoki

    Ustavni pravnik, ki je s svojo bando najveckrat krsil ustavo !

 • Hribouc

  Bravo Vili, dol z bando udboboljšebvikov, ki mislijo, da to so.
  Sicer so navadni koritarji, koristolovci, balkanci, bumbarji, psihopati, fašisti, komunisti, zalega, udbaši in pijančki, zgube in drekači!

  • zokispoki

   Go Vili, go !

 • Fosa Stefan

  bravo VILI
  nekaj SLOVENCEV JE Z VAMI, toda nekaj takih, ki imnamo karakter, delamo dobro, se posvetujemo, spostujemo fiziko, BOGA; naravo in RESNICO

 • VERRZIFIKATOR

  William Smith

  VILJEM OSVAJALEC

  Zgodovina rada se ponavlja,
  a nikoli kajpak v formi isti,
  drugi so igralci in statisti
  in o drugi snovi se razpravlja.

  Viljem tisti znani Osvajalec,
  ki Britanijo je okupiral,
  zlahka danes bi se zasekiral,
  da zasenčil ga je izzivalec.

  Vili pravi temu se možaku,
  je solist in borec znan v duelih,
  razdiralec žalostnih, veselih,
  poje se o njem kot o junaku.

  Ta možak je redno kritiziral
  vse poteze vladne kamarile,
  malce ko napel je svoje sile,
  Cezarčka je brž detroniziral.

  Osvajalec tronov, ta naš Vili,
  tarčo je zadel prav tja v sredino,
  célo mož iztiril zgodovino
  in pometel s slabo vlado v sili.

  Zgodovina nanj se že ozira,
  mu ime bo prav primerno dala,
  kar povejmo, ni nobena šala:
  Viljem Prvi z Drugega bo tira.

 • Unikatna

  Zaradi oškodovancev bi bilo dobro, da bi podal odstopno izjavo kar sam!

 • Minovak

  Vedno je bilo tako, da kadar se je govorilo po in o resnici, so levaki ponoreli in vračali s še večjimi lažmi, kot v otroškem vrtcu. Vili je vedno govoril po resnici, obelodanil vso kloako levakov, dokazal mafijsko načrtovanje 2. tira in nesmisel te trase in zato jo je samo poslušal, kaj se gre in naj da mir. Poznam ga dobro in vem, da ima prav, kar pa ni težko opaziti po reakcijah levakov. Drugi tir nas bo še pošteno tepel, ne samo nas, temveč tudi naše otroke in vnuke, krivci, vedno levaki, pa bodo stisnili rep med noge in hitro v davčne oaze, kjer jih čaka nakraden denar, NAŠ denar!

 • Franc Šink

  Glas vpijočega v puščavi.

  • samotoje

   Absolutno bolje kot tišina.

 • Franc Šink

  Nekaj me pa le zanima. Kako pridejo drugo ,tretji razredni “pravniki” do Doktorata.

  • Martuljek

   Velja podobno, kot za FDV: Če si naš, lahko po nerodnosti padeš le na stopnicah fakultete, na izpitih pa, ne glede na znanje, skoraj ne moreš pasti.

  • samotoje

   Pridni so. Vse se naučijo, ubogajo in vedno dajo profesorjem prav.

   • Boy

    Hahahahah, dobro sem se nasmejal. Le kje se vzamejo tako pametni Slovenci, kot si ti, hihihi.

    • samotoje

     To pa rubeca vprašaj. On ve, kaj nama nuca.

 • Miro Jereb

  Bravo Vili. Iz US so naredili vaško gostilno najslabše vrste. Za KOZLAT.

 • xtc

  Če zadeve zaidejo na ESČP,bodo SLO SODNIJO z US vred raztavili.

 • milanček

  takoj, ko človek zagleda, sliši cerarja, se zaveda, da gre vse v 3pm! zakaj, zato ker je cerar idiot, nesposobneš, ki bi moral biti v varovanem okolju! ta idiot se ne zaveda, da je nesposoben, da je možganski invalid, naziv dr. pa je že dolgo jasno, da mu ga je prifukala mati, ki se je lajdrala z vskomur! ne zastopim, kaj je mislila ženska, ki naj bi bil oče njunega otroka!

  • RATATA

   Joj Milanček, kolk si ti navihan!

  • Nata

   Hm. . . . . .žensk pa ne poznaš prav dobro ??

 • freedomfighter

  Hahaha kako je ta vili bolan…kdaj bo on placal tista dva referenduma me tudi zanima

  • centurion

   Tih bod, buzerant in pesojeb.
   Ustavni sodniki ti ne bodo dovolili fukat pesote.
   Čeprav si levak, pa oni tut.

 • skorpijon93

  nagnat muslimane iz slovenije !!!

 • freedomfighter

  Me zanima kdaj bo vili placal tista dva referenduma

 • yoni 269

  A je Vili že tožil ženo ?

 • Branko Gaber
 • Nata

  Ne morem iz svoje kože. . . . . . ker ne vem , kam bi tole dala, bom kar tu pripela z vprašanjem za vas , Nova !!!!!
  Kaj veste o tem , da g. Magajna ni bil govorec na shodu ??
  https://reporter.si/clanek/slovenija/ali-je-andreja-magajno-s-seznama-nastopajocih-na-cetrtkovem-protestu-resimo-slovenijo-izbrisal-janez-jansa-735960