fbpx

Violeta Tomić in njen Buda oziroma zakaj je prišlo do spora

Violeta Tomič (foto: STA).

Violeta Tomić se je javnosti predstavila kot velika zagovornica pravic živali. Takšno podobo poslanke ZL pa je pod vprašaj postavil urednik knjige Človek o psu – Pes o človeku, ki jo je opozoril na spremembo zakonodaje, ki bi preprečila trpljenje psov. “Vendar je ostala nema,” je v knjigi zapisal Anej Sam. Tomićeva uredniku knjige sedaj grozi s tožbo, saj je prepričana, da je njegov komentar do nje žaljiv.

Knjiga Človek o psu – Pes o človeku je delo 35 avtorjev, ki vsak na svoj način osvetlijo témo tega izjemnega prijateljstva. Med drugim lahko v knjigi preberemo več zgodb ljudi, ki so svojega kosmatinca posvojili iz zavetišča. Svojo zgodbo je v knjigi predstavila tudi Violeta Tomić, vendar je urednik poleg njene zgodbe zapisal še opombo, v kateri je opozoril, da je dejanje poslanke sicer častivredno, hkrati pa opozoril, da “je s politiki potrebno biti previden”.

Anej Sam: Tomićevi je mar le za njeno priljubljenost, ne pa za pravice živali
“Boljši poznavalci bitja homo politikus vedo, da se politik vedno odloča z računalom v roki. Svojčas sem Violeti Tomić poslal pretresljive ugotovitve o trpljenju psov v pasjih bojih ter v obdobju petard in ognjemetov,” je v komentarju zapisal Sam. Prosil jo je tudi, da naj z močjo poslanskega vprašanja pri predsedniku vlade sproži razpravo, ki bi lahko vplivala na spremembo zakonodaje in omilila trpljenje psov.

Violeta Tomič in njen Buda oziroma zakaj je prišlo do spora 1“Računalo je pokazalo, da si precejšnji del prebivalstva ne predstavlja decembra brez petard, da bi torej glede priljubljenosti nekoliko več izgubila kot pridobila. In? Ostala je nema. Ko sem skušal o tem vprašanju sprožiti razpravo znotraj skupnega kroga prijateljev na Facebooku, me je preprosto “izbrisala”. Jaz razmišljam drugače in njen prispevek objavljam, ker je koristen,” je svojo izkušnjo s Tomićevo opisal urednik. In objavil med drugimi tudi njeno zgodbo o tem, kako je poskrbela za psa iz zavetišča, ki ga je poimenovala Buda.

Tomićeva odgovorila s tožbo: Komentar škodi njenemu ugledu
Urednik je s strani pravne svetovalke Tomićeve kmalu dobil poziv, naj sporno besedilo v knjigi umakne, saj bo v nasprotnem primeru sicer sledila tožba. “Vaša namigovanja, da gospa Tomić kot politična oseba deluje na način, da bi pridobila čim več simpatizerjev, ter da se ne bori za pravice živali, so skrajno neprimerna in žaljiva,” je prepričana pravnica. Poudarila je, da urednik s tovrstnimi namigovanji, ki so popolnoma nesresnična in brez kakršnekoli dokazne podpore, zelo škodi njenemu ugledu in ji povzroča poslovno škodo tako na zasebnem kot na političnem področju.

Foto: Nova24tv

Foto: Nova24TV

V pismu je pravnica poudarila tudi, da je Tomićeva velika zagovornica in zaščitnica živali ter da na tem področju že dolga leta aktivno sodeluje z ustanovami in društvi za zaščito živalskih vrst ter o tem ozavešča javnost. “Zelo aktivno se ukvarja tudi s problematiko pasjih borb v Sloveniji in izkazuje nenehno podporo organizaciji, ki se s tem ukvarja. Nenazadnje o njeni ljubezni do živali priča tudi sam prispevek v knjigi Človek o psu – pes o človeku,” je zapisala pravna svetovalka Tomićeve.

Na angažma poslanke okrog pasjih bojev, Anej Sam odgovarja: »Zakaj se je Violeta Tomić odločila za problematizacijo nečesa, kar je že prepovedano, prizadeva pa morda nekaj deset psov? Ker si ognjemetov in petard želijo skoraj vsi otroci in mladostniki, večina staršev pa sledi otrokom, bi tvegala nižanje naklonjenosti javnosti. Zoperstavljanja pasjim bojem pa si želijo vsi prebivalci Slovenije, razen nekaj deset vpletenih…«. V nadaljevanju urednik knjige trdi, da »se vseobsegajoča nesreča psov (ognjemeti in petarde, brutalni treningi za legalizirana tekmovanja in cirkuške zabave, reja pasemskih psov, zaradi katerih se nenehno množijo zavrženi, torej tisto, kar je industrija, biznis) skriva s pasjimi boji, ki so prepovedani«.

Kaj ima odnos do živali opraviti s homoseksualnostjo?
Violeta Tomić pa je prepričana, da vzrok za omenjen urednikov komentar ni povezan z njenim delovanjem pri zaščiti pravic živali. “Težava je v tem, da v resnici močno sovraži homoseksualce, katere smo v ZL zagovarjali. Zaradi tega je sovraštvo prenesel name, kar pa nima nobene veze z mojim odnosom do živali,” je zapisala v pismu, ki ga je naslovila na uredništvo.

Na njeno trditev Anej Sam odgovarja:»Zaznamovati napačen akord v harmoniji Univerzuma, je kazalec višje ravni estetiziranosti in učlovečenosti nasploh. Za trditev, da zaradi napačnega akorda (podedovana, pogosteje naučena, priložnostna, »narkotizirana«, vsiljena… potreba po disharmoniji) kogarkoli sovražim, ni enega samega dokaza v mojem javnem ali zasebnem delovanju. Sicer pa: tako kot vsak celovit posameznik, lahko sovražim sovražnike (razkrojevalce) življenja, ko razkrajanje postane premišljeno in javno (so vzhičenje in srd, ljubezen in sovraštvo, kazalci oduhovljenosti)«.  

Knjigo Človek o psu – pes o človeku je sicer založilo Društvo Jasa in sodi v zbirko knjig Onežimo svet.

N. K.