fbpx

Vlada dela za družine: Vrtec bo odslej brezplačen za drugega in vse nadaljnje otroke!

Šarčevo vlado poimenoval otroški vrtec. Slika je simbolična.(Foto: iStock)

Foto: iStock

Veljati je pričela je novela Zakona o vrtcih, ki prinaša brezplačen vrtec za drugega in vse naslednje otroke. Vlada bo tako v obdobju 2021-2024, za projekte vrtcev in osnovnih šol, namenila rekordnih 114,7 milijona evrov.

Z včerajšnjim dnem bo vrtec za drugega in vse naslednje otroke brezplačen. Vlada na ta način spodbuja Slovence in Slovenke k večji rodnosti in ustvarjanju večjih družin, saj smo Slovenci, tako kot večina Evrope, postali družba starajočih. Prejšnje leve vlade slovenskim družinam niso posvečale pozornosti, saj so populacijski manko nadomeščale z uvozom tujcev. Da gre pri tem za dolgoročno zgrešeno politiko, škodljivo za prihodnost naše države, se zaveda trenutna vlada, ki je te trende obrnila v prid ohranjanju slovenstva.

Za šolstvo namenili rekordna sredstva
Vlada Janeza Janše je na javnem razpisu 5. februarja za sofinanciranje gradnje ter obnove vrtcev in osnovnih šol namenila 42,2 milijona evrov. Uspešnih je bilo 40 projektov (27 vrtcev in 13 osnovnih šol). Nato je vlada 6. julija zagotovila dodatnih 72,5 milijona evrov, s katerimi bo financirala vse projekte, ki sicer prvotno niso bili izbrani. Do teh sredstev bo upravičenih dodatnih 46 projektov v vrtcih in 40 projektov v osnovnih šolah.

Vlada bo tako v obdobju 2021-2024, za projekte vrtcev in osnovnih šol, namenila rekordnih 114,7 milijona evrov. Za primerjavo, leve vlade, ki se sicer imajo za “zaščitnice javnega šolstva”, so zadnji razpis za sofinanciranje investicij v vrtce in osnovne šole izvedle leta 2011, ko so za obdobje do leta 2019 namenile pičlih 20,4 milijona evrov. 

Sara Kovač