Vlada je lagala o moči slovenskih potnih listov

Foto: STA

“S slovenskim potnim listom lahko brez vizuma vstopimo v 183 držav po svetu, kar našo državo uvršča na 9. mesto na Henleyjevem indeksu potnih listov,” se je pohvalila vlada. A to je laž. Slovenija ni na devetem mestu, ampak na tridesetem. Henleyjev indeks namreč države rangira po skupinah, Slovenija je tako v 9. skupini držav in ne na 9. mestu, je pa na 30. mestu skupaj z Latvijo in Slovaško. Pred nami je celo večina Evropske unije, kar 20 EU držav, tudi Madžarska, Češka, Poljska, Latvija in Litva, je na laž vlade opozoril Borut Rončevič.

Henleyjev indeks potnih listov, ki temelji na podatkih Mednarodnega združenja letalskih prevoznikov (IATA), od leta 2006 redno spremlja potovanje najbolj prijaznih potnih listov na svetu. Ta globalni indeks vsako leto razvršča države glede na število destinacij, kamor lahko državljani potujejo brez vizuma.

Foto: vlada rs

Slovenija se je leta 2023 uvrstila na 30. mesto in z našim potnim listom lahko brez vize potujete na 183 destinacij – kar predstavlja devet destinacij manj od države, ki je na prvem mestu lestvice. “Je pa naš potni list res kar OK. Razlika med vstopom v 183 (slovenski potni list) in 192 držav (singapurski potni list, na 1. mestu) je za velikansko večino ljudi, tudi rednih popotnikov, nebistvena,” je še dejal Borut Rončevič.

Najmočnejši in najšibkejši potni listi
Tekmovanje za prvo mesto se zaostruje, saj je v prvi deseterici skupin kar 34 držav, na čelu s Singapurjem, ki je prehitel Japonsko in uradno osvojil naslov najmočnejšega potnega lista na svetu. V drugi skupini so Nemčija, Italija in Španija. Japonska, ki je bila na prvem mestu pet let, si zdaj deli tretjo skupino z Avstrijo, Finsko, Francijo, Luksemburgom, Južno Korejo in Švedsko. Najslabši potni list pa imajo Sirija, Irak in Afganistan, zato meje prečkajo kar ilegalno.

Sara Kovač