Vlada jih je pustila v nemilosti: Kaos na mejnem prehodu Obrežje, avtoprevozniki že več kot tri dni čakajo v neustreznih higienskih razmerah, zaradi česar lahko pride do širitve nalezljivih bolezni!

Foto: STA

Vse več bralcev nam sporoča, da pristojni na mejnih prehodih iz Italije spuščajo voznike tovornjakov in jih niti ne pregledajo. Ob tem pa isti tovornjaki stojijo na mejnem prehodu s Hrvaško na Obrežju pri Brežicah. Kot smo izvedeli, bi morala policija zadržati voznike tovornjakov na mejnem prehodu z Italijo, dokler jih Hrvaška ne bi pričela spuščati naprej na svoj teritorij. Zaradi tega na Obrežju prihaja do 16-kilometrske kolone. V času epidemije koronavirusa se zopet ponavlja stara slovenska zgodba, kdo nosi posamezno odgovornost. V glavnih vlogi se je znašel DARS. Odgovorni še vedno niso pripeljali mobilnih tuš kabin in stranišč. Spodaj si lahko ogledate odgovor DARS-a.

Odhajajoča vlada Šarca je resnično opravilno nesposobna, kar potrjujejo besede človeka, ki je na lastne oči videl kaos na mejnem prehodu Obrežje. Kljub sprejetim ukrepom, da se poostri nadzor meje z Italijo, pa je na mejnem prehodu Obrežje nastal pravi “prevozniški žep”, izjemno nevaren zaradi okužb s koronavirusom.

Hrvaška namreč v državo noče spustiti voznikov tovornih vozil, ki so prišli v Slovenijo iz Italije. Nekateri vozniki tovornjakov že tri dni čakajo na vstop na Hrvaško. Zato bi DARS moral prevzeti odgovornost in poskrbeti za oskrbo teh voznikov. Nekateri izmed njih se v treh dneh niso niti umili. Vozniki, ki zdravstveno niso pregledani, zaradi pomanjkanja stranišč opravljajo malo in veliko potrebo kar ob avtocesti, zaradi česar lahko pride do širitve nalezljivih bolezni.

Na mejnem prehodu Obrežje se je že naredila 16-kilometrska kolona tovornih vozil.

DARS ni poskrbel za ljudi, ki že več dni živijo na avtocesti
Obmejni policisti na Obrežju so javili, da se je na mejnem prehodu znašlo tovorno vozilo, ki je imelo hrano in vodo za voznike tovornjakov. Dobili so navodilo, da prosijo Civilno zaščito za pomoč pri raztovarjanju hrane in pijače ter jo podajo voznikom tovornjakov, ki čakajo na mejnem prehodu Obrežje. Toda, ker je DARS lastnik avtocest, je dolžan tudi zagotoviti hrano in pijačo voznikom tovornjakov. Kot smo izvedeli, so uslužbenci DARS-a pripeljali tovorno vozilo na mejni prehod Obrežje in ga tam pustili. S to potezo pa so se izkazali za popolnoma neprofesionalne.

Nova vlada mora čim prej posredovati
Naš vir javnosti sporoča, da je stanje na mejnem prehodu Obrežje nevzdržno. Vozniki, ki čakajo vstop na Hrvaško tri dni, do danes namreč niso izvedli nobene higienske oskrbe, ker je nikjer ne morejo izvesti. S tem obstaja možnost, da lahko pride do novih nalezljivih bolezni.

Ali bo ena od prednostnih nalog nove vlade Janeza Janše ureditev kritičnih razmer na mejnem prehodu Obrežje, ki jih ni bila sposobna urediti padla Šarčeva vlada? (Foto: STA)

DARS kot odgovoren subjekt za avtoceste bi moral poskrbeti tako za oskrbo kot za higienske standarde za voznike tovornjakov, ki čakajo na mejnem prehodu Obrežje. Vir pa sporoča, da žal nima moči, da bi lahko kontaktiral bodočega predsednika vlade Janeza Janše ter ga moleduje, da nova vlada čim prej reši težave tako zaposlenih kot tistih, ki čakajo, v najkrajšem možnem času.

 

DARS:

Spoštovani,
v družbi DARS d.d. smo naredili, kar glede na dane razmere, ki so posledica omejevanja vstopa tovornjakom na Hrvaško, lahko naredimo.

Na kratko, kaj smo naredili (in delamo) za stoječa tovorna vozila pred avtocestnim mejnim prehodom Obrežje, poleg prednostne naloge, da zavarujemo stoječe kolone vozil in omogočamo varen in glede na dane razmere čim bolj pretočen promet tudi preostalim vozilom:

Vseskozi zagotavljamo voznikom tovornjakov vodo – samo včeraj dopoldne so naši sodelavci, vzdrževalci avtoceste v prvem svežju razdelili cca 1000 plastenk vode; od takrat vodo redno oz. sproti dostavljamo na te lokacije.

Do zdaj smo namestili osem mobilnih stranišč, ki se redno čistijo;

Delimo sendviče – nazadnje danes okoli 13. ure;

Praviloma delimo izven ograje, z dostopom po vzporedni cesti, naši sodelavci, vzdrževalci dolenjske avtoceste z maskami dostavljajo pri vsakih vratih žičnate ograje in drugih dostopih brez stika z vozniki, tak način deljenja je še najbolj varen, saj moramo poskrbeti tudi za naše delavce. Sodelujemo tako s Policijo (tudi naši cestninski nadzorniki, ki med drugim zaradi stoječe kolone skrbijo, da je omogočen varen izvoz z avtoceste na priključkih), v kontaktu smo vseskozi tudi z vodstvom CZ.

Tušev nimamo, ker jih ne moremo niti montirati niti naši načrti tega ne predvidevajo – kot rečeno, naša glavna naloga je skrbeti za varnost prometa in pretočnost. Ob tem želimo dodati, da DARS d.d. za zaprtje meja ni odgovoren.

 

Luka Perš

 • totex39

  Napaka nesposobne vlade v odstopu, da jih je iz Italije spustila v Slovenijo, ne da bi se predhodno dogovorila vsaj z Hrvaško, kakšne ukrepe imajo na meji, zaradi tega pa imamo mi 20 km “žep” tovornjakarjev.

 • Slovenka

  Ne morem verjeti. Klovn in njegova klapa bodo delali škodo do zadnjega trenutka.

  • Zgornji

   Ja, Obupni Sooo, Nooo !!! ! !!!

  • RATATA

   — do zadnjega in še naprej … saj jih nekaj ostaja, kolikor sem seznanjen. Pravosodje, kmetijstvo, šolstvo .. pa še kaj…

 • Franc Šink

  DARS zanimajo samo vinjete.Oziroma odsotnost njih !

  • Zgornji

   Ja, pa še ta beda !!! ! !!! Jaz sem jo na srečo letos kupil, … ker lani jo nisem, ker sem imel prevečkrat parkiran avto zaradi nezgode in popravila .

 • Slovenka

  Koliko ur nas še loči od nove vlade? Ubogi nič krivi ljudje na Obrežju, šoferji in domačini, drago plačujejo klovniado. Na bruhaje mi gre ob misli, kaj bi doletelo Slovenijo, če bi uspel klovnov manever s predčasnimi volitvami.

  • Novakec1

   Uboga nova nič kriva vlada.

 • Stajerka

  ….če so Hrvati napovedali zaprtje meja……potem je kretenizem brez primere, da so jih spustili na slo ozemlje……tudi to, kar je bilo na tiskovki glede zavračanja civilistov na meji s Hrvaško, govori o nekih Japoncih, Romunih…..Hrvati baje računajo za karanteno 500 eur in kdor jih ni pripravljen plačat pride nazaj v SLO…..
  …..a ti nesposobni bedaki sploh kaj počno, ali si dejansko samo grejejo riti in čakajo, da predajo ključe???…..mater to je VSE zrelo za KAZENSKE ovadbe po službeni dolžnosti tožilcev!!!…..

 • Hajvan

  DARSovci so zadnje dni dobivali veliko razkužil, tako da vsaj za sebe so poskrbeli. Za tovornjakarje jih pa očitno boli đoko.

 • Thesenca

  Ke so pa zdej nevladniki in borci za clovekove pravice?!

  • Stajerka

   …kje….tam kjer laufa šverc-komerc……trgovina z belim /ilegalnim/ blagom, kar ti prevozniki definitivno niso…..tukaj ne bodo kasirali 500 eur po glavi……

   • Franc Šink

    Oni ne želijo pomagati, oni želijo zdraho.

  • Vana

   Tooooooooooooooooo !!!

 • Stajerka

  BojanPožar
  @BojanPozar
  Najnovejše iz @vladaRS:
  Situacija #koronavirus je dramatična. Slovenija nujno potrebuje 2 tisoč respiratorjev, vladni uradniki kličejo podjetja za donacije, @sarecmarjan pa ne da ne pomaga, celo nagaja, in ne sklicuje nujnih sestankov. Češ, saj prihaja @JJansaSDS.
  Srhljivo!

  • Novakec1

   A ni včasih teh stvari (sanitetni material, itd..) delala Tosama, aja so jo raz….bal in počrpal v svoje žepe.

 • rubec

  Kaos je tudi v zda. Tadeja Lampreta poroča, da tega ne bi bilo, če bi zmagala klintonova. Sicer pa. Tudi če Trumpu za zmago trenutno kaže bolje kot njej, je izid še vedno neizvestan.

  • pajot

   klintonca je ja zmagala. V swinganju. V paru z Billom.

 • totex39

  Vlada, ki je dopustila tako bedarijo naj sama reši nastalo situacijo, ne pa, da bo morala sedaj reševati Janševa vlada. Vsi, ki so sodelovali pri takih odločitvah je potrebno kaznovati in upam, da bo prišlo do tega.

 • Unikatna

  Sendviče in vodo? ccc, tri dni…kaj jim ne morete zagotoviti vsaj en topel obrok ali kaj drugega tako kot ste delovali ob prvem valu migrantov?

 • Anton-Tič Krueger

  Jebem jaz pas mater administratoju ali administratorki ki me nonstop blokira. Gamad desničarska pokvarjena !!!

  • Unikatna

   Tebe že poznajo…ne morejo se te rešiti…

 • Antonius

  Bodimo realni! Dars ne more reševati težav za katere ima pooblastila, trenutno še vedno aktualna Šarčeva vlada.
  Šarca bi morali kazensko preganjati, ker se ni pravočasno lotil reševanja nastajajočih težav, ki so prerasle v slovensko državno katastrofo.
  Levico bo na volitvah potrebno odmisliti za naslednjih 30 let. Slovenija se pogreza v greznico, ker nas že ves čas vodijo novi levičarski ksihti.
  Šarec in njemu podobni Mesec, Cerar, Kordiš, Tomićeva in ostala plejada *najboljših* politikantskih kadrov z ljubljanskim župankovićem za povrh bi nam morali biti ob izkušnji s korona virusom zadostno opozorilo, da so najnovejši in novi obrazi v politiki vredni toliko, kot bencin pri gašenju požara.

 • Nobel s popravci

  Slovenija bo šele takrat složna, ko bo tudi slovenska politična desnica okrcala, desno vlado na Hrvaškem in Mađarskem, naj se ne dela norca s potniki in transportom, ki jih ne spustijo preko njihovih držav. Ivan Janez Janša v tem primeru pljuva v lastno skledo.

  • Olga101

   Slovenija bo šele takrat složna, ko bodo začeli levičarji delati za Slovenijo!

   • Nobel s popravci

    Saj jih ne prosi noben za pomoč. Po vaši nelogiki naj ostanejo vsi na slovenski meji v karanteni na naše stroške in tveganje za še hujšo okužbo.

 • Vana

  Nikoli nas ne bo izučilo ?? Da HRVATARJI nagajajo , kjer se le da !!Bumbarji !!