fbpx

Vlada končno razkriva: Migranti so nas lani stali …

Foto: epa

Vlada je končno odgovorila na poslansko vprašanje poslanca SDS Vinka Gorenaka o stroških, povezanih z migranti v letu 2015. Ti so skupno znašali več kot 20 milijonov evrov, pri čemer je največ sredstev porabilo notranje ministrstvo. Vlada je sprejela tudi odlok o podaljšanju izvajanja ukrepov kriznega odzivanja v okviru pristojnosti policije.

Vlada je v odgovoru predstavila stroške dela Ministrstva za notranje zadeve, Slovenske vojske (SV) in Ministrstva za zdravje. Gre za materialne in ostale stroške, povezane z migrantskimi tokovi, in sicer na podlagi lani plačanih računov, so v sporočilu za javnost zapisali v Uradu Vlade RS za komuniciranje.

Stroški notranjega ministrstva so znašali 7,82 milijona evrov, SV 6,37 milijona, stroški Uprave RS za zaščito in reševanje pa 3,58 milijona. Skupni stroški za delo zdravstvenih organizacij so znašali slabega pol milijona evrov.

Od drugih državnih organov je največ porabilo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, in sicer 1,65 milijona evrov. Ocenjeni stroški dela javnih uslužbencev Uprave RS za zaščito in reševanje ter pripadnikov Civilne zaščite oziroma sil za zaščito, reševanje in pomoč znašajo 100 tisoč evrov mesečno.

Vlada podaljšala izvajanje ukrepov kriznega odzivanja v pristojnosti policije
Vlada je na seji sprejela tudi odlok o podaljšanju izvajanja ukrepov kriznega odzivanja v okviru pristojnosti policije. “Ker se razmere niso bistveno izboljšale in je pričakovati, da bo begunska kriza še trajala, so izpolnjeni pogoji za podaljšanje izvajanja sprejetih ukrepov kriznega odzivanja za tri mesece, in sicer od 15. februarja 2016 dalje,” so navedli v vladi.

Vlada je pripravila tudi odgovor na vprašanje poslanca SDS Žana Mahniča, ki ga je zanimalo, ali bo vlada v primeru napada na slovenskega državljana s strani migranta prevzela odgovornost in odstopila. “Glede na to, da je vlada izvedla ustrezne ukrepe in bo tako ravnala tudi v prihodnje, morebitnega napada ni mogoče obravnavati kot razlog za odstop,” so navedli v odgovoru.

N. K., STA