Vlada Marjana Šarca – gojišče afer in škandalov

Foto: STA

Se spomnite, kdaj je prisegla vlada Marjana Šarca? Bilo je 13. septembra lani, a zdi se, kot da je že precej dlje na oblasti. Verjetno je to predvsem posledica afer, ki se tako rekoč vrstijo druga za drugo in bremenijo tako predsednika vlade kot ministre. Ta čas najbolj “vroča” je afera Sova, čeprav se osrednja slovenska obveščevalna služba že vse od svoje ustanovitve naprej srečuje s številnimi škandali. Zadnji v vrsti je v zvezi s sporno zaposlitvijo “skrivnostne” Šarčeve prijateljice N. H.

V normalni državi bi takšna afera že zdavnaj odpihnila kompromitirano vlado, a v Sloveniji veljajo drugačne zakonitosti. Premier Marjan Šarec se zadnje čase v javnih nastopih čedalje bolj zapleta in kaže precej manj samozavesti kot pred nekaj meseci, ko je lahko z varne razdalje ošteval opozicijo, režimski mediji pa so mu tako rekoč jedli iz roke.

Nepregledna množica afer
Če bi imeli več prostora, bi lahko opisali kup škandaloznih zakonov, ki jih je v parlamentarni postopek dala vlada in nato sprejela vladna koalicija prek svoje poslanske večine – od davkov, stanovanjske politike pa vse do črpanja evropskih sredstev. Šarčeva vlada je v dobrem letu svojega delovanja izgubila že pet ministrov. Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je tako pred kratkim že drugič ostala brez ministra – najprej je moral zaradi svojega arogantnega nastopanja odstopiti Marko Bandelli, sedaj pa še njegov naslednik Iztok Purič, “znanec” Alenke Bratušek z Brda pri Kranju. Iz osebnih razlogov je odstopil tudi minister za zdravje Samo Fakin, ki naj bi imel težave z zdravjem, nasledil ga je dosedanji generalni direktor UKC Ljubljana Aleš Šabeder, ki je malo pred tem v imenu UKC vlagal tožbe proti tistim, ki so razkrivali svinjarije pri nabavi medicinske opreme. Minister za okolje in prostor Jure Leben je odstopil zaradi afere z maketo drugega tira in s financiranjem SMC, nasledil ga je Simon Zajc.

Foto: STA

Do zamenjave je prišlo tudi na ministrstvu za kulturo, od koder se je umaknil Dejan Prešiček zaradi očitkov o zlorabah in slabih odnosih na ministrstvu. Nasledil ga je Zoran Poznič. Sicer pa je na položajih še precej drugih ministrov, ki so tako ali drugače zaznamovani z aferami – denimo obrambni minister Karl Erjavec, ki se, kot kaže, zaradi dogajanja v svojem resorju ne vznemirja preveč, tudi ne zaradi ovadb, ki jih je vlagala načelnica generalštaba Alenka Ermenc. Pa seveda Alenka Bratušek, ki svojo priljubljenost goji na račun proticerkvene propagande. Leta 2013 pa se je kot sveže izvoljena predsednica vlade šla poklonit tedaj prav tako sveže izvoljenemu papežu Frančišku. Omeniti moramo še škandalozna odzivanja notranjega ministra Boštjana Poklukarja na migracije in afero z neizvršitvijo odločbe ustavnega sodišča o financiranju zasebnih osnovnih šol.

Foto: Facebook

“Šarcizmov” na tem mestu niti ne bomo omenjali, vseeno pa naj spomnimo na afero z Branetom Kraljem, nekdanjim sekretarjem LMŠ, ki je hotel na vrh Uradnega lista RS spraviti Igorja Šoltesa. V oči bode seveda nedosledna Cerarjeva zunanja politika, ki je zlorabljala konflikt s Hrvaško za notranjepolitične potrebe. In še bi lahko naštevali.

Aleksandra Pivec s prsti v marmeladi
Aleksandra Pivec
, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, iz kvote DeSUS, sicer pa doktorica kemijskega inženirstva, se je znašla s prsti v marmeladi. Po poročanju portala pozareport.si, podprtem s pisnimi dokazili, je prejela denar za delo, ki ga ni bilo. Prejela je 35.609 evrov, še enkrat toliko naj bi prejela v drugi tranši, vendar je ministrstvo za gospodarstvo izplačila preprečilo. Lovke segajo od Klavdije Perger, prej Markež, enodnevne šolske ministrice v Cerarjevi vladi z lažnim magisterijem, do Boštjana Brumna, znanega iz afer mariborske univerze, in odvetniške pisarne, kjer je zaposlena Mojca Stropnik, najnovejša partnerica Mira Cerarja.

Aleksandra Pivec in Klavdija Perger, glavni protoganistki afere SRIPT (foto: STA)

Aleksandra Pivec in Klavdija Perger, glavni protagonistki afere SRIPT. (Foto: STA)

Gre za projekt Strateško razvojno inovacijsko partnerstvo trajnostni turizem SRIPT, ki se je po razpisu ministrstva za gospodarstvo začel 16. oktobra 2016, ko je bila Pivčeva še državna sekretarka na ministrstvu za Slovence po svetu in v zamejstvu. Dobrih 35 tisoč evrov je prejela decembra lani, ko je že bila ministrica za kmetijstvo in mesečno prejme več kot 5.000 evrov bruto plače. Za nosilca projekta SRIPT je bila izbrana Turistično-gostinska zbornica Slovenije (TGZS), kjer so pred tem za direktorico imenovali Klavdijo Perger, prej Markež, nekdanjo poslanko SMC, nato pa padlo plagiatorsko enodnevno ministrico za šolstvo v Cerarjevi vladi.

Projekt SRIPT bi moral potekati v več različnih fazah, za prvo in drugo je Pergerjeva prijavila 624.984 t. i. upravičenih stroškov. Ministrstvo za gospodarstvo je izplačalo 302.202 evra. Projekt bi bil financiran tudi z evropskimi sredstvi. Po ustavitvi izplačil so začeli izvajati revizijo projekta, Slovenija pa naj bi zaradi goljufij izgubila tudi evropska sredstva v tem delu. Požareport je še zapisal, da je šlo v tem primeru za veliko kriminalno zlorabo, ki bi jo morala raziskati tako policija kot tožilstvo. Pivčeva je imela sklenjenih več avtorskih pogodb; šlo naj bi za domnevno ustno svetovanje, poročila o opravljenem delu pa so zelo skopa ali jih ni. Kot svoje je predstavljala tudi dela in aktivnosti, ki so jih opravili drugi udeleženci v projektu. Dodajmo, da Pergerjeva oziroma Markeževa tako kot Pivčeva izhaja s Ptuja, obe veljata za veliki prijateljici in očitno tudi aferi na dveh nogah.

Gre torej za veliko zlorabo ministrice iz kvote Demokratične stranke upokojencev Slovenije (DeSUS), ki naj bi zastopala interese upokojencev, katerih večina prejema mesečno okoli 500 evrov pokojnine.

Gašper Blažič, Vida Kocjan

 • Ivan Ivanovič

  Samo-da-ni-Janša-tudi-če-je klovn!

 • Ivan Ivanovič

  Šarec je eklatanten dokaz, da je demokracija lahko tudi butalokracija. Ko se začne show biznis mešat s politiko, lahko nastane samo nekaj neužitnega. In nekateri si upajo Šarca primerjat s pokojnim Drnovškom? To je tako kot da bi podnebno “znanstvenico” Greto Thunberg primerjal z Einsteinom.

 • VERZIFIKATOR

  Ivan S. Kmet

  KMEČKA METAFORA

  Preoral je kmet že vso ravnico,
  v serpentino s traktorjem zdaj sili,
  po obronkih domačije škili,
  išče, kje je posejal pšenico.

  Ni mu jasno, sproti vse pozablja,
  važno le, sosede da zabava,
  ko po gruntu mož brezglavo tava,
  skupno zemljo ko vso ugonablja.

  Da pšenice bo prav slab pridelek,
  povedo mu danes agronomi,
  kmet pa glasno o izsledkih dvomi,
  pravi, da je krof njegov izdelek.

  Kruha lačni da želodci bodo,
  vsa soseska mu dopoveduje,
  on le marmelado dokupuje,
  da povečal lastno bi zablodo.

  Saj še veš ne, kje je tvoj posevek,
  če sploh kje, ga lačni opozarja,
  on pa slaščičarja uprizarja,
  Krofov Ivan zdaj njegov je vzdevek.

  Fant vprašanjem stalno se izmika
  in modrosti ljudske v prazno stresa,
  kot na primer, opica z drevesa
  v krofov maso prstov naj ne vtika.

  Je metafora mož s Serpentine
  za celotno kmečko topoglavost,
  briga za kmetije ga majávost,
  gospodar ni, čaka le, da mine.

  Da odnese se ga dol s kmetije,
  kjer doslej je malce slaščičaril,
  renome si kmeta s tem ustvaril,
  ki pridelek zlepa mu ne zgnije.

  Mu ne zgnije? Čudna prispodoba!
  Le zakaj bila bi nenavadna,
  kjer posevka ni, tam pač pomladna
  žetev ni dovolj še za goloba.

  Kakšne stresaš! Čisto njega vredne!
  Temu, veš, metafota se pravi,
  z njo neumen kmet komplekse zdravi,
  za nagone poskrbi z njo čredne.

 • branči

  ko JJ izjavi “in sloni letijo po zraku”, se pol ljubljane spreha z napihljivimi balončki v obliki slonov – ko šarec najavi “skok v prazen bazen”, ga ni junaka, ki bi uresničeval njegove prerokbe! ja to je resnicoljubnost butalistancev!

 • sloustava

  ….”dokler bo Palcek ziv “…, je rekla Pricevalka! Res je, se posebej ce vemo, da samostojna Slovenija nikoli ni bila intimna opcija tega tipa. Slovenec, zbudi se! Zal Palcek “strelja “ in cilja se dalje: uniciti Slovenijo. Uniciti zemljo, gozdove, osamiti drzavo, ..takrat bo crknil z nasmehom na ustih. Erjavec, tip, kipa ga je ljudstvo zavrnilo, pa hlapcuje temu unicevalcu celega naroda in drzave. Mars, mars!

 • montyamp

  V močvirju nasledstva partijske patologije , bo treba paziti na taktke udbovskega CKSKYU , ki je resnico ožigosal kot sovražni govor .
  Če hočete predvideti naslednje korake rdečeciganskega kliničnega idiotizma , lahko bi rekli tudi ujetih v ječi butalskih afer , podrobno naštudirajte vedenje tropa garjavih hijen okrog katerih se stiska obroč tistih , katerim so poklale mladiče .
  Kaj se redi v naši politiki , to ni več kriminal , to je patologija 800 morišč posejanih po državi in psihično poškodovanim se več ne da pomagati , ker so udbovski terapevti kot izpostava krivosodja , invalidni vajenci bavconizma , se pravi da aferam in banditizmu , še luč sveti na začetku tunela , katerega še niti graditi niso začeli .

 • Andrej

  Kdaj bo pametnim Slovencem Šarec poleg skakanja v prazen bazen predlagal še lesen šporget? Saj je lesar, menda ga zna narediti. V bistvu ga že celo leto prodaja in ljudje ga na veliko kupujejo, potem se pa čudijo, če nas zebe.
  Prišli bi že bilí Slovencem zlati časi, ak’ klasik bil bi vsak PV, kdor nam kaj kvasi.

 • mona lisa

  Kaj ste pa pričakovali v državi kjer jo vodi mizar ki se je šel tretjerazrdnega klovna.

 • Amerikanc

  Šarko je manjša figura na šahovnici slovenske politike, kot je “najmanjša ali najslabša” figura na šahovnici – kmet.

  • Silos

   Pa sem mislil,da je konj…….

 • Peter dolenc

  Pa še vsaj jezikavo jerco ste spregledali

 • mginko

  Za drugorazredne državljane, ki jih ukradena država ne zanima: To so kučanovi podpiranci – planirani pogrebci drugorazrednih državljanov in ukradenae globoke države. In vi spite še na prej na podnu z rdečo preprogo.

 • Unikatna

  Aferaška stranka…

 • xtc

  Z Listo Mahmuda Šiptarskega je definitivno konc,z njim kot politikom,kot njegovo stranko amaterskih diletantov,enako velja za SAB,SMC in Dessus.
  Da lahko na oblast v neki ne Albanski državi za PM lahko pride Šipac,ki še lesarske šole ni mogel izdelati,pove vse o IQ volilcev tega človeka in njegove koalicije.
  Skratka pove tudi o smeri v katero pluje država in bo tudi plula do bridkega konca kot SFRJ.
  Seveda pa krilatica “Sam ,da ni JJ”,dobiva vse bolj obliko bumeranga za levico,kajti,čedalje težje bodo našli človeka,ki bi bil resen PM,hitrost padanja klovnov vseh sort pa rase,država pa drvi v kolaps in kot izkaterega,brez prisile iz tujine nebo zmogla-takrat pa tudi Kučan & Co ne bodo imeli kam,kot tudi butasti volilci ,ki so zadeve podpirali.
  Afreraštvo je v bistvu edina stvar,ki lahko spremlja take vlade,saj so v bistvu kup kradljivih debilov,z bolj ali manj političnimi diplomami in titulami,ki upajo,da še bodo kaj nakradli preden država crkne,ampak,pozabljajo nekaj,da bo enkrat ta isti trop butlov,ki jih je ustoličeval,ko bodo reveži in namilost in ne milost prepuščeni tujini,ki bofinančno sanirala stvatri od njih terjasla glave in to ravno njihovi najbolj goreči podporniki,ko nebodo dobili več denarja za nič ali da bi kradli.

 • Nata

  + + + + + Res ne razumem, kako je lahko Slovenija zopet nasedla !!

  Hm. . . . pravite , da jim pojenja sapa ? Nisem prepričana ! Prilagam dva članka.
  Žal nimam dostopa ( šparam ) .Sem si ga pa danes uredila – zastonjskega. . . . . .

  Kako bodo podjetja in podjetniki preživeli leto 2020

  https://www.finance.si/8954774/Pasje-leto-2020-za-podjetja-visji-davki-visji-stroski-dela-ohlajanje-trgov-in-vec-kreditno-nesposobnih-kupcev?utm_content=link_3&utm_medium=email&utm_campaign=pismo_urednika&utm_source=mid7505&f_tid=a35f4e4dce3afdad8d051504af3f0f12

  Pa še o zdravnikih. . … zanimivo !!

  https://www.finance.si/8954721/Falirana-drzava-ki-ni-sposobna-nacrtovati-vpisa-in-stevila-zdravnikov?utm_content=link_6&utm_medium=email&utm_campaign=pismo_urednika&utm_source=mid7505&f_tid=a35f4e4dce3afdad8d051504af3f0f12

 • šmentanamuha

  Koliko časa bomo še morali gledati tega pajaca v vlogi predsednika vlade?

  • JANEZ GUS

   Vprašanje za miljon dolarjev.Dokler se butasti Slovenci na streznijo.

 • Franc Šink

  Slovenski moj narod, ne se razburjat.Kmalu jih bomo nagnali.

 • JANEZ GUS

  Ko bi komplet vse pozaprli,ne bi nič falili.

 • Sv. Jurij

  To je pa mavrična vlada, ko vsak svoj piskerček pristavi. Kratko pa odnese premier. Kdo mu je kriv? Nihče. Vsak je lastne sreče kovač, razen, če si že rojen pod srečno zvezdo Kovačevih.

 • JANEZ GUS

  184 MILJ namenili expertizi za podnebne spremembe.,74 milj za raziskave starostnikov.Uredili so si svoj bankomat za financiranje zblojenega komunizma,LGBT,društvo pedrov,lejzbik.300 T E za privat šole pa ni,da bi pokrili obvezen program.Res so ti pingvini v sramoto Sloveniji.

 • macon

  Kamniški glumač je popoln nesposobnež, blefer in neumnež. Navdušuje in prepriča sebi podobne.

  Predstavlja sramotno poglavje slovenske politike kot večina levičarjev. Čez par let bo lahko spet po veselicah bebljal debilizme.

 • Sv. Jurij

  Nam je Erjavec razkril, da so strančice z imenom predsednika partije šofiranje avtobusa za enkratno uporabo. Trend enomandatnic.

 • KALAMAR

  A je tišlar patentiral leseno peč na drva?

 • samsara

  Ker vemo kdo je politični boter mara_kešarca, naslov članka ne more biti nobeno presenečenje, zgolj logična posledica (so)delovanje obeh podobnih in sorodnih.

  Deli in vladaj press

 • Boris Zajc

  Avtorja članka nujno potrebujeta pomoč. Ve se kdo bi edini bil sposoben za vse v dezelici samo potem vidva ne bi imela o čem pisati.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!