fbpx

Vlada naj takoj in brez odlašanja pristopi k reševanju katastrofe v primeru Kemisa

Predlagatelji izredne seje državnega zbora s priporočili pozivajo Vlado RS, da takoj in brez nepotrebnega odlašanja pristopi k reševanju problematike, ki se je v vsej svoji razsežnosti pokazala v primeru požara v podjetju Kemis.

Poslanec SDS Danijel Krivec in vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Bojan Dobovšek sta na današnji novinarski konferenci spregovorila o zahtevi za sklic izredne seje Državnega zbora RS glede predloga priporočila vladi v povezavi z okoljsko katastrofo, ki jo je požar povzročil v podjetju Kemis.

“Kot vedno doslej se je pokazalo, da smo slabo ali sploh nepripravljeni na takšne dogodke, kar v državljankah in državljanih Slovenije upravičeno zbuja nelagodje in strah. Več dni je minilo od požara v podjetju Kemis, pa javnost še vedno nima odgovorov na vprašanja o tem, kaj je zagorelo, kakšna je škoda na okoliških pridelkih, podtalnici, predvsem pa, kako naj se obnašajo ljudje, ki živijo v bližini podjetja,” je glede zahteve za sklic izredne seje državnega zbora dejal poslanec Krivec.

Ignoranca ministrice Majcnove je popolna
Ob tem je dodal, da so država, občina Vrhnika in Kemis padli na izpitu, saj je kljub množici varnostnih in protipožarnih predpisov prišlo do požara v podjetju, ki je skladiščilo 1.500 ton hudo nevarnih odpadkov in še danes, skoraj 14 dni po tragediji, ni odgovorov na vsa vprašanja in strahove prebivalcev občine Vrhnika. “Vlada in pristojni resorji niso pravočasno reagirali, ministrica za okolje Irena Majcen pa je celo dejala, da ne želi biti v napoto,” na sprenevedanje oblasti opozarja poslanec Krivec in dodaja, da je komunikacija, ki je v takšnem primeru najpomembnejša, zatajila.

Razprava je nujna za preprečevanje prihodnjih katastrof
Poslanec SDS je bil glede slednjega zelo kritičen, saj se je dogajalo, da so več dni po požaru predstavniki šol in vrtcev na Vrhniki, pa tudi okoliških krajev, ter vznemirjeni občani klicali na Nacionalni inštitut za varovanje zdravja in želeli izvedeti, kaj naj naredijo. “Zato so se občani samooorganizirali, nezaupanje v pristojne institucije in njihove podatke je prišlo do takšnih razsežnosti, da nihče več ne verjame nikomur.” Ob tem je navedel, da prav zato, da pojasnimo vse okoliščine in dejstva v povezavi z okoljsko katastrofo na Vrhniki ter v razpravi najdemo odgovore na vprašanja, ki bodo v prihodnje takšno katastrofo preprečili, predlagajo, da državni zbor na izredni seji opravi razpravo in sprejme predlagana priporočila vladi.

C. Š.