Vlada naj takoj in brez odlašanja pristopi k reševanju katastrofe v primeru Kemisa

Predlagatelji izredne seje državnega zbora s priporočili pozivajo Vlado RS, da takoj in brez nepotrebnega odlašanja pristopi k reševanju problematike, ki se je v vsej svoji razsežnosti pokazala v primeru požara v podjetju Kemis.

Poslanec SDS Danijel Krivec in vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Bojan Dobovšek sta na današnji novinarski konferenci spregovorila o zahtevi za sklic izredne seje Državnega zbora RS glede predloga priporočila vladi v povezavi z okoljsko katastrofo, ki jo je požar povzročil v podjetju Kemis.

“Kot vedno doslej se je pokazalo, da smo slabo ali sploh nepripravljeni na takšne dogodke, kar v državljankah in državljanih Slovenije upravičeno zbuja nelagodje in strah. Več dni je minilo od požara v podjetju Kemis, pa javnost še vedno nima odgovorov na vprašanja o tem, kaj je zagorelo, kakšna je škoda na okoliških pridelkih, podtalnici, predvsem pa, kako naj se obnašajo ljudje, ki živijo v bližini podjetja,” je glede zahteve za sklic izredne seje državnega zbora dejal poslanec Krivec.

Ignoranca ministrice Majcnove je popolna
Ob tem je dodal, da so država, občina Vrhnika in Kemis padli na izpitu, saj je kljub množici varnostnih in protipožarnih predpisov prišlo do požara v podjetju, ki je skladiščilo 1.500 ton hudo nevarnih odpadkov in še danes, skoraj 14 dni po tragediji, ni odgovorov na vsa vprašanja in strahove prebivalcev občine Vrhnika. “Vlada in pristojni resorji niso pravočasno reagirali, ministrica za okolje Irena Majcen pa je celo dejala, da ne želi biti v napoto,” na sprenevedanje oblasti opozarja poslanec Krivec in dodaja, da je komunikacija, ki je v takšnem primeru najpomembnejša, zatajila.

Razprava je nujna za preprečevanje prihodnjih katastrof
Poslanec SDS je bil glede slednjega zelo kritičen, saj se je dogajalo, da so več dni po požaru predstavniki šol in vrtcev na Vrhniki, pa tudi okoliških krajev, ter vznemirjeni občani klicali na Nacionalni inštitut za varovanje zdravja in želeli izvedeti, kaj naj naredijo. “Zato so se občani samooorganizirali, nezaupanje v pristojne institucije in njihove podatke je prišlo do takšnih razsežnosti, da nihče več ne verjame nikomur.” Ob tem je navedel, da prav zato, da pojasnimo vse okoliščine in dejstva v povezavi z okoljsko katastrofo na Vrhniki ter v razpravi najdemo odgovore na vprašanja, ki bodo v prihodnje takšno katastrofo preprečili, predlagajo, da državni zbor na izredni seji opravi razpravo in sprejme predlagana priporočila vladi.

C. Š.

 • karpelec

  Če bi včeraj pristopili k reševanju problema je prepozno. Sicer pa vse kar se vlada loti je prepozno, ker v preučevanju izgubi preveč časa.

 • črnaovca

  Popolna nepripravljenost se vidi da na začetku sploh niso vedeli kaj gori in kaj storiti, ministrica za okolje že gleda tako zaspano da ne moreš pričakovati nič pametnega. Ne parlamentrena razprava o dogodku temveč naj vlada pred poslance prinese že konkretne predloge rešitev in ravnanj v bodoče ob podobnih primerih, menda je takih podjetij kot je Kemis še kar nekaj v Sloveniji

 • stajerc5

  Dokler se ne bo postavil prvi rdeci kamen, z manekom in sluzavim, za Magno, lahko pozabite na kaj vec!

 • centurion

  “… ministrica za okolje Irena Majcen pa je celo dejala, da ne želi biti v napoto…,”
  Pa beda nesposobna leva je v napoto Slovencem že od rojstva.
  Če ji pri izjavi ni kdo sufliral in je ni prebrala z listka,
  je vsaj ena možganska guba začela delovati…

 • Olga

  Negativna selekcija levakov! Znanje: 0, odgovornost: 0, morala: O ! “Odgovorni” so na Hanzi pokazali, da so totalne nule! Odlično se vklapljajo v to vlado, ki je totalna nula!

 • garfi

  ta vlada se ukvarja 24/7 z ropanjem
  nimajo časa, pa še nesposobni so
  smc je epska ekološka katastrofa
  Popovič: Cmerar nima pojma o drugem tiru in je navadna lutka marioneta
  https://sl.wikipedia.org/wiki/Lutka

 • xtc

  Zagotovo bodo;a mislite da so tako nori ;da bodo razgalili sami sebe?

 • tarantela

  Končno !!! In raziskat, kdaj in kdo je tako šlampasto dovolil take objekte na tako neodgovoren način. Naj vlada uredi popis takih objektov v Sloveniji in kaj hranijo v njih! Pa tudi od kod jih vozijo v ta skladišča ter kje in na kakšen način jih uničujejo.. Zanimivo bi bilo vedeti, od kod je v Kemisu pesticid, ki je že 15 let prepovedan, če Kemis stoji na tej lokaciji 8 let. Končno pa je potrebno urediti tudi to, da ima Hrvaška polovico JEK, od tam dobiva elektriko, noče pa sprejeti polovico jedrskih odpadkov. A so naši vladajoči dedci ali navadne strahopetne riti!? In to vse vlade! Res je, da smo nehali dobavljati elektriko Hrvaški prav zaradi tega, ker ni hotela sprejeti svojega dela odpadkov in smo morali plačati odškodnini, potem je pa postalo vse tiho…

 • Franc Šink

  Že raziskujejo, kako bi to in podobne lumparije prikrili.