fbpx

Bo vlada razglasila izredne razmere? Prvi korak je že naredila.

Foto: STA

Prav neopazno in na prvi pogled birokratsko je bilo sporočilo, ki so ga vladni piarovci poslali v javnost 23. oktobra 2015: Vzpostavitev delovanja medresorske analitične skupine, ki deluje v okviru Nacionalnega centra za krizno upravljane. Povedano na kratko: že tedaj je bil storjen prvi korak k razglasiti izrednih razmer v državi.

To je bil sicer še čas, ko so nas vladni predstavniki prepričevali, da ograje na mejo nikakor ne mislijo postaviti, tako kot je to storila sosednja Madžarska. Češ da to ni evropsko, da to ni humano. To je bil sicer tudi čas, ko je predsednik Cerar prvič začel sramežljivo govoriti o tehničnih ovirah, ki bi jih morda postavili na meji, kar pa seveda niso ograje.

Kdaj vlada ustanovi takšno skupino?
Tovrstno analitično skupino vlada ustanovi le tedaj, ko gre za izredene razmere, ko je ogrožena nacionana varnost, na kar opozarjajo tudi sami v vladnem gradivu:Stalno in neprekinjeno delovanje analitične skupine se vzpostavi med drugim tudi, kadar so ob kriznem pojavu ali dogodku v regionalnem ali širšem mednarodnem okolju zaznani pokazatelji, ki zahtevajo povečano, sprotno in celovito spremljanje ogrožanja nacionalne varnosti.”

Obstoječe redne službe niso kos nastali situaciji
Poleg ogrožanja nacionalne varnosti pa opozorijo tudi, da se tovrstna skupina vzpostavi, ko “nastale razmere v državi presegajo zmožnosti in pristojnosti državnih organov, rednih služb in drugih sil za obvladovanje pojava ali dogodka, ki pomembno ogroža temeljne interese nacionalne varnosti ter je zato treba neposredno na vladi usklajevati delovanje več državnih organov ter dejavnosti.”

In kaj skupina dela?
Analitična skupina spremlja, vrednoti in ocenjuje varnostne razmere na podlagi pridobljenih podatkov in informacij pristojnih državnih organov, pripravlja zbirne ocene, potrebne analitične, strokovne in druge podlage za obravnavo ter odločanje vlade in po potrebi usklajuje izvajanje sprejetih odločitev in ukrepov, so še sporočili z vlade.

Skupino sicer sestavljajo predstavniki ministrstva za notranje zadeve, ministrstva za obrambo, ministrstva za zdravje, ministrstva za zunanje zadeve, policije, generalštab slovenske vojske, uprave za zaščito in reševanje, poveljnik civilne zaščite ter druga ministrstva, vladne službe in gospodarske družbe, zavodi in druge organizacije, ki so po sklepu vlade posebnega pomena za obrambo.

U. U.