Vlada nas z mini delovno reformo pelje še bližje socializmu: “Korenček” za delojemalce in “palica” za delodajalce

Anja Kopač Mrak (Foto: STA)

Aktualna slovenska vlada pripravlja mini delovno reformo, ki bo po doslej znanem pravzaprav še dodatno obremenila samostojne podjetnike in brezposelne, dražja pa bo tudi sporazumna odpoved. Gospodarstveniki in podjetniki so praktično enotnega mnenja, da gre za antireformo, korak nazaj na trgu dela, da gre za stopnjevanje birokratske represije na trgu dela oz. da ni nova reforma nič drugega kot novo nasilje javnega sektorja nad zasebnim. Delodajalci lahko odslej pričakujejo še več inšpekcijskih nadzorov, še posebej na področju sodelovanja z espeji in honorarci. Vsak delodajalec, ki bo želel odsloviti slabega sodelavca, bo to odslej lahko storil prek sporazumne odpovedi delovnega razmerja, a ga to bo stalo ogromno denarja. Stroga bo tudi zakonodaja pri zamujanju izplačil plač, saj bo imel inšpektor možnost ustaviti proizvodnjo.

Moč sindikatov je v primerjavi z drugimi evropskimi državami v Sloveniji nepredstavljivo velika, kar slovenski trg posledično dela izjemno nefleksibilen. Forsira se socialistično delovno razmerje, zaradi katerega pa ni pretoka delovne sile. Zadnja mini reforma trga dela, ki jo načrtuje ministrstvo pod vodstvom Anje Kopač Mrak in državnega sekretarja Petra Pogačarja, tako namerava še bolj obremeniti delodajalce, ki imajo že zdaj nemalo težav, ko se skušajo znebiti slabih delavcev. Za pristojno ministrstvo namreč “naporni” sodelavci ne obstajajo, zato se podjetja le stežka znebijo delavcev, ki jim tako ali drugače prinašajo izgubo, ali pa jih odpuščanje drago stane.

Ideja slovenske vlade je z na videz pozitivnimi ukrepi namreč doseči čim manjše število nezaposlenih na način, da se delodajalce sili v sklenitev razmerja o delu za nedoločen čas, takšnim populističnim ukrepom pa delovna sila praviloma venomer naseda. V tujini postaja praksa delo za določen čas, ljudje hitreje menjajo službe kot nekoč, delodajalci enostavneje in učinkoviteje zaposlujejo in odpuščajo po potrebi (naročilih), trg dela pa je dovolj fleksibilen, da si delavci hitro najdejo službo drugje.

Matej Lahovnik: Ministrstvo še dodatno zapleta že tako nepregledno zakonodajo
Kot pravi slovenski ekonomist in nekdanji gospodarski minister Matej Lahovnik, je v Sloveniji predlog mini delovne reforme zelo neuravnotežen in v škodo delodajalcev. Največji problem vidi že v samem konceptu te mini reforme, ki gre v napačno smer. Namesto da bi delovno zakonodajo poenostavili, različne oblike dela pa enako obremenili z davki in prispevki, s čimer bi preprečili tudi zlorabe, pa predlog Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti še dodatno zapleta že tako ali tako nepregledno delovno zakonodajo.

“Poenostavljeno rečeno gre za korenček za delojemalce in palico za delodajalce. Mini reforma vsebuje sicer tudi kakšen dober ukrep. Strinjam se z delom mini reforme, ki zaostruje kaznovanje delodajalcev, ki ne izplačujejo plač in prispevkov. Ne razumem pa, kakšna je logika poviševanja stroškov sporazumne odpovedi,” se sprašuje Lahovnik. Po njegovih besedah je to stvar razmerja med pogodbenima strankama in bo država skladno s tem predlogom po nepotrebnem dodatno posegala in zapletala sporazumen dogovor o prenehanju delovnega razmerja.

Matej Lahovnik (Foto: STA)

Smo na pragu t. i. prisilnega zaposlovanja?
Največji paradoks načrtovane delovne reforme pa je v tem, da naj bi imeli inšpektorji po novem pod določenimi pogoji možnost od delodajalca zahtevati, da mora delavcu v roku treh dni ponuditi drugačno pogodbo o zaposlitvi, če meni da so izpolnjeni pogoji za delovno razmerje. Ta določba ima na prvi pogled resda dober namen, ampak gre v napačno smer prisilnega zaposlovanja. “Če bi uporabili korenček tudi za delodajalce in različne oblike dela enako obremenili z dajatvami, najbolj toge člene delovne zakonodaje pa poenostavili, potem sploh ne bi bilo potrebe po takšni vsebinsko vprašljivi zakonski represiji,” razmišlja naš sogovorec.

Popoldanski s. p. vlade ne moti: Morda zato, ker je na ta račun mastno služil tudi premier Cerar?
Da ministrstvo s svojimi predlogi še dodatno zapleta sklepanje pogodb med različnimi pravnimi subjekti, gospodarstvenike zelo skrbi. Reformi očitajo pomanjkanje logike, saj se bo tiste, ki tega morda sploh ne želijo in jim pogodbeni odnos bolj ustreza, zakonsko sililo v redno delovno razmerje.
Lahovnik pa še opozarja, da se država očitno načrtno ni lotila popoldanskih s. p.-jev kjer je efektivna davčna obdavčitev vsega štiri odstotna, pri čemer mnogi zaposleni v javnem sektorju to obliko uporabljajo kot preprost obvod plačevanja visokih dajatev.

“Navsezadnje je to obliko vrsto let izkoriščal tudi premier Miro Cerar, zato verjetno ta obvod plačila dajatev pozna. Zdi pa se mi precej nehigienično, da se stiska male podjetnike in obrtnike, hkrati pa se miži pred statusno pravno obliko, ki jo mnogi v javnem sektorju izkoriščajo kot enostaven obvod plačila visokih dajatev. Edina prava pot bi bila čim bolj enaki pogoji za različne statusno pravne oblike,” meni ugledni profesor z ljubljanske Ekonomske fakultete.

Strokovnjaki se povečini strinjajo, da bi bila potrebna mini reforma dela, ki bi morala temeljiti na čim širšem zajemanju davčnih zavezancev z enako obremenitvijo različnih oblik dela in na principu varne prožnosti trga dela. Ta bi delodajalcem omogočila, da ob krizi pod razumnimi in znosnimi pogoji lahko prekinili delovno razmerje. Lahovnik in njegovi somišljeniki pa se bojijo, da gre Slovenija ponovno v napačno smer, ceno za zgrešeno Cerarjevo politiko pa spet utegnejo plačati mladi. Delodajalci bodo namreč pod temi pogoji še manj zaposlovali, saj država namesto poenostavitev in razbremenitev predvideva nove obveznosti za delodajalce. Marsikateri investitor pa se bo v bodoče raje kar izognil vlaganju v Slovenijo.

Država Slovenija mora tujcem ponujati izjemno visoke subvencije, da celo tisto proizvodnjo, ki je ekološko sporna, kot je Magnina lakirnica, preselijo v Slovenijo. “Namesto da bi s sistemskimi ukrepi poenostavili poslovno okolje in ga naredili bolj privlačnega za vsa podjetja in obrtnike, se pač za izbrane investitorje sprejemajo posebni zakoni,” še dodaja Lahovnik.

L. S.

 • Novakec1

  Če bo stem preprečila suženjstvo sem ZA

  • Mare Kranjc

   Še enkrat dobro preberi. Ta reforma bo ustvarjala sužnje, saj se bodo ljudje prisiljeni zaposliti, čeprav tega nočejo.

 • AlojzZ

  “If socialists understood economics they wouldn’t be socialists.” (Friedrich August von Hayek)
  Če bi socialisti razumeli ekonomijo, ne bi bili socialisti.
  =============================================================
  Ta misel velikega ekonomista je prazaprav olepševanje socialistov. Dejansko gre za ropanje: vedno več jemljejo tistemu, ki nekaj naredi in vedno manj dajejo tistemu, ki nima. Dokler državica ne postane kot Venezuela.

 • tarantela

  Predlagam uvedbo fevdalnega sistema.

  • tohuvabohu

   Končno en pameten predlog iz tvojih ust, hehehe, teatralna.

   • stajerc5

    Ti ne ves zakaj bi to rada! Dooolgo se ze ni drla: Grad gori, grof bezi!!

 • Duhec

  Nasad korenčkov pa v parlamentu…

 • rubec

  V izogib nadaljnim škodam je
  potrebno kepeca od ministrice prestaviti na druga dela kot je recimo znanstveno proučevanje rumenih cvetov navadnega regrata kjer bi se ugotavljalo v katerem trenutku svojega razvoja je v zemlji socialističnih korenin dobil ime Taraxacum officinale. Ne dvomim da bo tudi njen Čmrlj velikan s šihtom zadovoljen.

  • karpelec

   Joj Rubec, boljše je če, jo pustiš da dela škodo tam kjer je, kajti zna se zgoditi, da bi s spremembo razvoja v zemlji socialističnih korenin, navadni regrat bil toliko spremenjen, da ne bi mogli več in njega narediti regratovega vina, kar bi bila poleg terana že nasledja škoda.

  • KIKI

   To je pretežko zanjo; naj študira, kako preživijo
   poljske miške, če nimajo kaj za žret…

  • Mojca pokraculja

   Ja kje si pa pobral to učeno ime za regarat – taraxacum officinale, ob vseh milozvočnih imenih kot: žetjvnca, mlečk, popčnik, škržažouba, žoutinja, dujc, jdričca, pizdonkola, konjski radič, škržepopka, regut, spodrezovca, spodregovca, pwpkouna, jdrikovca, baben pwp, krneriga, knrega, rgotica, radička, rmenjc, ledrč …

   • rubec

    Pizdonkola? Haha, lepa. Koka in pepsi colo nisem nikoli maral, sicer pa sem ime taraxacum srečal v romanu David In Goljat ko njun črni sin Otelo z regratom zaduši Desdemono medtem ko je pred televizorjem vadila latinske plese. Človek je hotel samo malo počivat.

    • Mojca pokraculja

     Sem vedla, da ti bo pizdonkola najbl všeč. Sicer pa nehi take lubezenske romane brat, pa raj pizdonkolo spuci.

 • indijanka

  Gre spet za svetovno inovacijo zakonodaje malih Butal? Neverjetno, da imamo med seboj toliko veleumov na pravnem področju. Zakaj preprosto ne preplonkamo nekaj, kar drugod deluje? Nekaj preprostega, razumljivega, brez labirintov. Nekaj, kar bi namesto kaznovanja inšpektorjev predstavljalo spodbudo. Je to res tako težko?

  • tzt

   Indy, gre za defacto restavracijo bivšega režima. Gre za uničevanje zasebne pobude, znanja in finančne moči. V prejšnjem stoletju bi nas ubili, danes pa preganjajo iz domovine.

   • Poštenje velja

    dokler smo v EU.
    Z naslednjo krizo grozi bankrot, iztop iz EU in ponovna morijai n zaplemba.
    Slovenija govno od naroda.

    • KIKI

     Nič novega ! Smo že doživeli!
     Tisti, ki so to zakrivili, pa v ležalnike v sončne
     oaze!…

  • Mojca pokraculja

   Nekaj preprostega, razumljivega ?! Se strinjam. Lahko definiraš na kakšen način bi bil odnos med delavcem in delodajalcem preprost, učinkovit in v zadovoljstvo obeh strani ? Morda bi bilo najbolje ukiniti “delavstvo” in preiti na “s.p.- jevstvo”. Vsak, ki želi delati naj odpre s.p. in sklene pogodbo o delu s komerkoli pač želi, s tem odpadejo vse pravice: do plače, regresa, dopusta, bolniškega staleža, porodniške. Odpade “mučno” odpuščanje slabih delavcev, mobilnost ni več potrebna, trg “dela” je prost in ponuja bogat izbor. Delavcev ni, so samo samostojni podjetniki, ergo, nimamo več nobenega “socializma”. Voila !!! Če je to problem, potem sem ZA. Prepričana sem pa da temu ni tako, in da so problemi globoko zakoreninjeni na obeh straneh. Generira pa jih požrešna, pogoltna, nenasitna država, ki bo iztisnila zadnjo kapljo iz delavca – alias “s.p.-ja”, seveda preko delodajalca. Morali bi problematiko zaposlovanja ali, bolje rečeno “delavstva” najprej ugotoviti realno, potem kritično analizirati in iz tega potegnili prave zaključke. Tega pa nihče ne želi, oziroma niti ne zna. Sužnjelastniški sistem se pravzaprav najbolj obnese, malo ga korigiramo na eni strani, malo na drugi in vse je spet v najlepšem redu.
   Zabredli smo, ni nam pomoči !

   • indijanka

    Sama težko izračunan že koliko stane posameznik, tako so zakomplicirali davčno zakonodajo. Delovanje trga delovne sile bi morali najprej pospešiti pri mlajših generacijah. Če bi imeli delodajalci škarje in platno v svojih rokah, bi te otroke zaposlili. Ne pa, da študirajo zato, da so lahko zaposleni. Čez čas bi mobilnost delovne sile postala navada in ne posebnost vseh generacij, ne pa življenjska tragedija.

    • Mojca pokraculja

     Dobro, to je en vidik. Ampak tudi v mobilnosti ni ključ rešitve. Poglejmo primer. Mlada diplomantka FU ne dobi zaposlitve, odloči se, da bo odprla kozmetični salon. Sama si financira izobraževanje, nabavi opremo in odpre s.p. . Vsa zagnana, polna energije, toda njen salon je več ali manj prazen. Nekaj strank, sicer gleda v zrak. Ne zmore več pokrivati stroškov najemnine, materialnih stroškov in davkov. Po dveh letih lahko zapre salon. Ljudje preprosto nimajo denarja niti za najosnovnejše potrebe, da ne govorim o drugih “luksuzih” kot je frizer, pediker,kozmetika, razne terapije itd. Kaj naj delodajalec s platnom in škarjami, če je večina na robu preživetja. Če ljudje preprosto lahko zadovoljijo le najosnovnejše potrebe po hrani in toploti. Za kaj več, nimajo denarja. Zadnjič sem slišala eno novo skovanko”zdrs posameznika v revščino”.
     Se sploh zavedamo, vsega tega ?!

     • indijanka

      Mojca, mogoče nisi izbrala dober primer. Vstop med s.p. je lahek, ker potrebuješ malo kapitala. Preboj pa trd. Veliko jih vznikne, malo obstane. Ker imata dve res dobri prijateljici velika salona in se tretja odpravlja po tej poti ti povem, da to s kozmetiko ne drži. Zahteva pa ogromno energije in 12 urni delavnik. Kozmetična industrija se namreč hitro razvija. Razvija pa se tudi preudarno. Gelirani nohti, trepalnice in lase. Poglej dekleta in mi povej koliko jih je brez vsega tega. Tudi mene boli srce ob spremljanju revščine. Razvit trg dela bi jo zagotovo zmanjšal. Birokratske prepreke so pozitivne za kratek rok, na daljši rok pa ljudi ne prilagodijo na potrebe trga dela.

     • Mojca pokraculja

      To je primer iz moje soseščine, žal. Ni problem kapital, niti 12 urno delo, bistvo je imeti stranke ! Jaz bi si želela, da bi si lahko vsaka najstnica privoščila gelirane nohte, trepalnice itd. ampak si mnoge ne morejo, pa tudi jaz bi bila zelo zadovoljna, če bi si vsak mesec privoščila kozmetično nego, pa kakšno dobro masažo. Ne gre draga moja.
      Problem so enormne dajatve, absolutno je “delo” predrago, pa saj to vsi vemo.Poleg tega še finančna nedisciplina, da ne govorim o vsem ostalem. Potrebujemo zagon na novih osnovah, ne pa stalno nekaj dopolnjevat na pamet. Preberi kaj sem napisala zgoraj glede sporazumne odpovedi delovnega razmerja. In potem v tem polovičarsekm članku nabijajo kako ogromno denarja bo po novem stala takšna odpoved delodajalca. Bedarija ! Preveč grdega izkoriščanja delavcev je in to predvsem mladih. Pa se ne upajo upreti, protestirati ! Na žalost.

     • indijanka

      Bom prebrala. Sama vsako leto za nekoga poskrbim. Da ga ne vržejo iz službe, da se lohka predčasno upokoji ..lansko leto mi je uspelo zaposliti deklico, letos bi še eno, pa je zanosila in zdaj razmišljam, kako naj ji pomagam naprej. So majhni koraki, je pa to moj svet in tisoč in ena analiza, ki jih delam ob večerih…toliko zmorem pri tujem delodajalcu, ki delovno silo krči. Vsekakor si bom prebrala, kar si zapisala.

     • Mojca pokraculja

      Super Indijanka, to mi je všeč. Ker sem sama vso svojo profesionalno kariero tudi tako ravnala, najšibkejšim/ nevednim vedno maksimalno pomoč in se je vedno obrestovalo.

     • indijanka

      Sem pobrisala. Ne želim, da to berejo vsi. Tu sem Indijanka :).

     • Mojca pokraculja

      Razumem.

  • Nata

   Hi…….hi…….dobro vprašanje ! Žal pa tudi odgovor vemo !

   • RATATA

    V bistvu mora človek biti bolj pameten, da ti uspe narediti narobe, kot tako, da je prav.

    • Nata

     Pa imaš kar prav !! Saj so se verjetno dobro namučili, da jim je uspelo vse postaviti na glavo !!

  • KIKI

   Ja potem bi pa odpadle svetovalne “družbe” in drage svetovalne
   pogodbe…Pogoreli bi zajedalci, ekonomski faliranci, pravni
   kriminalci in ostali pravljičarji z VIP karticami.

  • traktor

   To je utopija. Saj mi itak vse prekopiramo. Problem je v tem, ker nikoli ne prekopiramo vsega, ampak samo tisto, kar nam paše. Od vsake dobre stvari uporabimo samo del in to tisti, ki ga ne bi smeli. In ni odgovornosti, ker je nihče noče. Zato pa se vsi samo zgovarjamo in tonemo vedno globlje.Pri naslednji mali krizi, bo popolnoma propadel privatni sektor. Če bo spet sprejeta takšna zakonodaja bodo vse normalne privatne firme odpeketale, tujih investicij je pa itak že sedaj samo za vzorec. K nam prihajajo samo še Šiptarji in tudi zaposlujejo, samo ne naših ljudi, še delavce pripeljejo s seboj. Naši visoko izobraženi odhajajo zaradi nemogočih davkov, ker jih mi enostavno nismo sposobni plačati.

   • indijanka

    Ja. Davke je treba zmanjšati in vse poenostaviti.

    • traktor

     In spravit stranko SD od ministrstva za delo. V nasprotnem se nam slabo piše.

     • indijanka

      :) drži

    • Ana Job

     Točno!

  • Ana Job

   Npr.,da imamo podjetniki, če zbolimo pravico do plačane bolniške. Država nam to odreka in krši ustavno pravico. Za nas nikoli ne sklenejo, česa, kar bi nam bilo v korist. Že 75 let vidijo antipodjetniško politiko. Kar je pa sredstev za zaposlovanje delavcev, so pa evropska sredstva in evropskim trendom se država mora odzivati. Pa lep večer Indijanka. :)

   • indijanka

    Hvala. Tudi tebi lep večer.

    • Ana Job

     Hvala :)

   • Mojca pokraculja

    Čak mal, sej jo imate plačano. Najbrž si mislila na to, da šele po določenem času, če se ne motim po 30 dneh-delovnih bolniškega staleža, do takrat si pa sam svoj strošek. Ta diskriminacija izhaja že od socialističnih časov, takrat se je nanašalo na obrtnike, saj drugih privatnikov ni bilo. Če me spomin ne vara je bila pravica do bolniškega nadomestila šele od 45. delovnega dne dalje . Torej ?

    • Ana Job

     Podjetnik ima pravico iti na plačano bolniško. S tem da nam država tega ne omogoča je kršena ustavna pravica. Nikoli nismo doma 30 dni ker to ni normalno. Če dobiš gripo, bi moral biti 10 dni doma, da se normalno pozdraviš, ne pa da hodiš bolan v službo, ker nimaš nadomestila in ker rabiš denar za prispevke. Se vidi, da si fino v vatki zavita po vsej verjetnosti se dolgočasiš na javni upravi kjer je res težko zdržati 8 ur. Poznam človeka, ki je delal na direktoratu za šolstvo, nadpovprečno brihten človek. Rekel je, da je delo opravil v dveh urah in da je bila prava muka tam zdržati 8 ur. Med službo je pogledal vse možne najnovejše filme in celo šlogal je ljudem med službo. Res verjamem, da trpite. In nehaj blebetati neumnosti, ker država krši ustavo. Na to je začela opozarjat celo združena levica . Janez Janša se pa sploh zavzema za nas. Še nikoli v življenju nisem preživela na bolniški 30 dni. To je rezervirano za javno upravo. Smrt fašizmu, svoboda podjetnikom!

     • Mojca pokraculja

      Kaj ti pa je, da si vse tole name naslovila ?! In prosim ne govori mi o javni upravi, sploh pa ne o Direktoratu za šolstvo, ker takega direktorata sploh ni. Sicer je 6 direktoratov. Kaj se je ta brihtnež hvalil, me pa sploh ne zanima. Upam da ni pristal kje na kakšnem inšpektoratu ?!

      Prosm še enkrat preberi, kaj sem napisala. Pravim da je tako je še od sociaiističnih časov dalje,enaka miselnost je še vedno. Ne vem, če je to protiustavno, sicer pa izvoli, napiši vlogo na Ustavno sodišče. Nadalje, ni res, da je bolnišlka rezervirana samo za javno upravo, tudi delavec v fabriki ima to pravico. Res ne vem kaj ti dogaja. Če si podjetnica, moje sožalje, pričakovala bi bolj adekvatno poznavanje statusa podjetnika in splošne razgledanosti, ne pa da kar povprek nabijaš. Jaz sem pa svoje oddelala in to pošteno, jasno ?!

     • Ana Job

      Ti nimaš pojma o statusu podjetnika. Bolniška je plačana, če si 30 dni v bolniški drugače pa ni. Da pa bi bila plačana, se trenutno zavzemajo. Direktorat na ministrstvu za šolstvo je bil,ker je pred 5 leti na njem delal moj kolega in niso delali popolnoma nič. Lenuharili so! In še vedno gor samo lenuharijo.

     • Mojca pokraculja

      Dej umiri se.Moj mož je bil 30 let podjetnik. Ko si je zlomil nogo, je moral biti 45 delovnih dni brez bolniške, šele od takrat naprej jo je dobil. Jasno!!
      Direktorati so ustanovljeni po področjih za osnovno šolo, srednjo šolo itd.v bistvu pa sploh ni važno na katerem direktoratu je delal tvoj znanec. Lenuharijo ker lahko, to je problem.Sicer pa Škrinjarjevo vprašaj kako to, da je dovolila tako lenuharjenje, menda ja ni tudi ona lenuharila ?!

 • Kat Wilson

  no ja če nimaš službe za nedoločen čas kdo ti bo dal kredit

 • MižekFiga

  V Pahorjevi vladi sta sekretarka Kopačka in minister Svetlik s to reformo na referendumu pogorela. Glavni nasprotnik so bili Sindikati in SDS.

  • Johan

   Komunist umiri se in ne piši oslarij. Pahorjeva vlada je naredila polom in enormno zadolžitev Slovencev.

 • Poštenje velja

  PROKLETE BUTALE

  • MižekFiga

   V Butalah je odločala uš Šprinca Marogla. V Sloveniji odloča picajzelj ddr. Hassan Milan Kučan.

   • Nata

    + + + + + + + + ojej….dobra !

 • totex39

  Sedaj pa res ne moreš več verjeti kakšne ekspertne pametnjakoviče imamo v tej vladi. Sami strokovnjaki en bolj kot drug je totalka butast in taki nam vladajo.

 • Ryuk

  Ta vlada nam sporoča: “Podjetniki, sam bejžte ven.”

  • Nata

   + + + + + + +

 • althar

  Polom. Na lestvici konkurenčnosti bomo zdaj, zdaj ujeli Venezuelo.

  • KIKI

   A je še nismo!? Grem raje Tomičko vprašat, pa Lukca, pa
   Kordiša. Oni že vedo!

 • Morala

  Vedno ostajajo privilegiranci! Za to oblast kot je mini reforma dela, ki bi temeljila na čim širšem zajemanju davčnih zavezancev z enako obremenitvijo različnih oblik dela in na principu varne prožnosti trga dela, je pretežki podvig. :)

  To je zelo velika škoda, da se uničuje tako rodovitna zemlja za Magnino ekološko sporno lakirnico!

 • VERZIFIKATOR

  Ančka K. Mračnik

  V KROGLO GLEDA

  V kroglo gleda in očala dviga,
  je na nohtih sled krvi rdeče,
  jezno svoj pogled na kroglo meče,
  spod očal razburjeno ji šviga.

  V mraku kajpak vse se to dogaja,
  ona vedno v mrak je zakopana,
  s hudobijami predobro znana,
  vsem hudobcem črnim tam ugaja.

  In mozolj na čelu vsem spričuje,
  da je Ančka kajpak tiste baže,
  kjer vari se čudodelne maže,
  v krogli njih učinek opazuje.

  Drgne po mozolju in očalih,
  rdečih nohtov se ostrina sveti,
  kažejo se v krogli ji obeti,
  govori nagon kot pri živalih:

  »Kje še koga zlahka bi odrla,
  vzela vse mu, kar si je prislužil?
  Vse najslabše tak si je zaslužil,
  bom družino mu in dom razdrla.«

  Ančka v neizmerni hudobiji
  krogli že podobna vsa postaja,
  in uživa, ko ljudem nagaja,
  v lastni patološki histeriji.

  Dve sta le rešitvi položaja,
  da prižge se luč, izgine mrak,
  ali da zakoplje Ančko vrag,
  ravno ko iz lonca žavba vzhaja.

  • Nata

   + + + + + + + + + tista prva rešitev mi je najbolj všeč !!
   In luč ? Smo mi ! Volivci ! Ampak prav vsi, no .

  • KIKI

   Vse odlično povedano!
   Žal mi je, da naši ljudje ne poslušajo in ne slišijo!
   Zajeti so v apatijo, ki jih dela nemočne, zavrte, žalostne.
   Banda, ki nam vlada to s pridom izkorišča, predvsem skozi
   izbrane osebke, ki so tako mračnjaški in pokvarjeni kot je
   Mrakova.
   Mislim, da je zrela za kakšnega izganjalca hudiča,če seveda že
   ni prepozno, saj taki izrodki to prinesejo na svet že z rojstvom!

 • albusa aquilae

  sej ta vlada z vsemi temi antire( formami) nas bo pa čisto devastirala…

 • Nata

  Ja, za svojo rito je potrebno dobro skrbet !!

 • domovina mili dom

  Torej gospodarstveniki na ulice s svojimi delavci in zjebat ta komunistični javni sektor. Sfuka* zajedalce gospodarstva.

  • traktor

   Če bomo čakali, da bodo proteste organizirale zbornice, ki jih mimogrede, mastno financiramo, bomo vsi prej na beraški palici. Vse gre u kurac, namesto, da bi se povezali, vsak čemi zase in jamra. Pizda še arabci so organizirali vstaje po internetu, mi ga imamo pa samo za jamranje. Takoj, ko se v medijih samo pojavi takšno razmišljanje, bi morali biti že vsi na cesti.

   • domovina mili dom

    10+

 • Mojca pokraculja

  “Vsak delodajalec, ki bo želel odsloviti slabega sodelavca, bo to odslej lahko storil prek sporazumne odpovedi delovnega razmerja, a ga to bo stalo ogromno denarja.”

  Koliko “Ogromno denarja” , se iz članka ne razbere. Če pa to pomeni, da odslej sporazumna odpoved ne bo več taka kot sedaj, ko delodajalec ni dolžan delavcu povrniti niti zaostalih plač, niti neizplačanega regresa, niti odpravnine, res ne vidim kaj s tem ni v redu? Kaj pa neplačani prispevki za zdravstvo, za pokojninsko zavarovanje, tudi to naj delavec kar pozabi ?! Dejmo se mal streznit no! Članki s polovičnimi ali zavajujučimi informacijami so nepotrebni.

 • sončnica

  ..no,ko je v janševi vladi,skupaj z norim svetilničarjem,sklanfala zujf,je bila pa super?…..ker ste s tem naredili še več revnih….?

  • xtc

   Dejstvo je ;da so se ti možgani zagozdili pod grbtom se ve kje:Sedaj pa poslušaj teslo;kako boš plačal delavce ;če ni več posla?
   No a bo šlo?
   Torej vzami domov dvajset socialnarjev in jih preživljaj in nič jamrat;da ni denarja plačat_če ne ti pa sesežt in prodat vse kar poseduješ ;da bodo oni živeli:
   Ti si navaden zahojen teleban brez kančka pameti:

  • traktor

   Dragec, kdaj vam bo v Javnem kapnilo, da je potrebno živeti od dela in ne od kreditov in tistega, kar nakradete nam, preostalim? Banda fevdalna.

   • Ana Job

    En je napisal zadnjič, da se, ko pride zamazan hlapec na oblast, pričnejo težki časi, ker ne zna vladat. In zdaj so ti časi. Kmalu bo bolje Traktor, kmalu bomo imeli prave na oblasti ki bodo to drhal pognal. Lep pozdrav :)

   • Ana Job

    Na ministrstvu in direktoratih v javni upravi, sploh ne vedo, kaj pomeni delo. V dveh delih opravijo delo, potem pa tam čepijo do konca šihta in ne vedo, kaj naj počnejo. Moški, ki je delal na direktoratu za šolstvo je rekel, da resnično ni dela v javni upravi. Sodelavec je bil pa na bolniški 2 leti. In taki bodo nam predavali o 30 dnevnem bolniškem staležu, po katerem imamo potem plačano bolniško? Še nisem bila v bolniški v življenju. Je pa res, da sem delala 14 dni z gripo in bi mi pasalo ležati. Stvari se bodo kmalu spremenile. Imamo pa popolne Kekce na obrtni zbornici. Nobene ostrine. Sramota! Resno razmišljam, da bi se izčlanila,ker od njih nimam koristi.

 • sončnica

  ..a ni včeraj bah žibert jamrala,kako ni prav,da delavec zasluži 20€ pod minimalno plačo?…socialci pa dobijo tistih 280 € in neskončno bonitet,malo je manjkalo,da ni izjavila,kako bogato živijo,takorekoč cel dan ležijo,si praskajo jajca,ženske pa riti in se,skratka, imajo super fajn ter kopačko spraševala,če se takemu sploh splača še hodit na delo,ali pa naj gre raje na podporo…….naj bahova pove še,kje se to dogaja…da se bodo na ta delovna mesta prijavili socialci,ako se omenjenim več ne bo dalo na šiht
  ..marsikdo bi jo lahko celo zamenjal v dz….tam imajo pa res sanjske plače…za ništrc

 • xtc

  Najprej je treba narediti nekaj logičnega;če si uslužbenec JS ALI DRŽVNE FIRME NE MOREŠ IMETI NIKAKRŠNE ZASEBNE OBLIKE DELA_ALI ZAPOSLEN PRI DRŽAVI ALI PA ZASEBNIK:
  Nadalje ;ker se država sesuva skuša država reševati brezposelnost na silo tj z zaposlovanje v državne ustanove in firme ter nasulo pri zasebnikih in praktično brez možnosti odpusta:
  Kaj to pove?
  Potem ;ko so levaki ugotovili ;da gospodarsvo hira in bo odpuščaloGREDO NA STARA yugo pota prisilne zaposlenosti in reševanja socialnega miru_posledice tega bodo uničujočeseveda pa si levaki s tem kupujejo oblast in volilce;vendar bo končniefekt popolno uničenje gospodarstva;predvsem zasebnega sektorja;saj ga bodo popolnoma izčrpali;da bi lahko začeli vpeljevati nazaj popolnoma propadlo yugo ekonomijo:

 • Ana Job

  Kdaj pa je komunistična raja, sprejela kakšen zakon v korist samostojnega podjetnika oziroma obrtnika? NIKOLI V 75 LETIH! Vedno so nas samo zatirali. Malo gospodarstvo in samostojni podjetniki smo za njih rakava tvorba, čeprav podpiramo z davki državo. Kje na svetu še država posiljuje ljudi z nagradnimi igrami, če bodo ovajali podjetnike in skenirali njihove račune? To je BIZARNO in tipično udbovsko razmišljanje. Kršijo nam tudi ustavno pravico do plačanega bolniškega staleža, zato pogosto delamo bolni, ker cesar hoče davke, ostalo ga ne zanima. Sramota!!!

 • if

  Gospodarstveniki, pošljite to oblast k hudiču, ne jamrat!
  Uprite se, da bo enkrat konec tej agoniji.

 • rado

  Lahovnik ima vse prav. Lahko , da sem spregledal, a ni nič govora o sankcioniranju plačilne nediscipline, ki je poleg nerednega izplačevanja plač ( ki je lahko tudi posledica plačilne nediscipline), daleč največji problem. Niti slučajno ni omenjeno , bi vodilni, ki so odgovorni za podjetje, za prizadevanje za uspešno vodenje, morali zastaviti svoje premoženje, ki bi zaradi nestrokovnosti, ali hote škodovali podjetju, ki ga vodijo.

 • garfi

  ko zagledam to levuharsko babo mi pade Mrak na oči
  danes je PROSILA naj sprejmejo enak pederski zakon v korist otrok
  dela se učeno in modro, je pa Kopač naših grobov
  če ne zmagajo Slovenske domoljubne stranke se bom odselil na mars

  • Ana Job

   Enega orenk deca potrebuje, pa ga bo nehala srat s takimi idejami. Sami buzeranti jo obkrožajo zgleda in potem ženska ne more normalno razmišljat.

 • Mojca pokraculja

  “Stroga bo tudi zakonodaja pri zamujanju izplačil plač, saj bo imel inšpektor možnost ustaviti proizvodnjo.”

  Uau, pa da ga vidimo inšpektorja, ki si bo upal ustaviti proizvodnjo zaradi zamujanja pri izplačilu plač !! Kakšna farsa! Inšpektorji spadajo pod Ministrstvo za delo, mar ne?

  • Ana Job

   Inšpektor naj raje ustavi delomrzneže v javni upravi, ki kradejo bogu čas in denar!
   Jaz dajem plačo sama sebi in ne izkoriščam nikogar, vi pa izkoriščate nas! Imam pa sorodnico, ki dela v Hrvatorju v Kisovcu. Poslovodkinja izvaja nad zaposlenimi mobing, vsak dan morajo priti v službo že ob 5h, dve ure morajo delat zastonj. Pod prejšnjo poslovodkinjo bosanko, so pa morali delat celo v nočni izmeni. Večkrat so že poklicali inšpekcijo, ki ne naredi nič. To je nedisciplina zame! Nasilje nad prodajalkami, novodobnimi sužnjami in grožnje z odpuščanjem vsak dan. To si poglej! In po vseh Hrvatorjih je enako! Pa tudi v Lid**in Hof***! Tam ženske plenice nosijo, ker ne morejo na wc! Malo gospodarstvo veliko prispeva v večno prazno državno malho. Mi nismo rakava tvorba ! TO JE DRŽAVNA UPRAVA!!! Čisto navadni plenilci! DRŽAVNA UPRAVA JE RAKAVA TVORBA V SLOVENIJI!!! Smrt fašizmu, svoboda podjetnikom!

   • Mojca pokraculja

    Vem draga moja, še predobro kaj vse se dogaja.Ne ti meni tumbat, prosim lepo. Saj ti nič nočem.
    Pa ti veš kaj je to državna uprava ? Tale tvoj Hrvatar- pojma nimam kaj naj bi to bilo- Merkator?, najbrž ni državna uprava ? Sužnjelastniški sistem vlada v realnem sektorju , to je problem!!

 • Janez

  Ja ?
  Težnja po razvrednotenju poklicev: v trgovini itd.
  Zaposleni z malo ali nič predpisane , zahtevane izobrazbe !
  Čemu že ta tendenca služi, kaj se z njo želi doseči !? L.r. Janez Komenda

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!