fbpx

Vlada podaljšuje subvencioniranje skrajšanega delovnega časa, zvišuje nadomestilo za čas čakanja na delo doma in poenostavlja postopke za prijavo dela na domu!

Janez Cigler kralj (vir: Twitter)

Minister Janez Cigler Kralj je predstavil ukrepe v zakonskem paketu PKP6, ki sodijo na  področje ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Poudaril je tri glavne prioritete: odziven trg dela, celovita skrb za starejše ter pregleden in uporabniku prijazen socialni sistem. “Hitro in učinkovito odzivanje na posledice covid-epidemije in njihovo obvladovanje pa je osrednja prioriteta vlade in ministrstva, ki ga vodim,” je dejal in dodal, da vsi čutimo posledice, ki ga covid-19 pušča na vseh področjih, zato je pomembno, da te posledice identificiramo ter se nanje odzovemo pravočasno, hitro in učinkovito. 

Kot je gospod Kacin uvodoma omenil, je trenutno v Sloveniji od skupaj okoli 19.000 stanovalcev v domovih za starejše aktivno okuženih 1551 stanovalcev, od skupaj 12.287 zaposlenih pa 718 zaposlenih okuženih. Žal tukaj mi dovolite, da izrazim sožalje vsem svojcem ob vsaki izgubi svojega bližnjega umrlega. Viša se tudi število smrti, stanovalcev v domovih starejših. Kakor koli je to pretresljivo, pa vsi skupaj vidimo, da je covid-19 resna bolezen, da je to resno stanje in iz tega vsi skupaj lahko potegnemo nauk, da lahko sami največ naredimo s spoštovanjem vseh ukrepov, h katerim kolega Kacin in vsi ostali odgovorni kolegi pozivamo pravzaprav že od sredine marca naprej,” je na novinarski konferenci povedal minister za delo Janez Cigler Kralj.

Na današnji novinarski konferenci je minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj predstavil podrobnosti šestega svežnja ukrepov za omilitev posledic epidemije covida-19. Vlada je namreč sinoči sprejela predlog šestega protikoronskega zakona (PKP-6), s katerim rešuje težave panog, ki jih je drugi val epidemije najbolj prizadel. Med novimi in težko pričakovanimi ukrepi je tudi povračilo fiksnih stroškov.

Minister je naštel domove za starejše, kjer imajo trenutno največji porast okužb. 18  na novo okuženih stanovalcev in tri zaposlene so potrdili v domu starejših občanov Preddvor. “Tam rešujemo tudi eno drugo kadrovsko situacijo in z vso resnostjo pristopamo k temu, da bi razmere v domu stabilizirali v dobro vseh stanovalcev,” je ob tem dodal Cigler Kralj. V domu starejših občanov Nova Gorica je na novo okuženih 29 stanovalcev, dva sta premeščena v bolnišnico, okužena sta tudi dva zaposlena in štirje iz drugega kadra. V Novem Mestu je v domu starejših na novo okuženih 45 stanovalcev in dva zaposlena. Medgeneracijski center Bistrica-Domžale ima na novo okuženih 20 stanovalcev, 6 zaposlenih in dva iz drugega kadra. V Domu dr. Jožeta Potrča Poljčane je na novo okuženih 11 stanovalcev, dva zaposlena in dva iz drugega kadra. Dom Pod gorco Maribor ima na novo okuženih 12 stanovalcev, 14 je v tem domu že ozdravljenih, trije zaposleni in en drug kader. Dom starejših občanov Ilirska Bistrica ima na novo okuženih 10 stanovalcev, tudi tukaj je 14 že ozdravljenih, štirje zaposleni in en drug kader. V DEOS centru starejših Gornji Grad pa je na novo okuženih 11 stanovalcev in en zaposlen.

Če je bilo dejstvo, da v prvem valu 90 odstotkov domov ni imelo okužbe z virusom korona, je zdaj v drugem valu – lahko rečem – razmerje obrnjeno. Preko 80 odstotkov domov že ima virus v domu ali pa je imelo izkušnjo tega. Hkrati pa lahko rečem, da ob izjemni požrtvovalnosti zaposlenih ta virus res več ali manj hitro obvladamo s pomočjo strokovnih služb ministrstva za delo in ministrstva za zdravje.

V nadaljevanju je minister predstavil ukrepe v zakonskem paketu PKP6. “V sklopu PKP6 se poenostavlja postopke za prijavo dela na domu. Delo na domu se je izkazalo kot eden ključnih preventivnih ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa znotraj delovnih okolij, ki pa hkrati ohranja potek delovnih procesov tam, kjer je to seveda mogoče,” je pojasnil Cigler Kralj in dodal: “Tudi podatki inšpektorata za delo, ki izhajajo iz prijav delodajalcev, kažejo na to, da smo samo med 19. oktobrom in 10. novembrom 2020 dobili na inšpektorat za delo obvestilo skoraj 4000 delodajalcev, za prijavo za odreditev dela na daljavo. Pravilo je, da je v eni prijavi zajetih večje število zaposlenih. Lani je bilo v istem obdobju prijav le za 126 zaposlenih.” Proces prijave dela na domu so poenostavili, tako da bodo delodajalci zahtevano vsebino, ki je jasno določena v zakonu, vnesli v spletni obrazec in ga vložili elektronsko, preko informacijskega sistema za podporo poslovnim subjektom, tako imenovani Spot, ki upravlja ministrstvo za javno upravo. “Obrazec bo  objavljen na spletni strani inšpektorata RS za delo,” je pojasnil Cigler Kralj.

Podaljšuje se tudi ukrep subvencioniranja skrajšanega delovnega časa, in sicer do 30. junija 2021. Na vladi so se torej odločili, da se že v zakonu podaljša ukrep skrajšanega delovnega časa do 30. junija 2021. Povračilo oz. nadomestilo plače za čas čakanja na delo doma, je bilo so sedaj omejeno na 890 evrov bruto, sedaj pa je omejeno na višino povprečne slovenske plače, do konca januarja 2021. Vlogo delodajalci lahko oddajo do 15 januarja. Do včeraj je Zavod za zaposlovanje prejel skoraj 13000 vlog za delno subvencioniranje skrajšanega delovnega časa, za skoraj 60 tisoč zaposlenih, čemur je vlada do zdaj namenila že dobrih 9 milijonov evrov. Ostala izplačila še sledijo. “S pomočjo protikoronskih paketov, se je ohranilo približno 300 tisoč delovnih mest,” je povedal Cigler Kralj.

Cigler Kralj je nadaljeval s podatkom, da predlog PKP 6 uvaja tudi pomembne spremembe z vidika zagotavljanja dodatnega in prepotrebnega kadra za domove za starejše tudi iz bazena evidence brezposelnih, ki je na zavodu za zaposlovanje. “Na tem področju predlagamo nekaj ukrepov, in sicer v prvi vrsti spreminjamo pogoje za zavrnitev zaposlitve. S tem se dodatno odzivamo na potrebe v zdravstveni negi, zdravstveni dejavnosti in na področju socialne oskrbe. Kot veste in kot sem že večkrat javno komuniciral, smo s 4. PKP zagotovili 24 milijonov evrov za dodatne kadre samo v domovih za starejše. Dodatno kadrovsko okrepitev smo zagotovili tudi z začasno razporeditvijo zaposlenih tam, kjer je povečan obseg dela zaradi covid-19. Okrepljeno je tudi sodelovanje s študenti zdravstva,” je pojasnil.

Svetovalci so v vsej Sloveniji kontaktirali že veliko brezposelnih oseb z ustrezno izobrazbo za delo na mestih v negi in druga delovna mesta v domovih za starejše. In seveda smo vsakega spodbudili in preverili njegove zmožnosti za vožnjo na delo v druge kraje v Sloveniji. 700 oseb je bilo napotenih na razgovore, odziv pa žal ni bil tako visok, kot smo pričakovali,” je priznal minister in povedal, da so zaradi tega v PKP-6 spremenili nekatere pogoje za zavrnitev ponujene ali napotene zaposlitve, in sicer tako, da obveznost sprejema ponujene zaposlitve nastopi takoj po vpisu v evidenco brezposelnih oseb in ne šele tri mesece po vpisu, kot je bilo to urejeno zdaj. Umika se pogoj, da je zaposlitev opredeljena v zaposlitvenem načrtu. Za obveznost sprejema zaposlitve se umika pogoj, da v evidenci brezposelnih ni oseb, za katere bi bila ta zaposlitev ustrezna. “Namreč, v sistemski zakonodaji je trenutno naveden ta pogoj,” je pojasnil minister in pozval s spodbudo potencialnim zaposlenim, da sprejmejo delo tudi v primeru, ko bi se vozili v druge dele države.

Sara Bertoncelj