fbpx

Vlada pričenja obisk primorsko-notranjske regije

Foto: SDS

Vlada bo danes na obisku v primorsko-notranjski regiji. Člani vlade, ki jih bo na obisku vodil podpredsednik vlade Matej Tonin, se bodo najprej sestali na delovnem posvetu v Cerknici. Sledili bodo ločeni programi ministrov, ki se bodo srečali s predstavniki podjetij, zavodov, občin in drugih. Obisk se bo sklenil z javno tribuno v Pivki.

V šestih občinah v primorsko-notranjski regiji so se na obisk vlade pripravili z oblikovanjem seznama aktualnih tematik, o katerih želijo spregovorili s posameznimi predstavniki vlade. Med ključnimi temami so obnova cestne infrastrukture in gradnja hitre ceste Postojna-Jelšane, gradnja kolesarskih poti, turistični razvoj in nove gospodarske pobude. Premierja Janeza Janše zaradi bolezni tokrat ne bo, na obisku bo njegove obveznosti prevzela državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade Jelka Godec. Slednja bo obiskala podjetje Hidravlik v Postojni, se udeležila delovnega kosila z župani, obiskala kmetijo Slavec, si ogledala Center velikih zveri DINA in se kasneje srečala še s pivškim županom Robertom Smrdeljem.

Vladni obisk v primorsko-notranjski regiji se bo zaključil na večerni javni tribuni o razvoju regije, ki bo tokrat v Pivki. Udeležili se je bodo župani, podjetniki in drugi nosilci razvoja v regiji.

V SDS obiskali regijo že dan prej
Ministri mag. Andrej Vizjak, mag. Andrej Šircelj, Zvone Černač, državna sekretarka v Kabinetu predsednika vlade Jelka Godec ter državni sekretar dr. Božo Predalič so se v četrtek že srečali z nekaterimi župani ter predstavniki Primorsko-notranjske regijske koordinacije SDS. Podpredsednica Slovenske demokratske stranke in državna sekretarka v Kabinetu predsednika vlade Jelka Godec je že v četrtek zbrane pozdravila v imenu predsednika vlade in SDS Janeza Janše. V svojem nagovoru je predstavila dosežke vlade v dveh letih, osredotočila pa se je predvsem na projekte v Primorsko-notranjski regiji. Povedala je, da je bilo sprejeto veliko protikoronskih ukrepov, zaradi katerih je danes brezposelnost celo manjša kot je bila pred krizo, poleg tega pa se je sprejelo tudi zakon o dolgotrajni oskrbi ter ostale pozitivne spremembe na večini področij. Vlada je v tem mandatu izpogajala tudi evropska sredstva za razvojne ter infrastrukturne projekte, poleg tega pa tudi za okrevanje po epidemiji covid-19. Na koncu je predstavila aktualno gospodarsko, demografsko in epidemiološko sliko v regiji ter navedla projekte, ki jih je vlada izvedla oz. jih izvaja v Primorsko-notranjski regiji.

Predsedniki občinskih odborov SDS so na srečanju izpostavili problematiko migrantov, prostorskih planov, cestne, komunalne in vodovodne infrastrukture, divjadi ter še ostale problematike v turizmu, energetiki, zdravstvu in kmetijstvu. Zahvalili so se ministrski ekipi, da so zbrali pogum in da se udeležujejo regijskih obiskov, na katerih se rešuje probleme, s katerimi se regije spopadajo. Izpostavili so, da si tega ostale vlade niso tega upale, ker niso bile pripravljene reševati problemov. Prisotni župani so pohvalili tudi voljo vlade, da gre lokalnim skupnostim nasproti in da jim tudi finančno pomaga, tako z državnimi kot tudi evropskimi sredstvi.

Minister Andrej Vizjak je odgovoril na dobljena vprašanja. Na vprašanja glede divjadi je odgovoril, da je bila glede medvedom že pripravljena strategija, za volkove pa se pripravlja. Povedal je, da je zelo pomembno, da se v primeru zveri zaščiti premoženje in življenja ljudi.

Državni sekretar na Ministrstvu za notranje zadeve Božo Predalič je povedal, da bo policija še okrepila prisotnost ob meji, prav tako pa bodo policisti za varovanje meje pred ilegalnimi migracijami v teh dneh pridobili nova vozila. Izpostavil je, da je v času te vlade bistveno manj ilegalnih prestopov meje, kot jih je bilo prej.

Minister za finance Andrej Šircelj je dejal, da prihodki v občinah Primorsko-notranjske regije rastejo, saj so se povečale povprečnine, poleg tega pa veliko razvojnih projektov sofinancira tudi država. Predstavil je tudi razvojne projekte, ki bodo v regiji realizirani v letih 2022 in 2023.

Minister Zvone Černač je predstavil projekte v regiji, ki se sofinancirajo s sredstvi Evropske unije. Povedal je, da so prednostne osi, po katerih bodo financirani projekti v tej perspektivi, tokrat znane v naprej. Projekti so se že začeli izvajati in bodo v bližnji prihodnosti tudi izpeljani. Dejal je, da danes črpanje EU sredstev poteka utečeno in da se financira projekte, ki vodijo v razvoj Slovenije.

Sara Kovač