Vlada ravna nezakonito, policisti napovedujejo zaostritev stavke

Foto: N. K.

Policisti, ki stavkajo že od novembra, od vladne strani pričakujejo še obljubljene izračune oziroma simulacije glede odprave plačnih anomalij, ki jih še niso dobili. Ta teden se bodo odločili tudi glede zaostritve stavke. Brez ostrejših ukrepov namreč cilja očitno ne bodo dosegli, meni sindikalist Petrovič.

Predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič poudarja, da vlada ne izpolnjuje zakonskih dolžnosti. V enem mesecu in pol od začetka stavke “se ni zgodil resen vsebinski pogajalski proces”, je prepričan. Ob tem je spomnil, da so sicer predstavniki vlade na seji parlamentarnega odbora za notranje zadeve pred božično-novoletnimi prazniki zatrjevali, da se s policisti intenzivno pogajajo, a se od takrat niso sestali niti enkrat.

Z novim letom je vlada zakorakala v nezakonitost
“Pogajanj v bistvu ni,” je poudaril Petrovič, ki je zato prepričan, da brez zaostrovanja ciljev ne bodo dosegli. O tem se bodo po njegovih besedah predvidoma dogovorili v prihodnjih dneh. Omenil je tudi, da je vlada s 1. januarjem zakorakala v nezakonitost, saj bi do takrat morala med drugim odpraviti plačne anomalije.

Petrovič je sicer že prejšnji teden pojasnil, da bi zaostritev stavke lahko vključevala ponovno izvedbo že izvedenih stavkovnih aktivnosti in izvedbo novih ukrepov.

Protestni shodi, izločanje dotrajane opreme, dopusti
V času stavke so se policisti med drugim zbrali na protestnem shodu pred vladno stavbo, začeli so z izločanjem dotrajane opreme, dva delovna dneva pred božičnimi prazniki pa so množično izkoristili dopust.

Izpad sredstev iz proračuna zaradi stavke policistov, ki opravljajo samo z zakonom opredeljene naloge v okviru stavke, v policijskih vrstah ocenjujejo na okoli 3,5 milijona evrov, natančnejše podatke o izpadu pa bodo verjetno predstavili ta mesec.

Policisti sicer med drugim zahtevajo uresničitev zavez, ki so jim jih dale že prejšnje vlade v različnih dogovorih in stavkovnih sporazumih, med katerimi je povečanje plač za 35 odstotkov in izplačilo presežnih ur. Prav tako zahtevajo, da se policistom zagotovi delovno in zaščitno opremo, ki jim bo omogočala varno delo.

N. K., STA