fbpx

Mramorjevo “soliranje” še bolj razjezilo policiste – stavka se bo občutno zaostrila

Foto: N. K.

Vlada je danes pogajanja s policijskimi sindikati najprej večkrat prestavila, nato pa so pogajalski skupini policistov sporočili, da so zaradi nasprotovanja predstavnikov finančnega in notranjega ministrstva pogajanja do nadaljnjega prekinjena. Ob tem so policisti napovedali občutno zaostritev stavke.

Kot so v policijskem stavkovnem odboru pojasnili v sporočilu za javnost, se stavka v policiji in na notranjem ministrstvu, s katero so začeli 18. novembra, nadaljuje in se bo v naslednjih dneh občutno zaostrila. Vlada njihovih zahtev očitno ne jemlje resno, še huje, pogajanja so celo prekinili.

Mramor je očitno solist in ne del vlade
Predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič je pojasnil, da se je finančno ministrstvo odločilo, da sklepa vlade ne bo spoštovalo. “To je bilo za oba sindikata izjemno negativno presenečenje, kajti vlada je s tem pokazala, da ne igra kot orkester, ampak da imamo znotraj vlade ministre, ki solirajo,” je dejal.

Radivoj Uroševič, predsednik Policijskega sindikata Slovenije, pa je povedal, da je vladna stran še v ponedeljek napovedala, da bodo pripravili ustrezen predlog. “Ampak očitno ta predlog potrebuje neka dodatna finančna sredstva, ki naj bi jih zagotovilo ministrstvo za finance na podlagi petkovega sklepa vlade, vendar je to minister za finance Dušan Mramor preklical in povozil sklep vlade,” je dejal Uroševič.

Morda vas zanima tudi: Policisti: V prihodnosti, ko boste ogroženi, se obrnite na predsednika vlade

Ni Cerarja – ni pogajanj
Predstavniki finančnega ministrstva zahtevajo, da policija sredstva za realizacijo zavez iz sporazumov poišče znotraj proračunskih sredstev, ki so namenjena materialnim stroškom. Pri teh stroških gre za sredstva za nujno potrebno opremo in sredstva za izvajanje zakonskih obveznosti policije, so pojasnili.

Za vodstvo notranjega ministrstva in policije je takšno stališče finančnega ministrstva, ki negira veljaven in jasen sklep vlade, nesprejemljivo, zaradi česar se pogajanja do vrnitve predsednika vlade Mira Cerarja iz ZDA ne bodo nadaljevala, so zapisali.

Policijska sindikata zahtevata uresničitev zavez, ki so jim jih dale že prejšnje vlade v različnih dogovorih in stavkovnih sporazumih. Med zahtevami je tudi povečanje plač policistov za 35 odstotkov in izplačilo presežnih ur. Prav tako zahtevajo, da se policistom zagotovi delovno in zaščitno opremo, ki jim bo omogočala varno delo.

N. K., STA