fbpx

Vlada se podpisuje pod ukrepe zakona o tujcih, ki jih je dejansko predlagala SDS

Bodo migrantski tabori le še spomin? Foto: STA

Pred meseci je SDS predlagala ukrepe za zakon o tujcih, ki jih je vlada zavrnila. Sama pa je pripravila popolnoma enake ukrepe, ki jih pošilja v Državni zbor. Koalicijski pomisleki so sprejetje novele zakona o tujcih zaustavili v vladni proceduri.

Vlada je očitno pozabila, kaj je pred meseci ob predlogu SDS gladko zavrnila, in se podpisuje pod ukrepe novele zakona o tujcih. Novela predvideva ukrepe v primeru spremenjenih razmer na področju migracij, ki bi lahko ogrozile javni red ali notranjo varnost v državi. Med ukrepe spadajo zlasti postopki vračanja tujcev, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop. Policija bo lahko tujcu, ki ne izpolnjuje pogojev, prepovedala  vstop v Slovenijo. Tujca, ki se nezakonito nahaja na območju izvajanja ukrepa, bodo lahko pripeljali do državne meje in ga napotili  v državo, iz katere je nezakonito vstopil. Policija bo po noveli zakona ravnala  tudi, ko bo tujec izrazi namen podati prošnjo za mednarodno zaščito, kadar želi nezakonito vstopiti ali je že izven mejnega prehoda iz druge varne države članice EU, če je nezakonito vstopil v Slovenijo in se nahaja na območju izvajanja ukrepa. Ukrepa, kot poroča STA, ne bodo uporabljali, ko bo neposredno ogroženo življenje tujca ali bo resna nevarnost, da bo podvržen mučenju, nečloveškemu, ponižujočemu ravnanju ali kaznovanju v državi, v katero bi bil napoten, ali pa zaradi zdravstvenih okoliščin. Prav tako ukrep ne bo veljal v primeru ocene, da gre za mladoletnika brez spremstva.

Ukrep novele zakona o tujcih bo Državni zbor na predlog vlade sprejel z dvotretjinsko večino vseh poslancev najdlje za šest mesecev z možnostjo podaljšanja. Da bo ukrep prenehal veljati, bo Državni zbor odločil z večino glasov vseh poslancev. Sprejem ukrepa bo vladi predlagalo Ministrstvo za notranje zadeve na podlagi ocene o spremenjenih razmerah na področju migracij. Novela zakona predvideva tudi ustanovitev urada za tujce. Noveli še vedno nasprotujejo nevladne organizacije, ki  jo opozarjajo, naj je ne sprejme, ker je po njihovem prepričanju v nasprotju z mednarodnim pravom in s slovensko ustavo. Poslanec SDS Branko Grims je že na seji Sveta za nacionalno varnost v razpravi o oceni ogroženosti Slovenije povedal, da se ukrepi, ki bodo veljali v noveli zakona o tujcih, sprejemajo prepočasi in prepozno.

Branka Jurhar