fbpx

Bo slabo banko vodil bankster, ki je bil v preteklosti osumljen spornih poslov?

Foto: STA

Prejšnji teden je vlada na predlog ministrstva za finance za enega izmed dveh novih neizvršnih direktorjev slabe banke imenovala Mitja Križaja, nekdanjega direktorja družb Hypo Leasing, HETA Asset Ressolution Slovenia in Triglav Nepremičnine, ki je bil že konec lanskega poletja eden glavnih kandidatov za položaj glavnega izvršnega direktorja, a je takrat predsednik upravnega odbora Marko Simoneti izbral Madžara Imreja Balogha. Križajevo imenovanje odmeva v javnosti, saj je nadvse sporno zaradi njegovih povezav z aktualnim predsednikom uprave NLB Blažem Brodnjakom. Slednji je Križaja pred časom pripeljal tako na Triglav kot nazaj na Hypo Leasing, zato se poraja vprašanje, kako odgovorna utegne biti ekonomija med NLB in DUTB, glede na to, da je Računsko sodišče že v nedavni reviziji uspešnosti upravljanja z nedonosnimi terjatvami in s pogodbami v obdobju od začetka leta 2013 do 2. septembra 2016 ugotovilo več nesmotrnosti pri prenosu terjatev.

Naj spomnimo, Računsko sodišče je ugotovilo več nesmotrnosti, ki so se nanašale na uvrstitev komitentov na seznam za prenos na DUTB (niso bili uvrščeni vsi komitenti), na način izbora komitentov za prenos na DUTB (brez jasnih, vnaprej določenih meril) in na vzpostavitev ustrezne revizijske sledi, ki bi zagotovila transparentnost postopka prenosa (ni razvidno, kdo je bil odgovoren za sprejemanje odločitev). Računsko sodišče je takrat ugotovilo tudi nepravilnosti pri izbiri zunanjega izvajalca za pregled slabih naložb in pri upravljanju s pogodbami.

Poslanka SDS Nada Brinovšek je na Vlado RS zaradi ugotovitve pristojnega sodišča takrat naslovila pisno poslansko vprašanje, kaj namerava vlada kot skupščina DUTB narediti za odpravo nepravilnosti in ali bo vlada kot skupščina DUTB poiskala in terjala odgovornost pri pristojnih, ki so odgovorni za te napake. Po naših informacijah Cerarjevi niso storili ničesar, so pa razburili javnost z odločitvijo, da na predlog finančne ministrice Mateje Vraničar Erman za neizvršnega direktorja slabe banke imenujejo Mitja Križaja, starega prijatelja trenutnega predsednika uprave NLB Blaža Brodnjaka.

Križaj v preteklosti že na udaru medijev zaradi nasprotja interesov
Skladno z Zakonom o ukrepih Republike Slovenije za krepitev stabilnosti bank mora biti oseba, ki zasede mesto neizvršnega direktorja, oseba z visoko integriteto in poslovno etičnostjo, poleg tega pa ne sme biti delničar ali družbenik v banki, ki je deležna ukrepov po tem zakonu, ali namenske družbe, ki je deležna ukrepov po tem zakonu. Mitja Križaj je v preteklosti že bil na tapeti medijev zaradi nasprotja interesov.

Naj spomnimo, da je leta 2012 potekala kriminalistična preiskava financiranja nesojenega stanovanjskega kompleksa v Komendi, v katerem je skupina Hypo Alpe Adria Bank Slovenija takrat nasedla s petimi milijoni evrov, v poslu pa so tako ali drugače sodelovali tudi posamezniki iz vodstva Skupine HYPO. Kot je takrat poročal Dnevnik, je podjetje Urbano KC  Urbana Stojana najemalo posojila pri Hypu, pod katera se je podpisoval takratni direktor Hypo Leasinga Mitja Križaj, podpisal pa se je tudi pod pet milijonov evrov vredno kreditno pogodbo januarja leta 2007.

Zanimivo, dve leti kasneje je Križaj v projekt Komenda vstopil z druge strani, saj je postal zastopnik družbe Solaris razvojna skupina, ki je postala 51-odstotni lastnik v podjetju Urbano. Oktobra 2011 se je Križaj nato vrnil na Hypo, ko so se ravno začele preiskave spornih poslov nekdanjih vodilnih.

Križaj pa je tudi dober znanec aktualnega predsednika uprave NLB Blaža Brodnjaka, o katerem je Televizija Slovenija pred časom poročala zaradi neposredne komunikacija s tedanjim ministrom za finance, Urošem Čufarjem. Brodnjak je lobiral, da je ministrstvo za finance v zameno za nevnočitev zavarovanja Mercatorja za zapadli naplačani kredit Factor banki nakazalo depozit države, kar je ugotovila bančna preiskovalka. Vse to kaže na to, da se na vladi požvižgajo za poslovno higieno na slabi banki.

Mitja Križaj je sicer trenutno lastnik in direktor podjetja Fundament d.o.o., ki se ukvarja s posredovanjem pri investicijah in projektnim financiranjem, ki je imelo leta 2015 za 91 tisoč evrov prometa (kar je 75 tisoč evrov več kot leto poprej), ustvarilo pa je dobrih 11 tisoč evrov čistega dobička. Še leta 2013 je isto podjetje poslovno leto končalo z izgubo nekaj sto evrov. Podjetju se je Križaj očitno posvetil v zadnjih letih, ko je drugič zapustil Hypo, pred tem pa je bil posredno povezan s slabim poslovanjem več družb.

Ministrstvo v Križajevem življenjepisu izpustilo podatek, da je bil zaposlen v likvidirani Potezi
V letih 2005–2007 je bil tako v Hypo banki zadolžen za financiranje podjetij in nepremičninskih poslov. Bil je prisoten na kreditnih odborih, ko so se odobravali sporni posli na Hypo banki (Senica, Elekta, …). Leta 2008 je po neuradnih virih odšel zaradi notranjih nesoglasij in se zaposlil na družbi za investicije Poteza (zadolžen je bil za nepremičninske projekte), ki je zaradi takšnih in drugačnih poslov propadla in je danes v likvidaciji. Zanimivo je, da vlada Mira Cerarja ob imenovanju za neizvršnega direktorja DUTB v Križajevem življenjepisu ni navedla, da je bil kdaj zaposlen v Potezi.

Križaj se je še naprej presedal na različne direktorske položaje, saj je kasneje postal tudi direktor družbe Triglav Nepremičnine, ko je bil njegov prijatelj Brodnjak pooblaščenec uprave. V javnosti se je takrat šušljalo, da družba posluje izjemno slabo, veliko nezadovoljstvo naj bi vladalo tudi med zaposlenimi. A to še ni vse; kasneje je Brodnjak (ko je deloval v Hypo banki v Celovcu) Križaja uspel pripeljati nazaj na Hypo Leasing, kasneje na HETO (slaba banka Hypo banke), ki  pa jo je moral leta 2014 v nepojasnjenih okoliščinah zapustiti. Ker je ministrica Vraničarjeva njegovo imenovanje za neizvršnega direktorja DUTB obrazložila s komentarjem, da je za to mesto kvalificiran zaradi odličnega dela prav na avstrijski slabi banki, nas je zanimalo, zakaj je moral Križaj Heto sploh zapustiti.

V HETI razhoda s Križajem niso želeli podrobno komentirati, a ga očitno niso več potrebovali
V družbi HETA Asset Resolution so nam v kratkem telefonskem pogovoru zatrdili, da konkretnih odnosov med strankama ne želijo komentirati (sploh pa ne uradno), obrazložili so samo, da je prišlo s preoblikovanjem Hypo Leasinga v interno slabo banko Heta tudi do poslovne odločitve, da se pripeljejo strokovnjaki za podjetja, kjer se unovčuje terjatve. Šlo naj bi za strateško odločitev, pripeljali pa so ljudi, ki so se s tem ukvarjali na nivoju koncerna, zato jim Križaj ni bil več potreben.

Smiselno je omeniti še, da je Mitja Križaj, sicer univerzitetni diplomirani ekonomist, od septembra 2015 tudi v nadzornem odboru Slovenskih železnic, kar zgovorno kaže, da pri SDH menijo, da gre za zelo vsestranskega človeka. Njegovo imenovanje na vpliven položaj v slabi banki kaže, da tako očitno menijo tudi na vladi. Če bo Slovenija z njim na DUTB res pridobila ali pa gre le še za eno v nizu skrbno načrtovanih političnih rošad, pa bo pokazal čas.

Luka Svetina