fbpx

Vlada sprejela Odlok o prepovedi letenja zrakoplovov in drugih letalnih naprav

Fotografija je simbolična (foto: Pixabay)

Vlada je na dopisni seji sprejela Odlok o prepovedi letenja zrakoplovov in drugih letalnih naprav ter imenovala Heleno Ulčar Šumčić za vršilko dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za zdravstveno ekonomiko v Ministrstvu za zdravje.

Zaradi zajezitve t. i. tretjega vala širjenja virusa SARS-CoV-2 in s tem povezanega vpliva na varovanje javnega zdravja ljudi je vlada odločila, da je potrebno sprejeti Odlok o prepovedi letenja zrakoplovov in drugih letalnih naprav v Republiki Sloveniji.

Odlok prepoveduje letenje zrakoplovov (npr. letal, helikopterjev in ultralahkih letalnih naprav) in drugih letalnih naprav (npr. jadralni zmaji, jadralna padala) s pristanki in odleti na oziroma z javnih letališč, vzletišč, vzletnih točk in pristajalnih mest ter drugih območij v Republiki Sloveniji.

Prepoveduje se letenje zrakoplovov in drugih letalnih naprav s pristanki in odleti na oziroma z javnih letališč, vzletišč, vzletnih točk in pristajalnih mest ter drugih območij v Republiki Sloveniji, kar pa ne vpliva na lete zrakoplovov, ki opravljajo mednarodni, notranji in domači redni ter posebni komercialni zračni prevoz potnikov, blaga in/ali pošte.

Prepoved se tudi ne nanaša na lete, s pristanki in odleti na oziroma z javnih letališč, vzletišč, vzletnih točk in pristajalnih mest ter drugih območij v Republiki Sloveniji državnih zrakoplovov (zrakoplovi, ki se uporabljajo v vojaške, policijske in carinske namene), zrakoplovov, ki izvajajo posebne operacije iz 4. člena Izvedbene uredbe Komisije (EU) št. 923/2012 o določitvi skupnih pravil zračnega prometa in operativnih določb v zvezi z navigacijskimi službami in postopki zračnega prometa z vsemi nadaljnjimi spremembami ter zrakoplovov in drugih letalnih naprav brez potnikov, če je to nujno potrebno zaradi vzdrževanja, testiranja ali pozicijskega leta.

Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati Odlok o prepovedi letenja zrakoplovov splošnega letalstva s pristanki in odleti na oziroma z javnih letališč ter vzletišč.

Ta odlok začne veljati 1. aprila 2021 in velja do 11. aprila 2021.

Vlada imenovala Heleno Ulčar Šumčić za vršilko dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za zdravstveno ekonomiko

Vlada je imenovala Heleno Ulčar Šumčić z dnem 2. 4. 2021 za vršilko dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za zdravstveno ekonomiko v Ministrstvu za zdravje, in sicer do imenovanja generalnega direktorja po opravljenem natečajnem postopku, vendar najdlje do 1. 10. 2021.

Vir: Ukom