fbpx

Vlada zavrnila vse predloge davčnega prestrukturiranja. Slovenija bo še naprej država z najvišjimi davki

Foto: iStock

Ministrstvo za finance je zavrnilo vnovične kritike Združenja delodajalcev Slovenije, Gospodarske zbornice Slovenije in Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije glede priprave ukrepov za davčno prestrukturiranje. Dialog so vodili, popolnega soglasja pa praktično ni mogoče doseči, so prepričani.

“Od konca februarja, ko je ministrstvo v prvem krogu posvetovanj začelo zbirati predloge o zasnovi davčnega prestrukturiranja, pa do sredine julija, ko so predlogi dobili končno obliko, je ministrstvo opravilo več kot 20 pogovorov z različnimi deležniki – poleg že omenjenih treh organizacij še s Klubom slovenskih podjetnikov, Združenjem Manager, Trgovinsko zbornico Slovenije, Združenjem delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije, Slovensko-nemško gospodarsko zbornico, Ameriško gospodarsko zbornico in sindikati,” so zapisali na finančnem ministrstvu.

To po njihovem kaže, da je ministrstvo proces priprave zakonodajnih rešitev zasnovalo zelo široko in s tem vpeljalo pozitivno prakso vodenja dialoga. “Dejstvo pa je, da ob tako različnih željah in usmeritvah posameznih socialnih partnerjev oz. sogovornikov popolnega soglasja pri sprejemanju takšnih ukrepov verjetno ne bo mogoče doseči nikoli,” so dodali.

Na ministrstvu za finance pravijo, da je prostor za razbremenitve omejen zaradi ustave in zakona o fiskalnem pravilu ter evropskih pravil, ob zagotavljanju trajnega strukturnega uravnoteženja javnih financ pa je treba hkrati vzdrževati tudi približno enako raven socialne države. Ti cilji zahtevajo zmanjševanje javne porabe za okoli 240 milijonov evrov letno.

Obetajo se novi davki
Vzporedno s pripravo predlogov za davčno prestrukturiranje se je kot dodaten projekt sicer omenjal tudi nov zakon o davku na nepremičnine. Vendar pa ta ne bo ključen vir za znižanje obremenitev stroškov dela. Davek na nepremičnine bo namreč v celoti prihodek občin in bo nadomestil tri dosedanje vire občinskih proračunov – nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, davek na premoženje in pristojbino za gozdne ceste, so še zapisali.

Ministrstvo za finance se je s tem odzvalo na kritike delodajalskih organizacij, med njimi ZDS, GZS in OZS, ki še naprej nasprotujejo predlaganim zakonodajnim spremembam za davčno prestrukturiranje. Premierja Mira Cerarja so delodajalci pozvali k srečanju.

M. P., STA