fbpx

Vladajoča koalicijo želi prikriti vsebino državnih arhivov SFRJ pred javnostjo

Foto: STA

Aktualna vlada Republike Slovenije ima do problema državnih arhivov SFRJ, ki se nanašajo na Slovenijo neustaven in precej malomaren odnos, saj so le ti ustavna kategorija in kot taki predstavljajo narodno bogastvo, je na današnji novinarski konferenci povedal poslanec največje opozicijske stranke SDS Branko Grims. Glede na ravnanje vlade je očitno, da se nekateri na levi politični opciji zelo bojijo, da bi kopije dokumentov, ki so bili pri nas sistematično uničeni, končno ugledali luč sveta.

Na samem uvodu je Grims pojasnil, da so državni arhivi za našo državo neprecenljivega pomena, saj predstavljajo najpomembnejši zgodovinski vir o delovanju države, funkcionarjev, institucij, prav tako pa vsebujejo tudi analize glede delovanja. Po njegovem prepričanju neupoštevanje takšnega vira preprosto ni mogoče in dodal, da zgodovinska stroka državne arhive vedno postavlja na prvo mesto in od institucij pričakuje, da se njihova ohranitev in zaščita šteje kot ena izmed najpomembnejših dolžnosti.

V naši državi je položaj glede arhivov drugačen, je izjavil Grims in dodal, “da je ustavni zakon o izvrševanju Temeljne ustavne listine o Republiki Sloveniji, ki je bil sprejet 25. junija 1991, kot temeljni ustavni dokument, na osnovi katerega se je oblikovala samostojna država Slovenija, vprašanje državnih arhivov dvignil na ustavnopravno raven.” Arhivi so tako po besedah Grimsa ustavna kategorija, kajti člen v ustavnem zakonu odreja, “da Republiki Sloveniji pripadajo vsi državni arhivi SFRJ, ki se nanašajo na Republiko Slovenijo,” to pa po besedah Grimsa pomeni, da se pri vprašanju arhivov pojavlja ustavnopravno zaveza, ki vlado, parlament in vse institucije zavezuje k temu, da morajo to zavezo dosledno upoštevati in jo uresničevati pri svojem delu.

Grims je opozoril, da je naš premier Miro Cerar, ki je tudi hkrati ustavni pravnik, omogočil, da se je v torek 29. novembra pojavil sklic izredne seje treh odborov za zaprto sejo jutri, 2. decembra, ob pol osmi uri zjutraj. “V samo 48 urah želijo opraviti sklic seje, pri čemer želijo podati soglasje k odprtju in celo že tudi zaprtju poglavja izobraževanje in kultura za pristopna pogajanja Republike Srbije z Evropsko unijo (EU)” in podal komentar, da Cerar očitno kar vpije po želji po ustavni obtožbi, saj se v okviru tega poglavja tudi arhivi nekdanje SFRJ, ki se nanašajo na Slovenijo.

Možnosti za izpoganje so pred odprtjem in pred zaključkom zaprtja poglavja
Na podlagi zgodovinskih dejstev, je znano dejstvo, da ima država najboljšo možnost, da nekaj izpogaja v pristopnih pogajanjih EU z drugo državo, še preden se odpre eno izmed poglavij, zagotovo pa mora to po besedah Grimsa storiti in zaključiti še pred zaprtjem poglavja. Poslanec je kritično izpostavil, da se bo v tem primeru v samo 48 urah po sklicu seje zgodilo odprtje in hkrati tudi zaprtje poglavja. “Nekdo ima očitno iskreno željo, da na očitno protiustaven način to problematiko kratko in malo pomete pod preprogo v škodo Republike Slovenije, odgovoren za to pa je predsednik vlade, ki je ustavni pravnik.”  

Foto: STA

Foto: STA

Pojasnil je, da so prav to razlogi zaradi katerih so v SDS predlagali, da se z dnevnega reda seje umakne točka stališče Republike Slovenije do osnutka skupnega stališča EU za odprtje in začasno zaprtje poglavja 26 – Izobraževanje in kultura za Srbijo.

Koalicija se zaveda, da se v Beogradu nahajajo kopije pri nas uničenih dokumentov
Grims je poudaril, da si je koalicija v tem primeru privoščila manipulacijo in dodal, da je popolnoma nedopustno, da so v primeru pristopnih pogajanj Srbije k EU, ki trajajo že nekaj let, sklicali sejo kot nujno. “Da se pa to naredi pri takšnem vprašanju, kar je v Sloveniji ustavna kategorija, pa je očiten dokaz namena, da se želi kršiti slovensko Ustavo,” je dejal poslanec ter dodal, da se koalicija očitno zaveda, da se v arhivu v Beogradu nahajajo kopije dokumentov, ki so bili pri nas uničeni na sistematičen in načrten način. “Nekaj popolno neverjetnega je, da so to dovoli nekdo, ki je celo ustavni pravnik.”

Foto: STA

Foto: STA

Pri hitrem zaprtju poglavij gre po prepričanju Grimsa za “poizkus, da se zgodovino lastnega naroda skrije pred samim seboj in pred svetom.” Podal je prepričanje, da bo takšno ravnanje odmevalo tudi drugod po Evropi in opozoril, da v primeru, če bo sklep SDS glede umika točke z dnevnega reda zavrnjen, bo odločitev delovnega telesa, ki odloča v imenu Državnega zbora dokončna. “O vprašanju arhivov bi moral brez dvoma odločati Državni zbor, saj gre v tem primeru za ustavno kategorijo.” Tak način hitenja je po mnenju Grimsa popolnoma nedopusten.

N. Ž.