Bo danes s kompromisnim predlogom US padla pravna država?

Predsednik vlade Robert Golob (Vir: STA)

Zainteresirana javnost je včeraj pričakovala odločitev Ustavnega sodišča RS o sila kočljivi noveli zakona o RTV. Ustavno sodišče je namreč nedolgo nazaj zadržalo izvajanje nekaterih členov zakona, sedaj pa odloča, ali bi svoje zadržanje preklicalo. A po tem, ko so se v pojavile neuradne informacije, da bi naj bil včeraj “dan D”, se ni zgodilo nič. Ustavno sodišče se je zavilo v molk. Danes zjutraj so se v medijih pojavile neuradne informacije, da podporo pridobiva nov predlog, katerega avtor naj bi bil ustavni sodnik Šorli. Predlog naj bi imel zadostno podporo petih ustavnih sodnikov. 

Po poročanju RTV naj bi včeraj na Ustavnem sodišču potekala 10-urna maratonska seja, na kateri so odločali o predlogu, ki bi odpravil sklep o zadržanju. Kot smo poročali že včeraj, gre za silo nenavadno potezo brez precedensa v praksi ustavnega sodišča. Prvotne okoliščine, ki so botrovale odločitvi o zadržanju delov novele zakona o RTV so namreč še vedno prisotne. Accettov predlog naj bi povzročil, da so nekateri ustavni sodniki iz ogorčenja, zapustili sejo. Tako naj bi na mizo prišel predlog ustavnega sodnika Šorlija.

Slednji predlog naj bi bil “kompromisne narave”. Kaj natanko to pomeni, ne vemo. Po poročanju Požarepot naj bi predlog vseboval tudi vsebinsko rešitev za RTV, pri čemer ponovno ni jasno, kdo bo s predlogom slavil. Ali bo to politična oblast, ki skuša z vso silo “depolitizirati” RTV, tako da tja primarno namestijo eksplicitno politične kadre “svobode”? O tem, kako si predsednik vlade predstavlja depolitizacijo, je javno in odkrito govoril v medijih in navsezadnje včeraj v državnem zboru. Več TUKAJ.

Ali pa bo to pravna država, ki bo zavarovala zakonito podeljene mandate organom upravljanja RTV, začenši s programskim svetom, ki ga vodi dr. Peter Gregorčič, avtor pobude za presojo ustavnosti novele zakona o RTV?

Končni rezultat 5 proti 2 bi lahko namreč pomenil, da sta bila preglasovana ustavna sodnika Svetlič in Jaklič. Po drugi strani bi lahko bili preglasovani ustavni sodnici Špelca Mežnar in Katja Šugman Stubbs. Če bi bila preglasovana Jaklič in Svetlič, bi “frenetično slavila”, tako Požar, vladna stran, če pa bi bili preglasovani ustavni sodnici, pa stran “pravne države”, stranski efekt pa naj bi bila rešitev kariere posameznih sodnikov in čast Ustavnega sodišča RS.

V zadnjih tednih so se sicer pojavile neuradne informacije, da naj bi bile nekaterim ustavnim sodnikom obljubljene visoke sodne funkcije na evropski ravni, predvsem Accettu naj bi se obetalo Sodišče EU ob ugodnem razpletu pravde za politično oblast.

Padec pravne države
Zadeva RTV sicer priča ne glede na končno odločitev Ustavnega sodišča RS o drastičnem padcu pravne države. Ravno včeraj je namreč predsednik vlade v državnem zboru ponovno razlagal, da je uzurpacija javnega medija s strani svobodnjakov prioriteta, še več, le malo nazaj se je zavezal (zaradi izredne neučinkovitosti njegove vlade), da ta več ne bo dajala obljub z izjemo ene, zavzetja RTV.

Gal Kovač