Depolitiziran Državnotožilski svet s kršilcem človekovih pravic

Datum:

Pravosodje je za mediji tik pred popolno “depolitizacijo”. Poslanci so danes namreč z večino glasov za nove člane Državnotožilskega sveta na tajnem glasovanju izvolili izrednega profesorja na ljubljanski pravni fakulteti Sama Bardutzkyja, nekdanjega generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja, nekdanjo tožilko Vlasto Nussdorfer ter dolgoletnega vodjo okrožnega državnega tožilstva v Celju Ivana Žaberla, poroča STA.

Generalni sekretar v uradu predsednice republike Uroš Krek je poudaril, da je bil izbor kandidatov narejen na podlagi strokovnosti in referenc kandidatov, njihovega poznavanja dela državnega tožilstva, kot tudi različnih nivojev predhodnega delovanja v okviru državnega tožilstva, pa tudi na podlagi njihovega znanstvenega in strokovnega delovanja v okviru različnih področij prava.

“Vsi kandidati, uvrščeni na kandidatno listo, so pravni strokovnjaki, izpolnjujejo pogoje za članstvo in so primerni kandidati za opravljanje funkcije člana Državnotožilskega sveta,” je izpostavil Krek.

“V poslanski skupini SDS predlaganih kandidatov za Državnotožilski svet ne bomo podprli,” pa je v imenu poslanske skupine SDS napovedala poslanka Alenka Jeraj. Kot je dejala, v stranki odločno nasprotujejo imenovanju Fišerja, za katerega so po njenih navedbah kar štirje državni organi ugotovili, da je koruptiven, v SDS pa mu očitajo tudi, da je kršitelj človekovih pravic. Spomnila je tudi na Fišerjevo vlogo “pri zrežirani aferi Patria, ki jo je na koncu razveljavilo ustavno sodišče”.

Stari znanci tranzicijske levice

Gre za milorečeno roganje pravni državi. Zvonko Fišer je v sedemdesetih in osemdesetih letih med drugim kazensko preganjal dva duhovnika, ki sta na mestu komunističnega pokola v Cerknem postavila križ. To sta bila duhovnika Janez Lapajne in Stanislav Medvešček, ki sta leta 1975 skupaj z Amalijo Jereb dostojno obeležila kraj smrti. Njihova krivda je bila zgolj ta, da so na kraju, kjer so bili ubiti domačini iz Cerknega, postavili križ.

Foto: STA

Poročali smo že, da je vrhovno tožilstvo leta 2017 Fišerja suspendiralo, saj je bil tudi kazensko preganjan zaradi očitane zlorabe uradnega položaja, za kar je zagrožena zaporna kazen do enega leta. Leta 2012 sta namreč tik pred zamenjavo vlade z odhajajočim ministrom za pravosodje Alešem Zalarjem za generalnega direktorja tožilstva postavila Boštjana Škrleca, takratnega Zalarjevega državnega sekretarja. Ker vrana vrani ne izkljuje oči, je bil Fišer dva meseca kasneje že oproščen in se je lahko vrnil na delovno mesto.

Nekdanja varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je pred leti postala slavna zaradi preverjanj očitkov o prisilnem vračanju tujcev in ravnanju policistov pri obravnavi migrantov v času migrantske krize.

Nekdanja varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer in nekdanji predsednik republike Milan Kučan. (Foto: STA)

Bardutzkyjega pa si bomo zapomnili po tem, da je v času vlade Janeza Janše sodeloval pri tožarjenju Slovenije v tujini glede domnevnih kršitev demokratičnih standardov ter se tako pridružil spornemu “politnovinarju” Blažu Zgagi (novinar, ki se mu je zaradi uspešnega udrihanja po Janševi vladi nasmihala sreča za nadaljevanje kariere pod okriljem Socialnih demokratov) (tukaj).

I. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Korupcija na korupcijo – Golobova vlada

Golobovo vlado vse od nastopa spremljajo korupcijske afere. Sodna...

Cene, ki jih plačujemo za tečaje slovenščine za migrante, so vrtoglave

Množične migracije so za Slovenijo vedno večja težava pod...

Rusija dve leti po napadu na Ukrajino

Ruska invazija na Ukrajino ni spremenila le sveta, temveč...

Podoba vladajočih se v Bruslju na ogled postavi

Peticija o pravici do pokopa in spoštljivega spomina na...