ESČP podelilo zaušnico pravosodju: Slovenija Bavčarju dolguje 10 tisoč evrov odškodnine

Igor Bavčar, prvi notranji minister v samostojni Sloveniji. (Foto: STA)

Evropsko sodišče za človekove pravice je razsodilo v prid Igorju Bavčarju, Sloveniji pa naložilo – zaradi izjav nekdanjega pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča – denarno kazen. 

ESČP je ugotovilo, da je v primeru Igor Bavčar proti Sloveniji nekdanji pravosodni minister kršil domnevo nedolžnosti, ko je dejal, da bodo v primeru zastaranja primera padale glave v pravosodju. Izjavo je podal 27. septembra 2016 na enem od dominantnih medijev. V pritožbi je bila navedena tudi izjava nekdanjega premiera Mira Cerarja, ki je javno dejal, da zakonsko zaostrovanje pogojev za odlog zaporne kazni “preprečuje, da bi igrali košarko nekateri, ki bi morali verjetno prestajati zaporno kazen”.

Kot je zapisalo sodišče v svoji javni izjavi, je izjava nekdanjega ministra nakazovala krivdo obtoženca še pred zaključkom sojenja, to pa je imelo tudi posledice v ravnanju sodišč in vlade. Kot je pojasnil Bavčar v svoji pritožbi, je Klemenčič izvajal nedovoljen pritisk na sodnike v višjem senatu. Zaradi tega sedaj Slovenija Bavčarju dolguje 10 tisoč evrov in dodatnih 6 tisoč evrov za stroške. Bavčar je sicer zahteval 1,4-milijonsko odškodnino.

Bavčar, nekdanji predsednik uprave Istrabenza, trdi, da mu je bila kršena pravica do nepristranskega sojenja. Pri tem je navajal proceduralne in materialne kršitve, do katerih je prišlo med sojenjem. Pritožil se je tudi zaradi domnevne kršitve 7. člena konvencije o človekovih pravicah, ki navaja, da sodišče ne sme izreči kazni brez zakona, ki bi očitano dejanje opredeljeval kot kaznivo. V tem primeru mu sodišče ni ugodilo.

Zaušnica ESČP pravosodju
ESČP je v pojasnilu zapisalo, da bi “visoki uradniki, zlasti pravosodni minister, morali razumeti, da so dolžni spoštovati načelo domnevne nedolžnosti”. V tem kontekstu so obsodili tudi Cerarjevo izjavo.

Ž. K.