Evropski poslanci: O političnih pritiskih na US bodo vedele evropske institucije!

Evropski poslanci dr. Milan Zver, Romana Tomc in Franc Bogovič.

Na osupljiva razkritja ustavnega sodnika Roka Svetliča o hudih političnih pritiskih pri sprejemanju nezakonitega sklepa, s katerim je Ustavno sodišče razveljavilo lasten sklep o zadržanju izvajanja novele zakona o RTV, so se odzvali evropski poslanci Romana Tomc, Milan Zver in Franc Bogovič. Napovedujejo, da bodo o nesprejemljivih političnih pritiskih obvestili evropske institucije.

“Spomnimo, danes je v javnosti zaokrožila vsebina odklonilnega mnenja sodnika Svetliča, ki je s svojim glasovanjem proti omogočil sklepčnost in končni preklic sklepa o zadržanju sporne novele. “Ena od sodnic je z neomajno angažiranostjo zahtevala, da se nemudoma preide h glasovanju o odpravi začasnega zadržanja. Pred glasovanjem ni bila opravljena razprava niti ni poročevalec predstavil osnutka sklepa, o katerem smo odločali. Izvedlo se je zgolj glasovanje,” je zapisal Svetlič.

Izjavo za javnost treh evropskih poslancev objavljamo v celoti

Iz objavljenega odklonilnega stališča ustavnega sodnika dr. Roka Svetliča nedvoumno izhaja, da so bili ustavni sodniki v procesu odločanja deležni političnega pritiska. O tem smo v preteklosti že obveščali ustrezne evropske institucije, ki se doslej niso odzvale, da bi zaščitile vladavino prava v Sloveniji.

Zato bomo o zaskrbljujočem stanju na Ustavnem sodišču Republike Slovenije ponovno obvestili vse pristojne, predsednico Evropske komisije, komisarja za pravosodje, komisarko za vrednote in preglednost, predsednico Evropskega parlamenta in predsednika Evropskega sveta ter jih pozvali k odzivu.

Naš glas bo močnejši, če se nam bodo pri tem pridružili civilna družba, organizacije za zaščito medijev in posamezniki, ki se zavzemajo za svobodo medijev in vladavino prava,” so zapisali Romana Tomc, dr. Milan Zver in Franc Bogovič.

G. K.