Jan Zobec z ostrim zapisom nad pravniško elito

Vrhovni sodnik Jan Zobec. (Foto: sta)

Vrhovni sodnik Jan Zobec se je za Pravno prakso razpisal o tem, ali lahko nek sodnik odkloni odločanje o neki zadevi. V zadnjem času je to namreč postala tema, ki močno bremeni pravniški diskurz. Pod Zobčevo besedilo se je podpisalo še 12 drugih pravnikov. 

Kot je v nadaljevanju zapisal nekdanji ustavni sodnik Jan Zobec, gre za vprašanje, ki je bilo še nedolgo nazaj vsaj navidezno nesmiselno in brezvezno. Govora je o vsakršnem odločanju nekega sodnika. Ravnanje kot je bojkot udeležbe pri sojenju oziroma vzdržanje pri glasovanju, po njegovem pričakovano izzove odzive javnosti, tako na Poljskem kot v Sloveniji, čeprav do česa takšnega kot na Poljskem sploh ni prišlo. Pri nas je bila dovolj že nakazana možnost obstrukcije glasovanja in poteza je že izzvala burne odzive javnosti.

Besede so bile še ostrejše od tistih, ki jih je poljski državnik Jarosław Kaczyński namenil šestim ustavnim sodnikom, le da pri nas za razliko od poljskega primera, na tistega, ki je zgolj povedal svoje stališče in na druge, ki so ostali tiho. Tudi to je po mnenju Zobca ena od razlik med primeroma. Zobec: “Dvomimo, da bi dominanten krog slovenskih pravnikov šesterico poljskih ustavnih sodnikov, ki so bojkotirali obravnavo zakona, ki ga je predhodno oceno ustavnosti predložil predsednik republike, sodil tako srdito, kot se je zgražal nad našimi tu in že prej izraženimi stališči do tega vprašanja.”

 

 

 

Domen Mezeg