Ker je za eksperiment grozil “pravemu”, se je znašel pred sodiščem

Foto: STA

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani se je nadaljuje sodna saga, ki ima osnovo enako, rezultata pa sta drugačna. Če je namreč sovražni zapis uperjen proti “pravi”, kot je bil primeru nekdanjega ministra Aleša Hojsa, ni razloga za pregon, ko pa je sovražni zapis uperjen proti Tanji Fajon, pa ima sodišče “očitni” razlog za pregon. To je izkusil Urban Purgar, ki se je zaradi eksperimenta znašel v kazenskem postopku.

“Dvojni vatli slovenskega skorumpiranega sodstva vsem na očeh. Je to pravica? Smo v Sloveniji res enaki pred zakonom? Absolutno NE!” je zapisal na družbenem omrežju X Urban Purgar iz NTA, ki se je zaradi eksperimenta in testa slovenskemu pravosodju znašel v kazenskem postopku. Danes ga čaka že tretja obravnava na Okrožnem sodišču, medtem ko oseba pred njim zaradi istega dejanja ni bila preganjana.

Spomnimo, takrat je šlo za zapis Alojza Breznika, da je zdaj že nekdanji notranji minister Aleš Hojspes, ki ga je potrebno likvidirati“. Hojs je zoper Breznika podal prijavo za kaznivo dejanje grožnje po prvem odstavku 135. člena Kazenskega zakonika. Okrožno državno tožilstvo je prijavo zavrglo, češ da naznanjeno dejanje ni kaznivo. Grožnja mora biti takšne intenzitete in narave, da je pri drugem objektivno zmožna povzročiti občutek strahu za življenje ali telesno celovitost, so zapisali v obrazložitvi in dodali, da za izpolnjenost zakonskih znakov ne zadošča subjektivna prestrašenost ali vznemirjenost oškodovanca. Urban Purgar je bil zgrožen, da tožilstvo tako očitne grožnje ne jemlje resno in da ne bo prišlo niti do sojenja. Zato se je odločil, da preveri, ali enako velja tudi za politike leve politične opcije. Tako je parafraziral Breznikov zapis s to razliko, da je namesto Hojsa omenil Tanjo Fajon.

Enak zapis, dva različna izida
Urban Purgar je le nekaj dni za tem, ko je državna tožilka zavrgla ovadbo Hojsa, na omrežje Twitter zapisal identični zapis kot Alojz Breznik, le da je zamenjal akterje, spodaj pa je napisal da je zelo vznemirjen, kar naj bi ponazarjalo parafraziranje Breznikove objave. Urban Purgar je takrat na Twitterju zapisal: “Tanja Fajon psica, ki jo je potrebno likvidirati. Prav tako Alojza Breznika in tožilko. Vsi protidržavni elementi. P. S. Sem zelo vznemirjen zaradi zavržene prijave in to je moj osebno notranje prepričanje.” V nasprotju s dosedanjo sodno prakso je državno tožilstvo ovadbo Tanje Fajon sprejelo v obravnavo, s čemer so dokazali, da se “desnim” lahko grozi z likvidacijo, “levim” pa ne. Danes na Okrožnem sodišču v Ljubljani poteka že tretja obravnava glede omenjene zadeve. Urban Purgar je danes na Twitterju še zapisal: “Dvojni vatli slovenskega skorumpiranega sodstva vsem na očeh. Je to pravica? Smo v Sloveniji res enaki pred zakonom? Absolutno NE!”

Urban Purgar. (Foto: Luka Perš)

To pa ni osamljen  primer dvojnih vatlov slovenskega pravosodstva. Spomnimo, da se je slovenska veja oblasti, ki bi morala temeljiti na osnovi nepristranskosti, izkazala še za kako pristransko, ko je oprostilo Ludvika Tomšiča, ki je neposredno grozil s smrtjo nekdanjemu premierju Janezu Janši pod pretvezo “neprištevnosti”, medtem ko je bil nekdanji član SDS za svoj komentar, uperjen proti Inštitutu 8. marec, pravnomočno kaznovan.

Ludvik Tomšič je na shodu pozival k uboju Janeza Janše, organizatorji shoda pa so ovadili neznano osebo! (Foto: Fb)

Kot smo poročali, je sodnica Jerca Oblak oprostila Ludvika Tomšiča, čeprav je s svojimi grožnjami zagrešil kaznivo dejanje in ne le prekrška. Kot razlog za oprostilno sodbo je sodišče navedlo “neprištevnost obdolženca”, češ da je bila v kritičnem času zmožnost Tomšičevega razumevanja ravnanja zmanjšana, prekinjena, v celoti pa zmožnost obvladovanja. Ne le, da ga je sodišče oprostilo, ampak ga je “neprištevnega” poslalo nazaj domov, kar pomeni, da imamo na prostosti človeka, ki očitno ni zmožen presojati, kaj je prav in kaj ne. In Tomšič ni edini.