Ustavno sodišče bi se v primeru Bavčar lahko izognilo sramoti, če bi obveljali Jakličevi argumenti

Igor Bavčar, osamosvojitelj, nekdanji notranji minister in nekdanji predsednik uprave Istrabenza. Vir: STA.

Včerajšnja odločitev Evropskega sodišča za človekove pravice, ki je v zadevi Igor Bavčar proti Sloveniji delno ugodila pritožniku, meče slabo luč tako na politično levico kot tudi na slovensko pravosodje. Kakšen razkorak obstaja med slovenskim sodstvom, vključno z ustavnim sodiščem in ESČP, je včeraj opozoril ustavni sodnik Klemen Jaklič, ki je edini od takratnega nabora sodnikov predlagal, da US Bavčarjevo pritožbo vzame v obravnavo. 

“Na US sem, ko smo pred tremi leti o tem odločali, ostal sam in pisal odklonilno ločeno mnenje o kršitvi, ki jo je danes ugotovilo ESČP,” je Jaklič zapisal na socialnem omrežju X. Odločitev ESČP pritrjuje temeljnim argumentom, ki jih je Jaklič predstavil v ločenem mnenju.

Pisalo se je leto 2016, ko je nekdanji minister za pravosodje Goran Klemenčič na eni od dominantnih televizij dejal: “Če bo primer Bavčar zastaral, bodo letele glave.” Svoje je nato primaknil še nekdanji predsednik vlade Miro Cerar, ki je dejal, da zakonsko zaostrovanje pogojev za odlog zaporne kazni “preprečuje, da bi igrali košarko nekateri, ki bi morali verjetno prestajati zaporno kazen”. Bavčarja so namreč po tem, ko je zaprosil za odlog prestajanja zaporne kazni zaradi slabega zdravstvenega stanja, kamere ujele pri igranju košarke.

Bavčar je zaradi zgodnjih izjav (in še drugih kršitev) podal pritožbo na Ustavno sodišče, saj naj bi bila po njegovem kršena domneva nedolžnosti, ki pa je le-to zavrnilo s pojasnilom, da ministrove izjave ne morejo vplivati na izid pritožbenega postopka, saj so bile te neresne ali namenjene samopromociji ministra. A kot pojasnjuje Klemen Jaklič, je praksa in stališče ESČP drugačno: “Po ustaljenem stališču Evropskega sodišča za človekove pravice (v nadaljevanju ESČP) domneva nedolžnosti zavezuje vse državne organe.” V nadaljevanju navede relevantne primere. Celotno odklonilo ločeno mnenje lahko preberete TUKAJ.

Sodnik ddr. Klemen Jaklič (Foto: USRS)

ESČP je Bavčarju ugodilo v tej temeljni točki, in sicer da so izjave nekdanjega pravosodnega ministra kršile domnevo nedolžnosti in s tem 6. člen konvencije o človekovih pravicah. Sodišče je hkrati zavrnilo Bavčerjevo pritožbo zaradi domnevne kršitve 7. točke konvencije o človekovih pravicah, ki pravi, da sodišče ne sme izreči kazni brez zakona, ki bi očitano dejanje opredeljeval kot kaznivo.

Bošnjaka nadomestila Sancinova
Slovenski sodnik na ESČP je Marko Bošnjak, ki je bil prvega novembra lani izvoljen za podpredsednika sodišča. Iz primera Igor Bavčar proti Sloveniji se je izločil, saj je bil nekoč Bavčarjev zastopnik. V sedemčlanskem senatu ga je nadomestila t. i. ad hoc sodnica Vasilka Sancin. Za sodnico v tem primeru jo je imenovala vlada. Sancinova je kot slovenska predstavnica edina glasovala proti Bavčarjevi pritožbi. Končni izid 7-članskega senata je bil 6:1. Vasilka Sancin je javnosti dobro poznana kot strokovnjakinja za mednarodno pravo, laična javnost pa se je spomni iz afere, ko se je intimno zapletla z nekdanjim predsednikom republike Danilom Türkom.

Ž. K.