Janković in Jakič bosta spet stopila pred sodnico

Nekdanji mestni svetnik Roman Jakič in ljubljanski župan Zoran Janković na odpiranju Javno odpiranje ponudb za izbiro zasebnega strateškega partnerja pri gradnji športnega parka v Stožicah leta 2008. Vir: STA

Prihodnji teden bo na ljubljanskem sodišču potekalo sojenje ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću in soobtoženim. Tožilstvo jim očita oškodovanje sredstev EU v zadevi parkirišča v centru Stožice.

Predvidoma bi lahko prišlo do sklenitve dokaznega postopka že v torek. Sodnica je na zadnjem naroku namreč pozvala obrambo, naj ima za torkov narok v pisni obliki pripravljene sklepne besede.

Jankoviču specializirano državno tožilstvo očita, da je zlorabil položaj, da bi omogočil pridobitev velike protipravne premoženjske koristi. V zadevo pa je vpleten še en dobro poznan politik tranzicijske levice Roman Jakič, nekdanji poslanec DZ iz vrst LDS, evropski poslanec, ljubljanski mestni svetnik in predsednik Atletske zveze Slovenije.

Obtožnica očita omenjenemu kot nekdanjem direktorju Zavoda Tivoli, pa tudi nekdanjemu direktorju Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice Samu Lozeju, Urošu Ogrinu in Zlatku Sraki iz družbe Grep, Marku Kolencu iz občinskega oddelka za šport in direktorju projekta gradnje športnega parka Stožice pri Grepu Andreju Lavriču, da so pomagali pri tem kaznivem dejanju.

STA poroča, da je za tožilstvo sporna sklenitev pogodbe med občino in Grepom za najem 2500 parkirnih mest v okviru centra Stožice za okoli 1,8 milijona evrov na leto. S tem naj bi Grepu omogočili, da je izpolnjeval pogoje bank za pridobitev prve in druge tranše posojila v skupni višini 87,9 milijona evrov.

Janković se počuti varnega
Ne glede na to, da prihodnji teden še ne bomo izvedeli razpleta afere, pa velja omeniti vsaj dve okoliščini. Slovenska javnost je na nedavni partizanski komemoraciji na Orlah spremljala ljubljanskega župana Jankovića in pravosodno ministrico, ki sta si javno izkazovala naklonjenost. Njun prijateljski objem je postal predmet javne debate, saj Jankovića bremeni več pravnomočnih obtožnic, Švarc Pipanova, iz vrst SD, pa je na čelu pravosodnega aparata, ki ljubljanskega župana procesira. Več – TUKAJ.

Prav tako je Janković zaslovel z izjavo, da dokler bo politični nasprotnik Janeza Janše, da mu slovenska sodišča ne bodo skrivila lasu.

Bo tako tudi tokrat?

Gal Kovač