fbpx

Med migranti garje in hepatitis

Fotografija je simbolična (Foto: Nova24TV)

Kljub izjemni zasedenosti nastanitvenih centrov so na meje vso noč prihajale nove skupine migrantov. Zjutraj so se prihodi nadaljevali, najhuje pa je bilo – tako kot vedno v teh dneh – v Rigoncah, kamor so v intervalih prispele kar štiri večje skupine migrantov. Ob tako velikem številu tujcev, ki so izčrpani, številni pa tudi bolni, se upravičeno sprašujemo, ali so zdravstvene razmere pod nadzorom. Pristojna ministrica meni, da so.

Slovenski policisti razmere obvladujejo in se ob tako številnem prihodu tujcev trudijo, da jih kar najhitreje namestijo v sprejemne centre v Dobovi in Brežicah. V sprejemnih centrih potekajo policijski postopki, tujcem je nudena zdravstvena in humanitarna oskrba. Glede na razpoložljive kapacitete potem v spremstvu policistov z vlaki in avtobusi nadaljujejo pot do nastanitvenih in sprejemnih centrov v notranjosti države, so sporočili s PU Novo mesto.

Ponoči in danes je tako zeleno mejo pri Rigoncah prestopilo okoli 7000 migrantov.

Migrante razporejali po državi
Vso noč pa so potekali prevozi migrantov z vlaki in avtobusi iz Brežic in Dobove v sprejemne in nastanitvene centre v notranjosti države. Z organizacijo prevozov in spremljanjem migrantov so policisti nadaljujevali tudi v jutranjih urah.

Nekaj po 8.30 je iz Dobove proti Šentilju odpeljal vlak s 600 migranti. Z naslednjim vlakom bo v spremstvu policistov v sprejemne in nastanitvene centre po državi prepeljanih še 1200 ljudi. V naslednjih urah pa bo iz sprejemnega centra Brežice s 30 avtobusi prepeljanih še okoli 1500 ljudi.

V zgodnjih jutranjih urah je iz Dobove izredni potniški vlak preko Jesenic v Avstrijo prepeljal 600 v Sloveniji že evidentiranih migrantov. Prevoz je enako kot vsi prejšnji potekal ‎v organiziranem spremstvu policije z vednostjo in odobritvijo avstrijskih varnostnih organov o njihovem sprejetju, pa so sporočili s PU Kranj.

Nekateri centri prazni
V nastanitvenem centru v Gornji Radgovni je bilo danes nastanjenih 1123 migrantov. Nekaj pred 9. uro je okrog 550 migrantov center zapustilo in odšlo proti nekdanjemu mejnemu prehodu. Okoli 14. ure je center zapustila še druga skupina. Avstrija migrante sprejema, promet čez reko Muro pa je urejen s semaforji in poteka izmenično enosmerno.

V nastanitveni center Lendava je bilo okrog 13. ure iz Celja prepeljanih 489 migrantov. V  sprejemnem centru v Petišovcih in Dolgi vasi trenutno nimigrantov.

So zdravstvene razmere pod nadzorom?
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je danes obiskala brežiški begunski center in ocenila, da so zdravstvene razmere pod nadzorom, poroča STA. Po njenih navedbah so med begunci glavna težava predvsem izčrpanost in dehidracija, so pa obravnavali tudi posamezne primere garij in hepatitisa. Prebivalci na območju migracijski poti pa niso zdravstveno ogroženi, je poudarila.

Ministrico je spremljal tudi vodja koordinacijske skupine za zdravstveno obravnavo migrantov Sebastjan Komočar, ki je povedal, da so reševalne službe na območju brežiške občine prisotne na več mestih.

Do srede, ko se je migrantski val začel krepiti, so razmere še obvladovali lokalno, v četrtek se jim je pridružila Slovenska vojska, nato pa še slovenski in tuji prostovoljci.

Med najbolj pogostimi primeri je tudi Komočar navedel izčrpanost, kronična stanja in prebavne težave. Opozoril je, da so v brežiški bolnišnici nekaj prebežnicam pomagali tudi pri porodu, ena pa je tam povila tudi dvojčka.

U. U., B. O.