fbpx

[Video] Vodja Aktiva ljubljanskih ravnateljev: Šolsko leto se je začelo prijetno in veselo – navodila, ki smo jih šolniki prejeli od ministrstva, so bila jasna!

Ravnateljica OŠ Majde Vrhovnik mag. Mateja Urbančič Jelovšek. (Foto: Nova24TV)

“Navodila smo dobili, navodila so jasna, in če smo želeli prejeti še kakršnekoli odgovore, smo jih prav tako dobili,” je v Temi dneva odločno dejala vodja Aktiva ljubljanskih ravnateljev, ravnateljica OŠ Majde Vrhovnik – mag. Mateja Urbančič Jelovšek. Ravnateljica je poudarila, da je bilo v zadnjih 14 dneh veliko sodelovanja med ravnatelji in ministrico za izobraževanje dr. Simono Kustec.

V tokratni Temi dneva je voditelj oddaje Luka Svetina uvodoma dejal: “Šele prvi šolski dan je, a je eden od razredov OŠ Stranje, nekaj kilometrov iz Kamnika, že moral v karanteno. Pri eni od učenk, ki je zjutraj prišla k pouku, je bil namreč test na novi koronavirus pozitiven. Gre za deklico iz tretje triade, za katero je sicer predvideno samotestiranje.” Kot je za javnost povedal ravnatelj OŠ Stranje Boris Simec, so razred v karanteno poslali takoj po tem, ko so se starši obrnili na vodstvo šole in povedali, da je njihov otrok pozitiven. Staršem ob tem sporočajo, da naj v šolo pošiljajo zgolj zdrave otroke, ob najmanjšem sumu bolezni pa naj otroka obdržijo doma v izolaciji. Enako velja tudi za vse zaposlene v izobraževalnem sistemu. Šolarji se sicer že tretje leto v šolske klopi vračajo v senci novega koronavirusa.

V studiu pa je Svetina tokrat gostil vodjo Aktiva ljubljanskih ravnateljev in ravnateljico OŠ Majde Vrhovnik – mag. Matejo Urbančič Jelovšek. Novinarja je uvodoma zanimalo, ali so navodila ministrstva jasna in ali obstajajo kakšni pomisleki, dileme ob začetku prvega šolskega dne. Urbančič Jelovškova: “Navodila smo dobili, navodila so jasna, in če smo želeli prejeti še kakršnekoli odgovore, smo jih prav tako dobili. Tako da se je šolsko leto začelo. Danes so otroci veselo, v pričakovanju vstopili v šolo.” Svetina: “V zadnjem času smo videli, kaj se je dogajalo na eni izmed osnovnih šol, kjer je imel ravnatelj kar precejšnjo podporo, celo s strani sodelavcev. Kako je na drugih šolah? Še vedno obstajajo učitelji in učiteljice, ki se enostavno ne strinjajo s pravili, ki ta trenutek veljajo v šolah?”

Na vprašanje je odvrnila, da primera učitelja ali učiteljice, ki se ne bi strinjal (-la) s temi pravili, na svoji šoli ne pozna, in da pri njih dobro sodelujejo. “Sicer obstajajo posamezni primeri, ko so se tudi ravnatelji z zaposlenimi pogovorili in so zadevo nato uredili,” je dodala. Novinarja pa je v nadaljevanju zanimalo, kako je v osnovni šoli, ki jo vodi Urbančič Jelovškova, v praksi izgledal prvi šolski dan. Ravnateljica je odvrnila, da je bil prijeten. Želeli so, da ga otroci doživijo kot čim bolj sproščenega in prijetnega in s čim manj ovirami, ki so sicer morale biti, saj gre za ukrepe, ki jih je potrebno zagotoviti. Otroke so zbrali po mehurčkih na igrišču pred šolo. Zatem so v razrede vstopali po skupinah, torej vsak razred posebej. Svetina je ob tem izpostavil dejstvo, da gre za že tretje zaporedno šolsko leto, ki je v znamenju epidemije covida-19. “Verjetno so se učenci in učenke že navadili na nove razmere?” 

Med starši so posamezniki, ki se ne strinjajo z ukrepi v šolah, a so težave doslej vedno rešili s pogovorom
“Na nek način bi se s tem strinjala. Zadeve, kot so maske, rokovanje v razredu in higienski ukrepi, že nekako poznajo. Sama sem imela v ponedeljek svet s starši in jih seznanila s samo organizacijo – kaj gre pričakovati in do kakšnih sprememb je prišlo. Kakšnih posebnih vprašanj s strani staršev pa ni bilo.” Starši vedo, kakšna so pravila v šolah in kakšna so priporočila ministrstva. Seveda pa se najdejo tudi posamezniki, ki želijo dodatna pojasnila. Svetina je ob tem izpostavil dejstvo, da je Slovenija država, kjer je večje število covid skeptikov. Zanimalo ga je, koliko je med starši še takšnih, ki se ne strinjajo z ukrepi v šoli in ne želijo, da otroci nosijo maske ter kakšni so ukrepi ravnatelja v takšnih primerih. Urbančič Jelovškova je odvrnila, da skuša rešiti nastale težave z dobrim pogovorom. Ob tem je še posebej izpostavila pomen spoštovanja in medsebojnega sodelovanja.

Novinar Luka Svetina in ravnateljica Mateja Urbančič Jelovšek. (Foto: Nova24TV)

Hkrati je izpostavila, da se sicer vedno najde nekaj izjem. “Če se med 500 otroki najdeta dva ali trije, ki postavljajo vprašanja, se še vedno želim pogovarjati in po navadi je mogoče situacijo rešiti.” In čeprav že obstajajo izkušnje iz predhodnih let, največje izzive ta trenutek predstavlja številčnost razredov ter posledično zagotavljanje varnostne razdalje. Otroci in učitelji so trenutno v mehurčkih in se iz učilnic ne premikajo, želeli pa bi si obiskati tudi specialne učilnice. “V primeru, da bo bomo menjali učilnico zaradi nekega poskusa, eksperimenta, pa obstaja dogovor, da se ura zaključi malce prej, celoten prostor pa razkuži in prezrači, nato zapusti prostor in še nekaj časa počaka. Šele potem pa lahko v ta prostor vstopi naslednji razred. To je največji izziv. Nekaj je namreč formalnost na papirju, praksa pa spet nekaj drugega.” Navedla je še, da si vsi prizadevajo, da se šole ne bodo vnovič zapirale.

V zadnjih 14 dneh je bilo sodelovanja med ravnatelji in ministrico Kustečevo veliko
Tudi sklep, ki ga je pred dnevi izdala ministrica Simona Kustec, je pozitiven. Prepričana je, da ga bodo šolniki in starši pozitivno sprejeli. Svetina pa je ob tem še izpostavil, da so Kustečevo v Združenju ravnateljic in ravnateljev precej kritizirali, da naj bi bila premalo vpeta v sistem odločanja in vprašal, ali se ji zdaj zdi, da je dialog z ministrico dober. “Predstavljam si, da ministrica poda navodila glede določenih stvari, njeni sodelavci pa so tisti, ki z nami sodelujejo in v zadnjih 14 dneh je bilo tega sodelovanja precej. Prepričana sem, da nek minister ne zmore vsega postoriti sam in da ima oporo, ki jo predstavljajo njegovi sodelavci.” Urbančič Jelovškova je tudi opazila, da se šolanje na daljavo popolnoma razlikuje od tistega v učilnicah. Ključno se ji zdi, da pouk poteka v živo, da je motivacija, da so spodbude, obenem pa je mogoče preverjati, ali otrok navodila dejansko upošteva. Doma je njihove domače naloge včasih opravil tudi kdo drug.

Novinar Luka Svetina je v Temi dneva gostil ravnateljico Matejo Urbančič Jelovšek. (Foto: Nova24TV)

Domen Mezeg