fbpx

Vodja opozicije Janša premierju Cerarju očita stihijo pri izpolnjevanju lastnega programa

Foto: STA

Predsednik opozicije Janez Janša je interpelacijo pričel in končal z besedami poslanca italijanske narodne skupnosti Roberta Battellija, ki je dejal, da “tisti, ki lahko nekaznovano izprazni državne banke, lahko napolni tudi večino v vladi in državnem zboru.” Kot je opozoril prvak opozicije, je večina odgovorov na interpelacijo popolnoma mimo, saj so koalicijsko pogodbo na nekaterih ministrstvih vzeli v roke prvič po dveh letih. Pred dvema letoma je koalicija podpisala koalicijski sporazum in oceno stanja, ki je bilo točno. “Nenavadno je, da sta to oceno podpisali tudi dve stranki, ki sta bili tudi prej v vladi,” je povedal Janša.

Po mnenju Janše je večina prikazanih uspehov vlade dobro delo piar agencij ter dragih infografik, realni podatki pa so povsem drugačni. Raziskave mednarodnih inštitucij kažejo, da je zaupanje v vlado padlo za 30 odstotkov v primerjavi z letom 2007. Na lestvici OECD se je Slovenija znašla na zadnjem mestu. Podobno je pri neto dolgu na glavo prebivalca, ki je zadolžen že za 30 tisoč evrov. “Ko se vlada hvali z dvoodstotno rastjo, je to v denarju samo toliko, kot damo za plačilo obresti, od rasti pa ne ostane nič za investicije, prav tako je Slovenija izgubila 70 odstotkov evropskih investicij. Tudi podatki OECD o socialni državi in minimalni plači kažejo, da je Slovenija med najslabšimi. Pri zaupanju v sodstvo pa smo med 28 državami EU na 24. mestu. Prav tako je Slovenija na prvem mestu po davčnih obremenitvah,” je dejal Janša.

“Vlado je potrebno opozoriti, da ustvarja ugodno poslovno okolje in ne da se ukvarja s posameznimi investicijami. Od vseh obljub jih je po več kot polovici mandata uresničenih zgolj 10 odstotkov,” je bil kritičen Janša.

Janša je še opozoril na vladno strategijo razvoja do leta 2030, ki jo je vlada sprejela na začetku mandata, in jo označil za stihijo. “Ne terjamo od koalicije in vlade, da izpolnjuje program SDS, temveč da izpolni to, kar so sami obljubljali slovenski javnosti. Ko ni načrtnega dela in se tava, je tukaj stihija. Vse, samo da ni merljivo, in obljublja, da se zakriva razlika med besedami in dejanji,” je še povedal vodja opozicije.

Evrobarometer o medijskem pluralizmu in demokraciji. Med 28 državami EU je Slovenija povsem na repu.

Evrobarometer o medijskem pluralizmu in demokraciji. Med 28 državami EU je Slovenija povsem na repu.

Bančni kriminalci zapolnili cel državni aparat
V okviru javnofinančnih spodrsljajev je Janša kot prvi izpostavil fiskalno pravilo in vzpostavitev fiskalnega sveta, ki ga zahteva ustava. “Govorite o pravni državi in spoštovanju pravnega reda, vi pa ste predložili proračun za 10 milijard brez mnenja fiskalnega sveta, ki je po ustavi obvezen.”
Prav tako je Janša opozoril na obljube, da bodo v vladi storili vse za preiskovanje bančne luknje. Namesto tega so po Janševih besedah tiste ljudi, ki so skopali bančno luknjo, zaposlili na vseh ključnih mestih, tudi v kabinetu predsednika vlade. “Cel aparat dveh tajkunskih bank se je prelil v aparat slabe banke. Tako terjate to odgovornost,” je povedal Janša in spomnil, da je Milan Kučan že ob 10. obletnici dejal, da je rop bank nacionalni interes.

Cerar o vodi in zelenih gozdovih
V odgovoru na interpelacijo je predsednik vlade Miro Cerar dejal, da interpelacija ni potrebna, saj vlada o svojem delu vselej poroča Državnemu zboru. Prav tako je dejal, da je bila država v stihiji v prejšnjih mandatih in ne sedaj, ko je vlada stabilizirala politični prostor, saj naj bi bila v krču. Kot je povedal Cerar, je izpolnjevanje koalicijskih pogodb v večji meri drugačno, kot je bilo prikazano s strani opozicije, saj se koalicijski sporazum izpolnjuje. “Ko smo prevzeli državo, je bila ta v hudi krizi,” je dejal Cerar. Med drugim se je pohvalil z izboljšanjem stanja javnih financ, zmanjšanjem primanjkljaja, uvedbo davčnih blagajn, depolitizacijo Slovenskega državnega holdinga in državnih podjetij. Po njegovih besedah se je v času njegove vlade zaposlilo 50 tisoč mladih, več denarja namenjajo za raziskave, razvoj in turizem. Kot velik uspeh je izpostavil tudi zapis pravice do vode v ustavo.

Več sledi …