fbpx

Vodja preiskave na NPU na nezakonit način zadrževal tajno pridobljene podatke!

Slika je simbolična. Foto: iStock

Policija je potrdila, da je bilo enemu izmed vodij preiskave na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU), izdano pisno opozorilo pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi, ker tožilstvu ni predal vseh tajno pridobljenih podatkov. Dejali so, da ni upošteval navodil direktorice NPU. Vzroka še sicer niso potrdili. Pri preiskavi ene od zadev, povezanih s preprodajo mamil, naj bi zadržal CD s skopiranimi podatki, ki bi jih moral predati tožilstvu.

Po poročanju Siola naj bi šlo za istega kriminalista, za katerega je predsednik stranke SNS Zmago Jelinčič Plemeniti že lani v državnem zboru dejal, da si je od preiskovanca izposodil šest tisoč evrov za navidezen nakup droge, a denarja naj ne bi vrnil.

Policija je dogodek potrdila, “potrjujemo, da je bilo 6. 4. 2021 v skladu s prvim odstavkom 85. člena zakona o delovnih razmerjih enemu od vodij preiskave v Nacionalnem preiskovalnem uradu izdano pisno opozorilo pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi, ker ni ravnal v skladu z naročilom v. d. direktorja NPU in ni poskrbel, da bi se ravnalo v skladu s 153. členom zakona o kazenskem postopku. Pisno opozorilo je sicer povezano z ugotovitvami strokovnega nadzora Službe generalnega direktorja policije na NPU, pri čemer pa v predmetni zadevi še poteka notranjevarnostni postopek, zato vam več podatkov ne moremo posredovati.”

Opozorjeni kriminalist že lani na očeh javnosti
Šlo naj bi za istega kriminalista, glede katerega je prvak SNS Jelinčič, lani jeseni, v državnem zboru dejal, da si je od preiskovanca izposodil šest tisoč evrov za navidezen nakup droge, a denarja naj ne bi vrnil. Kot je Jelinčič zapisal v svojem poslanskem vprašanju notranjemu ministru Alešu Hojsu, naj bi šlo za Boštjana Mlačnika. Hojs je odgovoril, da izpoved neposredno oškodovane osebe potrjuje resničnost opisanega dogodka, čeprav je policija trdila, da ni odkrila okoliščin, ki bi kazale na to, da je do dogodka sploh prišlo. Primer preiskuje tudi Specializirano državno tožilstvo (SDT).

Anita Gužvič