Vodja zavetišča v Mariboru: “Obtožbe so neutemeljene.”

Foto: epa

Vodja Zavetišča za brezdomce Maribor Ljubomir Gagić se je znašel pod plazom hudih obtožb zaradi številnih finančnih nepravilnosti, kraje, manipulacije in psihičnih pritiskov nad uporabniki zavetišča. Zoper Gagića in računovodstvo Centra za socialno delo Maribor naj bi potekala tudi finančna preiskava. Gagić in direktorica CSD Maribor Marjana Bravc odgovarjata, da so obtožbe neutemeljene in da ne držijo.

Gagić je na naša vprašanja o tem, kako komentira obtožbe, dejal, da so “obtožbe neutemeljene, saj je Zavetišče za brezdomce program, ki ga izvaja CSD Maribor in posle računovodstva opravlja računovodstvo CSD Maribor”. V odgovorih na naša vprašanja, ali drži, da na dobavnico zavetišča kupuje tudi izdelke, ki niso namenjeni brezdomcem, je zagotovil, da to ne drži:

“V Cash and Carry v TUŠ-u imamo naročilnico za dvigovanje higienskih pripomočkov in prehrane za uporabnike zavetišča. Račun se pošlje v računovodstvo CSD Maribor in nobenih drugih artiklov ne kupujemo,” pojasnjuje Gagić.

Gagić nam je pojasnil tudi, da njegova hči ni zaposlena v Zavetišču za brezdomce MB, ampak pri projektu Viški hrane, in sicer od maja 2014.

Od pristojnih organov formalna pojasnila, navedbe preverjajo
Pristojne organe in CSD Maribor smo prosili za pojasnila glede dogajanja v zavetišču. S CSD smo dobili kopijo Pravilnika o sprejemanju in bivanju v Zavetišču za brezdomce Maribor, iz katerega so razvidni pogoji bivanja. Hkrati smo dobili posredovan dokument, v katerem direktorica Bravčeva in Gagić Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pojasnjujeta oziroma argumentirata delo zavetišča in postopke, vezane na delovanje. Z omenjenega ministrstva pa smo kot odgovor na to, ali bodo ukrepali, dobili pojasnila na poslanska vprašanja Suzane Lep Šimenko, ki je oktobra že opozorila na nepravilnosti v zavetišču.

Iz ministrstva so dodali še: “… smo za pojasnila omenjenih navedb že pozvali direktorico CSD Maribor. MDDSZ se bo na podlagi pojasnil odločil o morebitnem nadaljnjem ukrepanju (nadzoru poslovanja CSD). /…/ Sicer pa vse navedbe preverjamo.”

Obtožbe hude, številne in nakazane iz več virov
Od leta 2001, odkar je na mestu strokovnega vodje Zavetišča za brezdomce MB, naj bi Gagić od brezdomcev na domnevno nekorekten način dobil več deset tisoč evrov, v njihovem imenu zaprošal za enkratno socialno pomoč in jo sam dvigoval. Po navedbah virov znotraj zavetišča naj bi prodajal odeje, ki so jih donirala podjetja, ter mnoge druge stvari. Brezdomcem naj bi prav tako preprodajal tobak, uvožen iz balkanskih držav, ki naj bi ga domnevno sam kupoval na tržnici. Zaradi preprodaje tobaka naj bi bila v začetku leta zoper Gagića že vložena prijava, a kot navajajo viri znotraj zavetišča, se vodstvo Centra za socialno delo Maribor na čelu z direktorico Marjano Bravc naj ne bi niti oglasilo, da bi situacijo preverilo na licu mesta.

Pakete hrane Rdečega križa naj bi Gagić po navedbah uporabnikov zavetišča z odločbami brezdomcev prevzel kar sam, nato pa jih pospravil v svoje skladišče. Po navedbah uporabnikov zavetišča vsebine paketov pogosto ne vidijo, v njihovi skupni kuhinji se znajde le kak liter olja ali druga malenkost. Pakete naj bi Gagić domnevno prodajal v Bosno in Hercegovino, kjer je imel odprto podjetje (s. p.), ki se je ukvarjalo s trgovinsko dejavnostjo. Podjetje je Gagić zaprl šele štiri leta po tem, ko je bil že zaposlen na mestu vodje mariborskega zavetišča.

A. D.