fbpx

Vodstvo Kliničnega centra želi brez pravega razloga nasilno izseliti priljubljenega gostinca, zaposleni pa so zgroženi

Simon Vrhunec in Meta Vesel Valentinčič (Foto: STA)

Gostinec Aladin Kulauzović ima že slabih dvajset let gostinski lokal v atriju poliklinike na ljubljanskem UKC-ju, v katerega je vložil že več sto tisoč evrov, in čeprav je ves čas poslovanja v roku plačeval vse dajatve, najemnino, stroške obratovanja, vzdrževanja, donacije, prispevke in davke, se ga želita vodstvo Kliničnega centra in Ministrstvo za zdravje že lep čas znebiti. V resnici gre za nerešene birokratske spore med uradniki UKC Ljubljana in pristojnega ministrstva, zaradi česar malemu podjetniku že dlje časa nagajajo in ga poskušajo prisilno izseliti, a so vsi dosedanji poskusi zaradi prisotnosti novinarjev propadli.

V zvezi z nepravilnim ravnanjem ministrstva je poslanka SDS Jelka Godec na Vlado Republike Slovenije naslovila poslansko vprašanje in zdaj, tako kot Kulauzović, čaka na odgovore, zakaj se pred njenimi očmi dogaja negospodarno, malomarno in nezakonito ravnanje s stvarnim premoženjem države.

Podjetje Aly d. o. o. je bilo leta 1998 izbrano na javnem razpisu za najem zemljišča v atriju poliklinike UKC Ljubljana in za postavitev objekta – gostinskega paviljona za opravljanje gostinske dejavnosti. Leta 2000 je Kulauzović tako lahko sklenil pogodbo z Vlado RS (kot lastnikom zemljišča) in UKC (upravljavcem) za določen čas desetih let z možnostjo podaljšanja. V najemni pogodbi je bilo takrat določeno, da objekt po prenehanju pogodbe preide v last Republike Slovenije.

UKC pogodbo z gostincem dvakrat podaljšal brez podpisa ministrstva
Januarja 2010 so nato podpisali aneks k pogodbi, ki je določal podaljšanje sodelovanja za pet let, do 15. januarja 2015, a je RS pri podpisu zastopalo Ministrstvo za zdravje. Ker je Kulauzovićeva kavarna Zeleni vrt – Poliklinika dobro delala in postala med zaposlenimi ter pacienti v Kliničnem centru izjemno priljubljena, se je njegovo podjetje Aly uspelo dogovoriti za nov aneks k pogodbi, sklenjen samo z UKC. Aneks je takrat določal podaljšanje pogodbe do 15. julija 2015 in nato poleti še enkrat do 15. decembra 2015.

Že lani so Finance poročale, da Kulauzovićeva kavarna v zadnjih letih ni delovala nemoteno, saj se je znašel v središču spora med pristojnim Ministrstvom in Kliničnim centrom. Leta 2011 je Kulauzović, razumljivo, želel zavarovati svojo investicijo, v katero je vložil vse prihranke in se tudi zadolžil. Takrat je predlagal tri možne rešitve, na Ministrstvu za zdravje po vodstvom Tomaža Gantarja pa so se ogreli za stavbno pravico.

Meta Vesel Valentinčič (foto: STA)

Meta Vesel Valentinčič (foto: STA)

Simon Vrhunec in Meta Vesel Valentinčič sta poskušala lokal odstraniti na silo, brez pravne podlage
Gantar je podpisal aneks k pogodbi, da bosta država in UKC do leta 2015 ustanovila stavbno pravico za podjetje Aly na zemljišču poliklinike. Tega pomočnica direktorja, Meta Vesel Valentinčič, ni hotela podpisati, uradniki obeh ustanov pa se do danes niso mogli poenotiti glede primerne rešitve. Ko je preteklo več let, je Ministrstvo celo preklicalo Gantarjev podpis, za ureditev razmer pa ni popolnoma nič storil niti takratni direktor UKC Simon Vrhunec. Namesto njega se je za izselitev gostinca zavzela njegova namestnica Vesel Valentinčičeva. Slednja je šla tako daleč, da je angažirala svojo tehnično službo in zunanjega arhitekta, ki so potrdili, da zemljišče ni uporabno za druge namene, dokument pa so Ministrstvu očitno prikrili, so poročale Finance.

Pisali smo, da je UKC pogodbo s podjetjem Aly z aneksi podaljšal do julija 2015, vendar pa Ministrstvo za zdravje teh aneksov ne priznava, saj kot lastnik zemljišča ni sodelovalo pri podpisu, zato je njihova interpretacija takšna, da je pogodba potekla že z začetkom leta. Vložili so tožbo za izpraznitev. Kulauzović je takrat reagiral z ugovorom, a sodnik, ki bi moral odločati v osmih dneh, tega sploh še ni storil. Januarja letos je tako Vesel Valentinčičeva brez pravne podlage še enkrat poskušala izseliti gostinca, a se je prisotnosti novinarjev, ki jih je sprva poskušala spoditi, ustrašila in si premislila.

Zeleni vrt izjemno priljubljen med zaposlenimi, ki so zgroženi nad ravnanjem vodstva UKC
Zanimivo, UKC je lani oktobra objavil svoj javni razpis za izbiro najugodnejšega ponudnika za najem gostinskega lokala, a se le-ta ni uspešno zaključil, saj izbrani najugodnejši ponudnik v zakonskem roku ni podpisal pogodbe. Ob tem so podjetje Aly, ki bi moral imeti po prvotni pogodbi prednost pred drugimi, dobesedno izločili, čeprav proti njemu niso imeli nobenega pravega zadržka. Še več, v vseh teh letih ne Ministrstvo ne UKC za vzdrževanje nista prispevala niti evra in potemtakem nista imela nobenega stroška. Vesel Valentinčičeva se je poskušala, kot že ničkolikokrat doslej, izgovoriti na toga pravna pravila. Aly po njenem mnenju ni imel prednosti pri razpisu, saj je prvotno pogodbo, ki je to narekovala, kasneje podaljšal z novimi aneksi.

Trenutno sodba, ki jo je vložilo MZ na sodišče z zahtevkom za izpraznitev, še ni pravnomočna. Letos januarja je tudi UKC LJ pri Okrožnem sodišču v Ljubljani vložil izpraznitveni zahtevek zoper Aly d.o.o., tako da trenutno tečeta za isto stvar zoper isto osebo hkrati kar dva različna sodna postopka! Sodišče je šele novembra letos na naroku to ugotovilo in tako narok tudi preložilo.

Poslanka Jelka Godec se v svojem poslanskem vprašanju zdaj upravičeno sprašuje, na kateri osnovi je Ministrstvo za zdravje sploh vložilo na sodišče zahtevo za izpraznitev gostinskega lokala, ali je bilo ministrstvo za zdravje sploh seznanjeno s tem, da sta UKC in Aly podpisala dva aneksa za podaljšanje najema, in zakaj Ministrstvo za zdravje ni bilo sopodpisnik. Sporno je tudi to, da UKC Ljubljana zdaj predlaga poravnavo v postopku tako, da se najemodajalcu naloži rušenje objekta, ki naj bi po izteku pogodbe pripadal RS.

Foto: STA

Foto: STA

Zase in za svoje zaposlene se bo boril do konca
In medtem ko poslanka in z njo javnost še čakata na odgovore, zakaj sta dve javni instituciji ravnali tako očitno neusklajeno in nedopustno, vsaj zaenkrat Zeleni vrt deluje naprej. Kot nam je v telefonskem pogovoru danes potrdil lastnik kavarne Aladin Kulauzović, so zaposleni v Kliničnem centru, med njimi številni ugledni zdravniki in zdravnice, zgroženi nad tem, kaj počne vodstvo klinike, saj je gostinec vrsto let med zaposlenimi zelo priljubljen. “Do danes smo zbrali že 995 podpisov v podporo, naj nas pustijo pri miru, jutri jih bomo imeli že več kot tisoč,” pravi Kulauzović, ki namerava podpise vložiti tudi v Državni zbor. Brez boja zase in za svojih pet zaposlenih se ne namerava vdati.

Luka Svetina