fbpx

Vodstvo RTV ogorčeno nad pismom sindikata: Tovrstna komunikacija blati ugled RTV Slovenija

Vodstvo RTV ogorčeno nad komunikacijo sindikata (foto: sta)

Potem ko so v sindikatu novinarjev na vodstvo RTV Slovenija naslovili javno pismo, s katerim so zahtevali vrnitev Marcela Štefančiča na mesto voditelja Studia City in prenehanje izvajanje pritiska nad ekipo omenjene oddaje, se je na pismo odzvalo tudi vodstvo RTV, ki je med drugim v izjavi zapisalo, da obžalujejo način in raven komunikacije sindikata, ki se v povezavi z oddajo Studio City v zadnjem času pojavlja v javnosti.

Vodstvo RTV Slovenija je od Sindikata novinarjev Slovenije prejelo javno pismo, v katerem so od vodstva RTV Slovenija zahtevali, naj nemudoma prenehajo s pritiski na ekipo ustvarjalcev oddaje Studia City, ki pa jih vodstvo RTV izrecno in ostro zanika, hkrati pa obsojajo “nedopustno” odločitev sindikata, da se za omenjen dialog ni obrnil neposredno nanje, ampak na javnost.

Vodstvo RTV si želi kulturnega dialoga
Vodstvo RTV Slovenija je ogorčeno nad izjavami sindikata in očitkih o pritiskih na ustvarjalce oddaje Studio City, kar tudi “najostreje zavrača in hkrati obžaluje, da se sindikat ni odločil za neposredni dialog z vodstvom, ampak se je nemudoma obrnil na javnost”, so uvodoma zapisali v izjavi in dodali, da je tovrsten način komunikacije, ki ima pridih javnega obračunavanja, nedopusten, saj je okrnil in oblatil ugled RTV Slovenija, hkrati pa ne omogoča konstruktivnega dialoga.

Studio City ima 33-letno tradicijo
Ob zapisanem so opomnili, da se oddaja Studio City ponaša s kar 33-letno tradicijo, saj je bila prva oddaja na sporedu 6. julija 1989, vodil pa jo je Tomaž Perovič. Poleg Bojane Leskovar in Leona Magdalenca sta oddajo v duetu vodila tudi Špela Predan in Bojan Kranjc, kasneje pa sam Kranjc, ki je bil tudi urednik oddaje. V določenem obdobju so se na voditeljskem stolčku menjavali kar trije voditelji, in sicer Bojan Traven, Marcel Štefančič in Saša Šavel, kjer je vsak vodil svoj tematski sklop. Svoj medijski kotiček je imela tudi nekdanja urednica oddaje Kaja Jakopič.

Od sindikata zahtevali konkretne podatke o očitkih
Vodstvo RTV Slovenija je zapisalo, da so se na javno pismo že odzvali v neposredni komunikaciji s sindikatom, ter ga pozvalo na konkretno opredmetenje omenjenih očitkov v smislu naj pojasnijo točno “kdo, kdaj in na kakšen način naj bi izvajal kakršenkoli pritisk na ekipo ustvarjalcev oddaje Studio City”. Obtožbe Sindikata so resne, za kaj takega pa potrebujejo tudi pojasnila in dokazila, ki opravičujejo tovrstne hude obtožbe, hkrati pa so zagotovili, da “v kolikor je zares prišlo do nedovoljenega pritiska na ustvarjalce Studia City, bodo ustrezno ukrepali, sicer pa pričakujejo opravičilo Sindikata in demantiranje izjav, ki so jih posredovali javnosti.”

Javna RTV Slovenija. (Foto: STA)

Oddaja je v pristojnosti glavnega urednika
V svoji izjavi za javnost je vodstvo RTV zapisalo, da so prepričani, da je Sindikat z zahtevo po vrnitvi voditelja presegel svoje pristojnosti, saj je taka odločitev v celoti pristojnost izključno odgovornega urednika, ki je za to zakonsko odgovoren in ne v pristojnosti sindikata. Pri tem so poudarili, da Marcelu Štefančiču pogodba ni bila odpovedana ampak se mu je iztekla konec marca, podaljšali pa je niso zaradi njegovih žaljivih izjav na javni tribuni RTV.

Ob koncu sporočila, so poudarili pomembnost voditelja k prepoznavnosti oddaje, vendar opozarjajo, da “vodenje konkretne oddaje ni, niti nikoli ni bila, individualna pravica posameznika na javnem mediju, kot je RTV Slovenija” in dodali, da je oddaja Studio City delo več ustvarjalcev in ne enega samega.

Tanja Brkić