Vojna med Toninom in Erjavcem – udarila sta se v oddaji v živo

Foto: sta

Karl Erjavec in Matej Tonin sta se v oddaji Debata v živo dobesedno ozmerjala. “Za ministra očitno veljajo dvojna pravila, pri drugih lahko pregledamo vse, pa nič ne protestira, pri njem pa nam to ni dovoljeno,” je Tonin obtožil Erjavca, ki Toninu očita, da je “lažnivec”.

V oddaji Debata na Planetu TV sta Matej Tonin in Karl Erjavec prišla predstavit vsak svoja stališča glede skritega snemanja, v katerem Erjavec kritizira predsednika vlade in pravi, da je ta vlada tako ali tako samo za eno leto. Erjavec je prepričan, da so ga posneli v NSi, Tonin pa pravi, da je posnetek – za svojo promocijo – naredil Erjavec sam.

“Ta posnetek najbolj koristi Karlu Erjavcu”
“NSi tega ni snemala. Vse, kar imamo za povedati proti Karlu Erjavcu, smo povedali javno. Ta posnetek najbolj koristi ministru Erjavcu, saj je bistvo tega sporočila, kako se Karl Erjavec, tudi v zasebnem življenju, bori za upokojence,” je bil jasen Tonin. Erjavec je nato obtožil NSi, da želi – ker interpelacija proti njemu nima prave vsebine – z drugimi sredstvi rušiti njegovo kredibilnost.

Erjavec je – takrat še miren – začel razlagati, da ima informacije, da naj bi ga – ko je blatil premierja Cerarja – snemali po telefonu. Povedal je, da tega nikoli ni počel in da so zagotovo najeli oponašalca. Nato ga je Tonin prekinil z besedami: “Arbitraža zaradi vas propada, hrvaški varčevalci bodo zaradi vas dobili več, kot bi sicer, in pa katastrofa z migrantsko krizo, kjer ste vi vladni koordinator.”

In nato je počilo
“Vi ne samo, da ste lažnivec, ampak …” je začel svoj stavek Erjavec, nakar ga je Tonin ves razburjen prekinil: “A niso to malo hude obtožbe? A sem jaz kdaj vam rekel, da ste lažnivec? Vi pa s tako lahkoto izrekate take obtožbe.” Erjavec je nato končno povedal, kar je imel za povedati, kljub temu da to ni bila tema pogovora: “A veste, zakaj ste lažnivec? Zato ker ste rekel, da je bil družinski vikend, ki je v lasti moje žene, financiran iz črnih fondov. Vi stalno nekaj lažete!”

“Mene čudi, da ste vi v stranki Nova Slovenija. Ali ni resnica ena od pomembnih božjih zapovedi? Vi ste lažnivec,” je Tonina ozmerjal Erjavec.

Novinarju je uspelo umiriti strasti
Ko je novinar uspel oba gosta oddaje pripeljati nazaj na dejansko temo, je Erjavca vprašal, če stoji za besedami s posnetka. “Jaz stojim za tem, kar sem rekel na posnetku. To je bila nova stranka, ustanovljena dva meseca pred volitvami. Vemo, kaj se je zgodilo s Pozitivno Slovenijo. Znotraj so se razklali. Če bi Dobovšek takrat, ko je izstopil, za sabo potegnil 11 ali 12 poslancev, bi ta vlada najbrž že padla,” je mirno povedal Erjavec.

A ne za dolgo
“Tonin trdi, da sem tudi za migracijsko krizo kriv jaz …” je svoj odgovor nadaljeval Erjavec, nakar je Tonin vskočil v besedo: “Ja, vi ste vladni koordinator za migrantsko krizo.” Erjavec je imel tudi za to pripravljeno opazko: “Ja, bil sem za en mesec v oktobru, potem je pa predsednik vlade prevzel. A vidite, še tega ne veste!”

“Tonin trdi, da sem jaz vikend obnovil iz črnih fondov. Jaz ga nisem obnovil, še najmanj iz črnih fondov. To je direkten napad na Karla Erjavca. To je poseg v moje privatno življenje, v moje družinsko življenje. In to je sveto v krščanski veri, za Novo Slovenijo je družina sveta in on meni z lažmi razbija družino,” je bil do Tonina kritičen Erjavec.

“Moje premoženje je transparentno”
Erjavec je še zatrdil, da je policija v mnogih preiskavah ugotovila, da je njegovo premoženje in premoženje njegove družine transparentno. Tonin ni bil pripravljen odnehati: “Zakaj se pa minister potem tako boji?” Erjavec je spet vzrojil: “Jaz se nič ne bojim, samo vi žalite in blatite mojo družino in moje delo.” Tako sta se pričkala skoraj do konca oddaje, dokler ni Tonin izjavil: “On toliko govori, da ne moreš niti postaviti vprašanja.”

A. R.