Volilne goljufije 2: Alenka Bratušek in njena kampanja povsem na puf

Alenka Bratušek (Foto: STA)

Na volitvah je mogoče z veliko denarja nastopiti tudi povsem brez denarja – na pufe. A tega ne more vsak. Je pa to uspelo nekdanji premierki Alenki Bratušek.

Takšna kampanja je na videz nekoliko koruptivna. Vladajočim politikom nastop na volitvah omogočijo državne in paradržavne banke, ki so odvisne od tega, ali jih bodo ti isti politiki sanirali z denarjem davkoplačevalcev. Posojila teh bank so javnosti prikrita. Šefe državnih bank nastavijo politiki sami, včasih pridejo celo neposredno iz vrst političnih strank. Ena takšnih z vašim denarjem saniranih bank je Abanka, ki je pred štirimi leti plačala lep del uradno 189.236 evrov težke predvolilne kampanje povsem nove stranke premierke Alenke Bratušek. Stranka Zavezništvo Alenke Bratušek je nastala tik pred volitvami po izstopu Bratuškove iz Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića  in je bila brez denarja. Abanko je vodil in vodi nekdanji poslanec LDS Jože Lenič. Po razpletu sodeč se zdi, da je z Bratuškovo Lenič kot bančnik zaslužil in da je bilo ravnanje Bratuškove spodobnejše kot ravnanje SD Dejana Židana, ki računov za kampanje leta 2014 (še) ni plačala.

Sistem “volivcem prikrijemo”
Zaradi ostrih omejitev, kako je dovoljeno zbirati denar (prepoved donacij od pravnih oseb, ostre omejitve ter nadzor pri fizičnih osebah in posojilih), ki jih je leta 2013 uzakonila koalicija, ki je postavila vlado Bratuškove (PS,  SD, DL, DeSUS), se je zdelo, da bo nova stranka Zavezništvo Alenke Bratušek težko zbrala denar za kampanjo. A šefici vlade Alenke Bratušek, ki jo je nasledil Miro Cerar, so v manjšem delu pristaši, predvsem pa Abanka posodili dovolj denarja, da je poravnala stroške kampanje, pa čeprav s posojili. Pomembno vlogo Abanke je opaziti na nenavaden način:  ZaAB pozneje, že po volitvah, na svoj račun ni dobivala državnega denarja, ki strankam pripada po zakonu. Po dotaciji 29. 8. 2014 v višini 11.910 evrov takoj po volitvah dolgo časa niso dobili niti centa. Iz državnega zbora, od koder sem dobival podatke o nakazilih državnih dotacij strankam, so mi nekoliko skrili, da dotacij ne pošiljajo več ZaAB. Posojila so iz stranke sicer razkrili v letnem poročilu stranke, ki so ga oddali v začetku leta 2015, a tam na nekoliko nejasen način. V letnem poročilu za leto 2014 tako:

Vir: spletnicasopis.eu

Posojilo Abanke je bilo dolgoročno obsežnejše. Aplikacija Supervizor, ki je takrat omogočala pregled državnih nakazil, je dobro leto po volitvah, ko sem preverjal prejete dotacije, pokazala, da stranka Zaab ni dobila že 142.922 evrov dotacij iz državnega zbora, ki bi jih morala. Po preverjanju na KPK, ali Supervizor morda ne deluje prav, se je pokazalo, da ne gre za napako aplikacije. Našel pa je Supervizor ta nakazila pri prihodkih Abanke, d. d. , in sicer v skupnem znesku 142.922 evrov. Zaradi tega sem zahteval dodatna pojasnila iz državnega zbora, zakaj dotacij ne nakazujejo stranki, ki ji zakon ta denar zaradi rezultata na volitvah dodeljuje.

Posebni računi za kampanje kot kulisa

Vir: spletnicasopis.eu

Odgovor je bil: “Ker je državni zbor od poslanske skupine ZaAB dobil odstopno izjavo, da so terjatve iz naslova sofinanciranja političnih strank zastavili v korist banke, se mesečna dotacija politični stranki ZaAB, ki znaša 11.910,18 evra, nakazuje na račun banke.”

Posojilo, ki je bilo namenjeno za plačilo stroškov kampanje, je Bratuškova najela za redni račun stranke in ne za poseben račun za kampanjo. Iz računa stranke pa je pozneje le nakazala denar na volilni račun. Če bi posojilo najela na posebni predvolilni račun, bi ga morala nekaj mesecev po volitvah že poplačati. Daljših posojil za kampanje zakon ne dovoljuje.  Ker je bilo najeto za redni račun, pa tega posojila računsko sodišče v reviziji ni opazilo kot posojila za plačilo kampanje. Bratuškova je za poslovanje na volilnem in rednem računu tisto leto dobila pozitivno mnenje. Tako posluje večina večjih strank. Posebni predvolilni računi so le kulisa za javnost, dejansko pa zbirajo denar za kampanje na vse mogoče načine na rednem računu.

Kampanja je Bratuškovo leta 2014 uradno stala 189.236 evrov. Državni zbor je dotacijo v višini 11.910 evrov ZaAB spet izplačal 30. 9. 2016. Banka jih je torej dobivala 24 mesecev. Množenje pokaže, da so v tem času iz DZ Abanki nakazali 285.844 evrov. Precej več kot so znašali celotni stroški kampanje. Je pa – zdi se – poplačala vse. Grafično Erar (ki je nadomestil Supervizor) to dogajanje pokaže tako:

Vir: spletnicasopis.eu

Višja vsota takoj po volitvah 2014 kaže stanje, ko je stranka dobila mesečno dotacijo iz parlamenta, ob njej pa še precej denarja za strokovno pomoč poslancem. Pozneje so prihodki nekaj časa le občasno za strokovno pomoč. Leta 2015 izgine še to, ker je Bratuškova izgubila poslansko skupino in s tem možnost nakazovati svoji stranki ta denar. Leta 2016 se spet pojavi redna mesečna dotacija.

Od PS na državni ravni le še dve nepovezani poslanki
Bratuškovi, ki je na volitvah dobila štiri poslance, je poslanska skupina po letu razpadla. Najprej je odšel Peter Vilfan k stranki DeSUS, poslansko skupino pa je Bratuškovi ukinil dotedanji vodja poslanske skupine Jani Möderndorfer, ki je z izstopom povzročil, da je ob Bratuškovi v poslanski skupini ostala le Mirjam Bon Klanjšček. Ker pa je pogoj, da skupina obstaja, če so v njej najmanj trije poslanci, je stranka Bratuškove ostala brez pravega zastopstva v državnem zboru. Obe poslanki sta pozneje vstopili v poslansko skupino nepovezanih poslancev, ki jo vodi Bojan Dobovšek. Möderndorfer pa je sčasoma prestopil v vladajoči SMC. Še slabše jo je odnesla Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića, relativna zmagovalka volitev 2011, ki na volitvah leta 2014, čeprav je imela več denarja in ga je več tudi porabila, ni dosegla niti praga za vstop v državni zbor, in je ostala brez poslancev. Pripada pa ji mesečno skoraj deset tisoč evrov dotacije.

Alenka Bratušek je zadnja leta svoji stranki zamenjala celo vrsto imen in kratic in je zato tudi nekaj zmede, kakšno ime ima trenutno. Njeno stranko na Erarju KPK najdete pod imenom Stranka Alenke Bratušek, na Ajpesu pa pod prejšnjim v seriji imen: Zavezništvo (socialno-liberalnih demokratov). Na državni ravni je to vse, kar je ostalo od nekoč mogočne PS.

Peter Jančič / spletnicasopis.eu

 • AlojzZ

  A to pomeni, da samo tisti butelj ne zna najeti kredit?

  • komar marko

   to pomeni, da edino TISTI BUTELJ ne krade. Koliko so dolžni še iz LDS. Kdo je pokril te rabote! Dobro naštudiran sistem, ni čudno da so samo za njih ustanavljali politične šole, kjer ti je potem pripadala ŠESTA stopnja izobrazbe!

   • AlojzZ

    Ne krade ali da so ga zalotili?

 • VERRZIFIKATOR

  Redna nedeljska “Še pomnite tovariši?”

  Lenč Bratovž

  ŠIVILJA IN ŠKARJICE

  Dobri Cankarjev prijatelj
  pravljico je to napisal,
  topoglavost v njej orisal
  Kette Dragotin, pisatelj.

  Da šivilja je živela,
  oblačila urezovala,
  škarjicam ukazovala,
  sebi pametna se zdela.

  Ni prav vse bilo tako,
  a pustimo drobnarije
  in poanto polomije,
  bi predolgo trajalo.

  Gremo z zgodbo v druge čase,
  tja v šivalnico moderno,
  punca šiva v njej ležerno
  in bolj malo daje nase.

  Ko kontrola popusti,
  škarjice začnó brezglavo
  vse rezljati kot za stavo
  se kot v pravljici zgodi.

  Vse na koščke razcefrajo,
  kar jim pride pod rezilo,
  prej pa se je govorilo,
  čudežno da moč imajo.

  V rokah te šivilje znane
  res so čudežne postale,
  ves tekstil uničevale,
  prav nič célo ne ostane.

  Je imela škarje, platno,
  toda v loncu nič soli,
  zrezovala kar v tri dni,
  vse skrojila je odvratno.

  Si po tem jo prepoznal,
  da se je kot bi v obleko
  dala v tigrasto prevleko,
  za dejavnost znano prav.

  Zmanjkalo ji je za krilo,
  brž se v mini je odela,
  javnost vsakič je zardela
  in modiste je minilo.

  Glavno je bilo podnožje,
  ki ga sama je skrojila,
  vehementno zatrdila:
  »To najboljše je orožje.«

  Z njim da vselej omehča
  pogajalce trdovratne,
  sogovornike potratne
  v hipu položi na tla.

  Garderoba dosti stane
  in če škarjice rezljajo,
  sproti v franže vse scefrajo,
  nič zaslužka ne ostane.

  Mojškra pa kredit najame,
  najmanj štiri, raje pet,
  vedno znova, spet in spet,
  kjer le more, dnarce vzame.

  Misli, da je njen salon
  vir neskončnega okusa,
  a je le primer poskusa,
  kaj zna v porcelarni slon.

  Vzamejo ji škarje strici,
  ko je preglobok izrez,
  spodaj brez in zgoraj brez,
  vzamejo jih po krivici.

  Je bila šivilja glavna,
  mojškra super prve klase
  mislila pa sama zase,
  da bo še modistka slavna.

  Videla je že vizijo,
  po Evropi bo krojila,
  tam šivalnice vodila
  jih plodila z energijo.

  A kolo se žal usode,
  ni vrtelo v pravo smer,
  danes punca ni primer
  panevropske gole mode.

  Ko bi škarjic ji ne vzeli,
  ta bi mojstrica slepote,
  zrezala vse do golote,
  v figov list bi se odeli.

  Ni ljudem zazvonil zvonec,
  pravljice te novodobne,
  gole skoraj, nespodobne
  zdaj še ni napočil konec.

  Nadaljuje se s cesarjem,
  fantom z vse prekratko mero,
  s trdno pa v bodočnost vero,
  z novim slamnatim vladarjem.

  Drugi mero mu skrojijo,
  nova carska oblačila,
  kot poročajo občila,
  res po meri mu stojijo.

  Cesar da je merotvoren,
  skromno hoče se obleči,
  ljudstvu karseda ustreči,
  gvant nositi najbolj vzoren.

  Preoblečen cesar nov
  dedič naše mojškre stare,
  bledo v prazne zre omare,
  bos ostane in pa gol.

  Garderoba torej prazna,
  mirno cesar to prenaša,
  na krojače se zanaša,
  češ golota ni porazna.

  Da otrese se zablode,
  z mero gre na novo probo,
  prekrsti pa garderobo
  v stranko Sanjski center mode.

  Ga šivilja pogleduje
  nekaj časa izpod čela,
  jo ideja jo prevzela,
  sama se preimenuje.

  Nič šivilji ni nerodno,
  da se zopet preobleče,
  stare krpe nase meče,
  se oblači staromodno.

  V slogu se neveste kmečke
  v preoblekici pokaže,
  svatom spet oči premaže
  z mažo za naivne dečke.

  Zdaj kot nova je nevesta,
  šestič že s poročno vlečko,
  zatrjuje vsem po kmečko:
  »Tudi zdaj ostanem zvesta.«

 • Anton blabla

  skratka Alenčica je aktivo zamenjala s pasivo, sicer pa je Mencigar rekel, da v najemanju posojl/kreditov(odvisno kajpak kdo je dajalec) ne vidi nič problematičnega, pozabil pa je dodati bistveno informacijo, namreč, saj NAŠE dolgove/obveznosti bo itak plačevala raja, kako NAS to en zanima, važn da bomo še naprej živeli kot “bubrek v loju”. Skratka čisto po stilu komunistov.

  sarkazem press

 • Miro

  dejte še kaj o Janezu in rumeno modrih kaj napišite

 • Olga_10

  Zato pa pravi, da rabi čas (da skrije nezakonitosti) in ne denarja….

 • Krucifiks

  In taki bi odločali o usodi drugih ?Pa ste vi normalni ?

 • xtc

  Nič bat,Lenčka “nid mor tajm” za povečanje storilnosti,na hrbtu in pufi bodo plačani hitro,v Dražgošah si je že ogledovala kandidate ,no glavni ima očitno sindrom Titeeka uvel pimpek a bo že kaj našla,da bo kapnilo za puf.

  • xct

   Tipičen predstavnik tega portala. S posebnimi potrebami?

   • pupa

    41komentarjev 1 glas

    Še tvoji te na marajo. Še za tiste s posebnimi potrebami si nepomemben.

    • xtc

     Kako ga pa naj marajo,če ima posebne potrebe-Milan ga ne more spedenat, za Blažiča ni očitno zanimiv,Moderni Dolfe ma višje stadarde,Zoki ma raje farmacevtke no mogoče bi ga oni nmalce “pošejkal” pa ne zgleda kot kamela ampak kot oni NOB borci ,ki so predvčerajšnjem ušli iz kletk ZOO ja v Parizu.

   • xtc

    In to mi razlaga nekdo ,ki je umsko prizadet in levo zamaknjen?

 • centurion

  Kaj pa je en pufič z petimi nulami zadaj za njeno stranko.
  Ona je znala tudi več…
  13milijard zna dvigniti v dveh letih…

  • xct

   Naš Janez je glede tega nenadkriljiv. 20 milijard v 2 letih!

   • centurion

    Pedrom in pesojebom tvoje vrste ni za razlagati..
    Ritem življenja- peder-pes-peder-pes….
    Dan za dnem.

   • xtc

    Pravilno Dr. Janez Drnovšek+ LDS začetnika zapufavanja in grobarjenja za Slovenijo ,ja kar štimalo bo ,da je “vaš” Janez nabral 20 miljard z LDS om,no sedaj sta že oba v peklu.

 • sprehajalec

  Lenčica je začela s kampanjo vi dount nid manej, vi nid tajm. da so nemci zapufani, pa američani. Da se Slovenija tudi lahko zapufa in to bogato. In je vtaknila milijarde v mafijske banke.

  Niso seveda povedali, da Američani dolgujejo američanom, nemci pa nemcem. Slovenci pa sedaj obojim, američanom in nemcem.

  V naslednjem obdobju pričakujem intenzivno kričanje o banksterjih pa reševanju banksterjev, ko se bo javnofinančna situacija slabšala.
  Socialistično samoupravljanje v svoji ultimativni obliki, danes spojeno z javnim in Državnim, je Slovenijo zapeljalo v neko obliko anarhičnega TOZDa brez uprave in reda…Sedaj bi pa menjali direktorje Tozda, vsakič novega, da bo “zrihtal” denar.

 • montyamp

  DRUŽINA ,……………………………………., ZAPADE VSA L-I-K-V-I-D-A-C-I-J-I

 • xct

  O pranju denarja pri AB pa ni govora?! No ja, to je rezervirano za sekto?

  • xtc

   Kaj je levi bebo?
   Skušaš spet biti original?Ne pali ti sine a dupe ti je crveno.

  • xtc

   Ona nid tajm -ne denar, pred akcijo je treba gate pa kikle opratje kr neki dela ona bolj pere r***** v lavorju,če bi ji dal denar za oprat bi ga verjetno dala v pralni stroj.

 • janez cepec

  stvar je taka, de pr volitvah golfaju čist use stranke. eni tko, eni, kreteni, pa puf uzamejo. je pa res, de bi Alenčico že zdavnej mogl fuknt tud iz parlamenta, ker najbel me pogreje, ko začne ta kura, kešnmu ministru, al pa predsedniku vlade , pamet solit, koko nej dela. to je pa 2 mač.

 • hle

  Me zanima kaj ste ga spet zasrali pri lanskih volitvah da takole pripravljate teren za trenutek resnice

 • dr Janez Sveti

  Ustanavljam stranko DMD (Daj Mi Denar). Vse obljube bom izpolnil, če se bo le dalo. Majke mi!

  DR Janez Sveti Ustanovitelj stranke DMD. njen predsednik in vodja poslanske skupine

  • janez cepec

   usi na volitve, prav dr. Sveti, vol’te njega, če ne bo vam boljš, njemu bo sigurn. jeba je ta, ker ma enak slogn že Janez jANŠA

   • dr Janez Sveti

    Volte mene! Jaz sem VAŠ! Prostovoljne prispevke vam bomo nakazali nazaj z obrestmi! Če zmagamo. Ukinil bom vse davke , odpustil vse sodnike in ukinil vse agencije. Penzije ne bo manjše od 1000€! Psi na zadnjem sedežu ne bodo rabili bit privezani!

    VOLTE MENE!

    DR Janez SVeti Predsednik stranke DMD

    • janez cepec

     a me uzameš za vice prezidenta, če pa ne, bi biu pa dobr blagajnik, sam dnarja pa ne bi ulik ostau?

     • dr Janez Sveti

      Meni ni denar pomemben. Jaz se borim za narod! Želim pomagat narodu. To pa ne morem, dokler mi ne podarite nekaj prostovoljnih prispevkov. Blagajnika pa rabim drži! Nekdo mora odgovarjat za finančne transakcije, saj menda ne bom jaz. Jaz sem el presidente!
      DR Janez SVeti predsednik DMD za Slovenijo se gre

    • antimur

     Da ste povsem prfuknjeni, takšni kot si ti, cepec in podobni, je že od daleč zaznati. Bedaki v času, ko se dobesedno zaradi kučanistov razpada Slovenija, trapate bedarije, namesto, da bi šli v zaščito slovenskega naroda. Pač nepopravljiva golazen, ki jo bo potrebno s kučanisti vred odplakniti in to za vedno.

     • janez cepec

      a ti zaščito naroda podrazumevaš po tem, da bi Janšo volil. pa kdo j’ zdej tle kreten, če ne ti?

     • dr Janez Sveti

      Kaj te moti moja politična stranka, ali te moti vse kar ni tako kot bi ti v svoji bolni glavi želel? Mene ne rabi nihče ščitit pred nikomer. Takšne kot si ti jemljem za razonodo in ne kot nevarnost. Včasih ste v svojih blodnjah celo malo smešni. Bog vam pomagaj k pameti.

      DR janez SVeti DMD za Slovenijo

  • indijanka

   Ker s teboj ne delim pogleda na svet in političnega prepričanja in pri takem početju ne bi zmogla sodelovala v okviru svoje stroke, ti lohka pomagam le kot prostovoljna tajnica, mogoče se tega lahko naučim. Ker si tolk zagnan, da nauš osamljen.

   • dr Janez Sveti

    Moje politično prepričanje poznaš? Od kje? Tukaj? Lahko mi pa pomagaš, da dobim kakšen kredit 30.000.000,00€, ker bi takoj dal garancijo v obliki 200.000,00€ vredne nepremičnine. Priložil bi tudi poslovni načrt za kriptovaluto Ponzinet. Bi šlo skozi na NLB?

    DR janez SVeti DMD za Slovenijo

    • indijanka

     Kako to misliš, da ne poznam? Povedal si, da vse ustrežeš popolnoma vsem, če imaš od tega koristi. Jst sem bolj selektivna, nisem ustrežljive sorte. Ponudla sem ti tajniške in ne finančne storitve.

     • dr Janez Sveti

      Če to predsednik stranke nekaj ukaže, nema cile mile, bi nebi. Tudi v jakuzzi do vratu moraš it. Za tajniške storitve so pa posebne zahteve. Vizualne. Če si kot hčerka od Ehjavca, si v ožjem izboru. Izkušnje so dobrodošle. Čutne. P pogodba o molčečnosti je obvezna. Čudni časi so danes.

      DR Janez Sveti predsednik DMD za Slovenij se gre

     • indijanka

      Hmm.. ja. Tvoje zahteve presegajo prostovoljnost. Bo potrebno plačilo in denar me v nasprotju z Evo ne fascinira, Nisem vodljiva, nisem igračka, niti mucka kot Eva. Tigrica sem. Čutnost je umetnost, torej zgodba inspiracije. Pogodba o molčečnosti …in naša sodišča. No, v tem pa ne vidim problema.

     • dr Janez Sveti

      Nisi opazila, da bom sodišča v red spravil?? Tiger pa tigrico menda ja lahko uredi?
      DR janez Sveti DMD

     • indijanka

      hmm…ja nisem pozorno prebrala tvojih volilnih obljub. Priznam pa, da si izjemno prepričljiv.

    • Morala

     Spremeni nekaj pri sebi in odprla se ti bodo vrata NLB in tudi do kredita. Če pa imaš stranko, ni nikoli problem priti do denarja!

 • črnaovca

  A ima pufe v Bosni. nekater isi tam doli sposojajo že vnaprej, res da potem vrnejo a provizija za pranje ostaja

 • racman Jaka

  Alenka bi bila dobra za f…., v politiki pa spušča meglo, ker nima možganov! Ženska se smeši, dobra rit in joške tukaj ne pomenijo nič!

  • xtc

   Jep!
   Sam glava isama in kaj šele vsebina le te, pokvarita prvi dober vtis.

 • Osti jarej

  ..lenčka ima izredno lepe dlani in noge…samo hodi pa kot kavboj,ki je jahal od kranja do parlamenta

 • Janez Smodis

  Noge ima kot da bi sod jahala

  • xtc

   Matr kašn šele je one?
   Če so že noge tak tazkrjene in razmaknjene.

 • xtc

  Prav ganljiva je skrb levih bebčkov zaradi “nizkega nivoja” komentarjev na tem portalu.
  Seveda pa bebčki zamolčijo najpomembnejše;da ravno oni začno nižati nivo siskusije,ko jih dobijo po glavi pa jokajo in vpijejo ,kako je vse to “civiliziravo ” urejeno na “nevtralnih ” portalih MMc,”4 ur,Siol ipd trobilih,kjer seveda vse levim neljube komentarje enostavno po par minutah pobrišejo in lahko bereš od istih tukaj se pritožujočih se bebčkih,njihove velecenjene umotvore tam in seveda nizek nivo,pisarij tam ,še posebej kogre za desnico,JJ,SDS ali posameznika,ki ga levaki ne marajo seveda trolajo pod drugini vzdevki nemalokrat pa istimi kot tuka,vendar jih izda stil pisaanja.
  Ne vem zakaj ae bebčki toliko ukvarjajo z tem portalom,če je tako nizkega nivoja zakaj rinejjo nanj,jaz na levaške ne rinem,ker ko prebereš prvih par postov vidiš to kaj pomeni to če se ti možgani utopijo v pralnem sredstvu.

  • janez cepec

   ma BEBO si ti

   • xtc

    Mi je zaupal levi bebo?
    Ma ke s en bebo.

   • cosmosjasnovidec

    ————————————————————————
    Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
    DR.Cosmosjasnovidec

 • cosmosjasnovidec

  Tako izpade situacija,ko morajo čakati,da se poleže afera NLB ter ostale kraje ter prodaje državnih objektov ter lastnin,ko je še bila premierka.
  Pokradene milijarde katere so kar poniknile neznano kam so si v sodelovanju z “kurčanom in copato jankovićem” in seveda tudi tovarišem “pahorjem itd.” naložili v banke v tujini.
  Tisto kar so pa še poskrili tukaj pa sedaj ne upajo prinesti na plano,ker se bo takoj vedelo od kod denar izvira.
  In kdo sploh ureja in dovoljuje možnost kandidiranja takim lopovom kateri ne sodijo nikamor razen na cestna dela predvsem pa šivilja katera nima tri čiste v betici.
  In kaj je sedaj z tistimi njenimi goljufijami ko se je sama kandidirala v Bruselj?
  ————————————————————————
  Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
  DR.Cosmosjasnovidec

 • Marija

  Pravite kar hočete ampak so pravi mojstri.Kako dolgo še Slovenciiiiiiiiiiiiiiiiiiii?