Vrhovni sodnik Zobec se poslavlja: “Dovolj je bilo”

Foto: STA

Pred vami je, drage bralke in dragi bralci, moja zadnja kolumna. Spodobi se, da se od vas poslovim in se zahvalim za pozornost, ki ste jo namenili mojim tekstom. Prav je tudi, da povem, zakaj odhajam. Najprej, da ne bo pomote, ne poslavljam se zato, ker bi se stanje v slovenskem sodstvu v kakorkoli izboljšalo.

Ne, ni se. Nasprotno. Slabša se. O tem ne govori samo potuha in zaščita, ki jo daje Sodni svet vodstveni strukturi in njenim rabotam, ko na primer odreče varstvo sodnikove neodvisnosti, češ da sistematično nadlegovanje in mobing, ki ju vodstvena struktura uprizarja nad sodnikom, ki opozarja na odklone, disfunkcionalnosti in kršitve človekovih pravic v slovenskem pravosodju, in ki se kot vrh ledene gore razodevajo v primerih Novič, Kangler, Patria, v zadevah Vrhovnega sodišča št. I Ips 32088/2011 (razkritje telefonske justice) in št. I Ips 65803/2012 (sodniško-aktivističen in protiustaven vpis “sovražnega govora” v KZ), ni poseganje v sodnikovo neodvisnost ter da se varuha sodnikove neodvisnosti to ne tiče.

Ne samo, da Sodni svet očitno ne pozna v civiliziranih družbah splošno sprejete prepovedi povračilnih ukrepov (reprisals ban), ki pomeni prepoved kakršnihkoli ukrepov z negativnimi posledicami za javnega funkcionarja (torej tudi sodnika) ali celo uslužbenca, ki bi izvirali iz funkcionarjevega ali uslužbenčevega objavljanja informacij. Še več, na Švedskem je ta prepoved celo uzakonjena v Zakonu o svobodi tiska in v Zakonu o svobodi izražanja, njena kršitev pa pomeni kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja (prim. tč. 36 Poročila Beneške komisije o svobodi izražanja sodnikov, 19. in 20. junij 2015).

Sodni svet nikoli ne bo zavaroval neodvisnosti sodnikov, ki opozarjajo na zlorabe
Sodni svet, ki je zasnovan kot varuh sodnikove neodvisnosti, ne pozna niti Poročila Sveta za človekove pravice pri Združenih narodih z dne 24. junija 2019, ki nosi naslov “Neodvisnost sodnikov in odvetnikov: Poročilo posebnega poročevalca o neodvisnosti sodnikov in odvetnikov” (‘Independence of Judges and Lawyers: Report of the Special Rapporteur on the independence of judges and lawyers’). Ta dokument, ki ima naravo mehkega prava, v svojih poglavitnih sklepih med drugim pove: “V primeru kršitev ustave se od sodnikov celo pričakuje, da imajo moralno dolžnost o tem javno spregovoriti ter se postaviti v bran demokraciji in vladavini prava.” (In the case of constitutional violations, judges may even be considered to have a moral duty to speak out in defence of democracy and the rule of law. [poudarki v izvirniku]). Sodni svet nikoli ne bo zavaroval neodvisnosti sodnikov, ki v skladu s pravkar omenjeno moralno dolžnostjo opozarjamo na odklone in zlorabe, in ki smo zato izpostavljeni mobingu s strani prav tistih vodstvenih struktur, o katerih rabotah smo javno spregovorili. Zato pa bo naredil vse, da se zablokira še zadnji, skrajni imunski sistem ter mehanizem zavor in ravnotežij, ki bi v okviru svojih ustavnih pristojnosti morda še lahko preprečil tisto, kar bi že kdaj moral prepoznati in preprečiti nominalni varuh sodnikove neodvisnosti. Pač, “business as usual” po slovensko – ali, kot pravi profesor Matej Avbelj, “[n]aša država ima namreč nadnaravni dar, in to na vseh področjih […], pomesti vse mogoče afere, deviantnosti in patologije pod preprogo ter se delati, kot da se ni nič zgodilo in da je vse v redu.

Predsednik Sodnega sveta Erik Kerševan. (Foto: STA)

O nadaljnji avtokratizaciji veliko pove zadnji, nedavni primer privatizacije spletnih strani Vrhovnega sodišča, ko vodstvena struktura vztrajno odklanja objavo dejstev o nekem sklepu tega istega sodišča o prenosu pristojnosti. Ta dejstva so namreč v konfliktu z interesi vplivne, močne, da ne rečem razvpite stranke in njenega prav tako vplivnega odvetnika, ki je (ker krčevito zaupa le ljubljanskemu okrožnemu sodišču) prek dominantnih medijev širil zavajajoče trditve in za ugled najvišje sodne instance škodljiva mnenja. Kadar je blatenje Vrhovnega sodišča in javno trosenje neresničnih dejstev o kaki sodni zadevi v korist določene vplivne stranke, ki jo zastopa prav tako vpliven odvetnik, v tem primeru celo član Sodnega sveta, takrat bo vodstvena struktura ponižno tiho ter ne bo dovolila niti objave nasprotnih dejstev. Pa čeprav tako objavo zahteva ne samo objektivna informiranost in zavezanost resnici, najmanj pa načelo audiatur et altera pars, temveč tudi zavarovanje ugleda najvišjega sodišča v državi in integritete sodnikov, članov senata, ki so izdali omenjeni sklep sodne uprave – da ne omenjam nekakšne proaktivnosti, s katero se tako rekoč v vsakem drugem izrečenem stavku usti piar služba Vrhovnega sodišča. Kako stvari stojijo v slovenskem pravosodju, veliko pove “Pravno mnenje glede eventualnih parlamentarnih preiskav zadevajočih določene disfunkcionalnosti v slovenskem pravosodju” (s simboličnim datumom Epifanije), v katerem avtorja prof. dr. Boštjan M. Zupančič in odvetnik Aleksander Pevec neusmiljeno ter z anatomsko natančnostjo in neomajnimi argumenti razkrivata vso bedo, marsikdo bi rekel pokvarjenost, ključnega (vodilnega) dela slovenske justice, z Ustavnim sodiščem vred.

Stanje, v katerem je slovenska justica, zato ne more biti razlog, da se od vas poslavljam. Ti vzroki so drugje.

Nič se ni spremenilo
Predvsem, ni lahko pisati kolumne. Vsake štiri tedne kot Damoklejev meč visi nad teboj imperativ: napisati moram kolumno! Nekaj moraš napisati, pa ne kar tako nekaj. To nekaj mora imeti rep in glavo, bralce mora spodbuditi k razmišljanju, odstirati mora nove poglede. No, in ne samo to. Novi pogledi morajo biti družbeno aktualni, za nameček se morajo nanašati na pravno, če se le da, sodniško topiko. Dolgovani tekst je treba napisati ne glede na to, kako se počutiš, ne glede na to, ali imaš, ali nimaš navdih za pisanje, ne glede na to, ali si zdrav ali bolan, ne glede na splošno mentalno razpoloženje, ne glede na redne in še vse ostale, večkrat tudi nepričakovane obveznosti, ne glede na to, ali dežuje, ali sije sonce, ne glede na to, ali je petek ali svetek, ali si morda na dopustu ali na službenem potovanju, končno ne glede na to, ali sploh imaš o čem pisati.

Na začetku, ko si še svež, so take tudi tvoje kolumne. Utemeljeno verjameš, da imaš veliko za povedati. Materiala, o katerem pišeš, sprva nikakor ni malo. Potem se začne postopoma prazniti, izčrpavati. Z vsako kolumno ga je nekoliko manj – in z njo tebe samega. Še posebej, če je področje, o katerem pišeš in o katerem (morda, tako se ti vsaj zdi) nekaj veš, ozko in se zato hitro izprazni. Izprazni, ker se stvari začno ponavljati, vrteti v krogu, ko se tudi dogodki, čeprav negativni in odklonski, na katere opozarjaš, ponavljajo in predvidljivo stopnjujejo. Prav to velja za področje, iz katerega sem črpal material za svoja pisanja. Zaciklalo se je. Če je tega materiala z vsako kolumno manj, če se ta le še avtopoetsko obnavlja po istem vzorcu, ki si ga že neštetokrat obdelal, skritiziral in dosegel nič – sicer se namreč ne bi ponavljal, obnavljal in se celo nadgrajeval -, potem nujno, slej ko prej trčiš v spoznanje, da nima smisla, da se pravzaprav vrtiš v krogu, da si že vse povedal in da si se skupaj s predmetom pisanja tudi sam zaciklal, da se le še ponavljaš ter bralce, če jih je sploh še kaj, dolgočasiš in utrujaš. Namen, zaradi katerega si se spustil v to pustolovščino, se je po tem, ko si povedal praktično vse, izčrpal skupaj s samim avtorjem. In potem končno napoči spoznanje. Nima smisla, treba je nehati.

K tej (samo)razsvetlitvi bistveno prispeva še razmislek o človeško-biološki krhkosti, nestanovitnosti in končnosti. Zlasti, če temu botruje lastna, neposredna, otipljiva, telesna, fizično boleča izkušnja. Danes si, jutri te morda ni več. Zagotovo pa te je z vsakim dnem, v resnici z vsakim trenutkom nepovratno manj. Sleherni od nas je na tej poti. In več ko si te poti prehodil, starejši ko postajaš, bolj se čas, ki ga morda še imaš, krajša, oži, zgošča ter sili k racionalni (in tudi pragmatični) porabi. Čas je (skupaj s svojim dvojčkom prostorom) enodimenzionalen, vsaj tisti, v katerega smo ujeta človeška bitja. Res je, sliši se osladno in obrabljeno, a absolutno drži: samo enkrat živiš. Zato časa, ki neusmiljeno odteka – in z njim tvoje življenje – res nima smisla tratiti s ponavljanjem tistega, kar si že storil, naredil in opravil. Če tega ne doumeš, potem si pač Sizif in sam si si kriv, če trpiš njegove muke ter se ne zavedaš, da zamujaš neke druge bolj produktivne in osmislujoče reči, kot je potiskanje skale navkreber. Ekonomisti dobro vedo, da je gibalo ekonomije razumen tržni agent, ki svoje ravnanje vselej usmerja glede na stroške zamujene priložnosti (opportunity cost). Ne živimo samo v svetu omejenih materialnih in duhovnih virov. Še bolj drži, da živimo v časovno neusmiljeno omejenem svetu.

Zato, drage bralke in bralci (kolikor vas je še ostalo), svojo moralno dolžnost sem izčrpal. Hvala še enkrat za vašo pozornost in brez zamere. Na svidenje kje drugje – nekoč, nekje, v nekih drugih sferah.

Jan Zobec, Ius-info

 • Novo Jutro

  Ta poteza častnega sodnika g. Zlobca bi pa morala predramit še tiste največje omahljivce, ki še kaj dajo na pravno državo.

  • jan Gedli

   Hvala bogu za njegovo neomajnost in jasnost pri zasledovanju pravičnosti in dejanske neodvisnosti. Prav tako tudi za še nekatere pravnike, ki tako ravnajo, npr. ddr. Jaklič, dr. Avbelj, sodnik Radonjič…, pa še bi se našli. Njihova teža se bo večala, testo je kvašeno, vshaja.

 • Antonius

  Ogromno sramote so si naložile-li vsi ostali sodniki in tožilci, ki bi se lahko vsaj enkrat v podporo gospodu Zobcu javno oglasili, pa so molčali, ker so se bali za svoja napredovanja in riti.
  Njih poštenje in ponos sta vredna toliko, kot njihova korajža.
  Gospod Zobec, v letih sem, pa vas bom kjerkoli ustavil, da se vam zahvalim in priklonim.

 • Ros

  ” Pač, “business as usual” po slovensko – ali, kot pravi profesor Matej Avbelj, “[n]aša država ima namreč nadnaravni dar, in to na vseh področjih […], pomesti vse mogoče afere, deviantnosti in patologije pod preprogo ter se delati, kot da se ni nič zgodilo in da je vse v redu.“ ”
  – To je neverjetno nevarna praksa. Sicer pravilo, ki se uporablja v poslovnem svetu. A ko gre za težka kazniva dejanja in patologijo, dejansko uničuje ljudi in našo družbo do neverjetnih razsežnosti. Zato imamo družbo duševnih bolnikov. Dobro živijo čisto pravi kriminalci, narko mafijci in zločinci, ker se to pri nas tako zelo izplača. Kazni ni, dobički pa so veliki. Zaprejo in preganjajo pa ljudi, ki se temu uprejo.
  Takšno stanje se lahko uredi (le) po nasilni poti. Kar je ponovno velik problem. To ponovno pomeni, da si v Sloveniji lahko enakovreden, le če si kriminalec, nasilnež in nekoga izsiljuješ. To ni funkcionalna družba. Bolj spminja na neko praskupnost, le mnogo bolj pokvarjeno, kot na civilizirano pravno državo. To ni pravna država, ampak je obratno od nje, se pravi, proti-pravna država. Kjer se pravico preganja celo po pravni poti.
  Slovenija ima mnogo kvalitetnih strokovnjakov, pravnikov, intelektualcev ipd. Ne vem, zakaj se ne povežejo, javno izpostavijo problemov in to vse objavijo v novi publikaciji. Lahko je napisana bolj poljudno. Lahko kot televizijski intervju. V Sloveniji manjka takšnih objav.
  Rumenih Škandalov, Žurnalov, Kmetij, Ljubezni na vasi, Barov, PopTv, RTV, ipd, je preveč. Kdo sploh še to gleda in bere.
  Saj razumem poanto teh oddaj, a imamo resne probleme, mi pa gledamo, kako nekdo pomiva posodo, lupi krompir in žaga vejo, v prime timeu. Saj razumem, pač narkomani radi gledajo, kako nekdo žaga vejo. Izgleda je naša družba resnično tako motena, patološka. Čas je, da se to spremeni. Resursov je dovolj, a kdo bo to delal? Se bolj splača pomesti pod preprogo, narediti nič in pobrati malo denarja v kuverti.
  Ali pa smo, pač, debili. In je to naša strategija, debilizem. Če je, nam gre zelo dobro. A kaj, ko ni olimpijska disciplina.

  • if

   Bravo!

  • Minovak

   Izjemno doživeto in neposredno na kožo pisano vsemu slovenskemu narodu. Izmed milijona besed izluščiti ravno prave, je že umetnost, ter slika današnjega časa in to je uspelo vam….čestitam!

 • janko

  V kakšnem stanju je pa g. Zobec? Kot bi prišel iz vojnega ujetništva!
  Dovolj bo, slovenceljni, dovolj!

 • Joško

  Spoštovanje G. Jan Zobeh in hvala za vse globoke in poštene misli, ki ste jih delili z nami bralci.

 • Kučko pod pručko

  Vse najslabše, Mr. President
  (malo izven teme, ker ima danes rojstni dan pritlikavec iz Murgel)

  Prav dandanašnji rojstni dan praznuje,
  krepko čez sedem desetletij ima za sabo,
  vedno bil zanič, nikoli za nobeno rabo,
  za zdrahe dober, da nam vsem je huje.

  Še preden tanki sovraga so zahrumeli,
  je mižal ta priltikavec, iz Murgel mali,
  da skoraj brez vsega smo orožja ostali.
  in Slovenije nikoli naše ne bi imeli.

  Se opcij najintimnejših je oprijemal,
  bil svetlobnih let je daleč od domoljuba,
  je njemu Juga še danes draga, ljuba,
  nad njo ni obupal, se z njo objemal.

  Zato za praznik nič drugega mu ne želim,
  nobene besede ne nosim mu prijazne,
  saj vse zvenele prepuhlo bi in prazne,
  le za njim ostane naj samo še – dim.

 • kdo bi si mislil, da se strahopetstvo in luzerska miselnost iz vodilnih struktur lepo prenaša tudi na navaden plebs :) fankti pri svojih 30 letih ne upajo niti kuri odsekat glave, sanjajo pa o neki svobodi, samostojnosti in samovladanju :)….prvi korak do očiščenja je opuščanje luzerske mentalitete, drugi korak je, da premagaš svoj strah…..tega v generaciji rojeni po 2 svetovni vojni v Sloveniji ni naredil nihče….če vas slučajno ne terorizira nek nedojeban srbjanc, pa z veseljem sprejmete radikalno avtodestruktivno mentaliteto povprečnega bosanca oziroma poljubnega balkanca :) no na tak način je bolje, da nehate sanjati o svobodi, ker v slogu pravih strahopetcev lažete sami sebi :)

 • Stajerka

  …..pa jim je uspelo……utišat še enega upornika, ki bo pihal v isti rog……

  • jan Gedli

   Ni utišan. Na njegovo sodno delo se lahko zanesemo. Kolumne pač ne bo več pisal. Ko se mu bo nabralo polen pod nogami jih bo odmevno odmetal. Starejši človek je prisiljen ekonomizirati s svojimi močmi.

 • Ivan Ivanovič

  Dolgo je trajalo, celih 30 let, da smo končno spoznali, da nam vlada mafija. Udbomafija. Oni se vozijo v mercedesih, ljudem pa pridigajo o socialni pravičnosti.

  • jan Gedli

   Od leta 1945 naprej.

 • Beli Sneg

  Kaj boste vi Slovenci naredili, da Šentflorjanska dolina ne bo tako zatohla? Boste jutri ob 16tih na shodu pred vlado??? To je minimalno kar lahko prispevamo. Jan Zobec je veliko dal od sebe. Naj se vsaj kdaj pa kdaj še oglasi s kakšnim prispevkom in naj ne obupa nad Butalami. Še Prešeren je verjel, da se bodo vremena Kranjcem zjasnila. In glej, za kratek čas so se jim, ob času osamosvojitve. Morda pride še kdaj tak čas.

 • Andrej

  Gospod Zobec, hvala vam za vse, kar ste naredili za Slovenijo. Tega je več, kot se na prvi pogled zdi. Kljub temu, da je pogosto izpadlo kot Sizifovo delo, je vseeno pustilo sledi. Seme je vrženo in potrebuje čas, da se razraste.

 • JANEZ GUS

  Dokler bo ta levičarski skrajnež predsednik sodnega sveta se bo kontinuiteta z fotrom oz.Bavconovim revolucionarnim sodstvom nadaljevala.

 • Minovak

  Imamo dva g. Zlobca in g. Jakliča, ki sta seme, da bo nekoč (to mora biti kmalu) bolje, ker slabše, kot je zdaj, ne more biti, zato velika hvala obema.
  Vsi cvetovi bodočnosti so v semenu sedanjosti.
  Kitajski pregovor

  • jan Gedli

   Strinjam se z vami. Se vam je pa zgodila pomota, ko ste zapisali dva g. Zlobca. Tudi jaz sem se na tem portalu pred ca dvema tednoma zmotil in sem namesto pravilno (Jana) ZOBCA (brez L), napisal ZLobec. Lepo vas pozdravljam!

 • RATATA

  Menda ja ni!! ??
  Obupal NAŠ PRAVNIK Jan Zobec!!??
  Priznajmo mu in zavedajmo se njegove
  KORAJŽE PROSIM!
  Kdo bo stopil v bran in pravnika – sodnika obvaroval NASILJA POKVARJENIH REVOLUCIONARNIH PRAVNIKOV v osamosvojeni socjalistični mafijski in nepravni Republiki Sloveniji?
  Strahovlada povzroča samocenzuro do samoutihnitve!

 • Inaz

  Škoda, pa ravno na to taktiko izčrpavanja igra globoka država in to na vseh področjih ne samo na področju sodstva.

 • Ivan Ivanovič

  Proti leviatanu se posameznik ne more uspešno boriti. Naše sodstvo je ostalo udbopartijsko, kot je bilo pred tranzicijo. Levi in desni so se sprenevedali, da imamo demokratično pravno državo, v resnici imamo mafijsko justico, ki sploh ne zasluži tega imena.

 • RATATA

  MALO POZORNOSTI PROSIM
  Slovenska družba v globoki strukturni krizi.
  Ne veljajo niti ustavno niti zakonsko določena pravila.
  Namesto njih kraljujeta poljubnost in voluntarizem kot metoda preživetja.
  Resničnost se zamegljuje in namesto nje se postavljajo imaginacija, potvorba in zabris: vlada nam strukturna laž.
  Vrnjen je bil le del zaplenjenega premoženja. Krivice, ki jih je nedolžnim žrtvam povzročil bivši režim, so le delno popravljene.
  Občinska samouprava je še vedno pastorka premočne države.
  Razbohotila se je državna birokracija.
  Neurejena je teritorialna organizacija države. Lastninjenje in koncentracija kapitala poteka v določenem obsegu nezakonito.
  Pravosodni sistem še ni konstruiran kot dejansko samostojna veja oblasti – zato deluje samoomejevalno v interesu sil kontinuitete.
  Državna uprava vključno s policijo je politično pristranska in nestrokovna.
  Koalicijske vlade vodijo državo brez razvojnih strategij na gospodarskem in socialnem področju.
  Vrstijo se zunanjepolitičn neuspehi.
  Slovenska vojska in njena uprava sta v očitni krizi.
  Kriminalistična in tajna policija ne delujeta v skladu z mednarodnimi merili varovanja posameznikovih pravic – značilen primer je zakon o Sovi.
  Zakonodajna in izvršna veja oblasti se ne podrejata sodnemu varstvu človekovih pravic.
  Mediji, zlasti dnevni tisk, so politično pristranski.
  Zamude pri uvajanju nujnih reform sistemov zdravstvene, pokojninske in socialne varnosti državljanov so vedno večje.
  Država ni sposobna urediti odnosov s Cerkvijo. Mračna stran bivšega režima še ni osvetljena, pripoznana in javno zavrnjena na simbolni in pravni ravni.
  Čeprav preprosti ljudje živijo v slogi in strpnem sožitju ne glede na različne, tudi sovražne medvojne izkušnje, številni politiki in njihovi ideologi še vedno netijo in podžigajo različne nestrpnosti.
  Državne šole dušijo ustrvarjalnost in zavirajo svobodni razvoj otrokove osebnosti.
  Javni sektor ovira razvoj novega zasebnega podjetništva.
  Vlada nima učinkovitih programov pomoči malemu in družinskemu zasebnemu gospodarstvu.
  Skoraj vse gospodarstvo obvladujejo neformalne politične strukture po starih vzorcih nadzora.
  Gospodarstvo drsi v dolgoročno zaostajanje za Evropsko zvezo.
  Povečuje se socialno razslojevanje, ki ni utemeljeno na učinkovitem delu, kar pomeni, da se povečujejo socialne krivice.
  Tem dejstvom se pridružujeta nenačelnost in korupcija.
  Kršitev zakonov s strani političnega razreda in njegovih institucij postaja “normalna stvar”, ki je sodstvo ne sankcionira, na ta ali oni način pa so kaznovani oni, ki kršitve in korupcije odkrivajo.
  Oškodovanja družbenega premoženja …..

  Poslušte to…!!!:
  to je iz Izjave ob deseti obletnici Majniške deklaracije z datumom 07.maj 1999!!!
  PA KJE SMO ZDAJ?? IN KDO SPLOH SMO?? FLOSKULARCI!!!

  IZVOLITE PREBRATI SAMI: https://www.glasslovenije.com.au/drustva_index/ask-deklaracija.htm

  • JANEZ GUS

   To bi morali razmnožit in dat na klop vsakemu levaku v parlamentu.Brez veze.Vse to banda počne načrtno.

 • JANEZ GUS

  Škoda.Jaklič.Zobec še se bi našel kakšen pravičnež,se bi morali združit in bi predstavljali jedro demokracije,ki se bi sigurno širilo z zgledi.Tako bo Bavconovo revolucionarno sodstvo beri Kučanovo začelo odmirat.Narodu pa bi vrnili upanje-zaupanje v to blamirano komunistično institucijo.Ki se od Kočevske farse l43 ni spremenilo in je samo kontinuiteta.

 • Golman

  Zlobec, poslovi se tudi od sodniškega poklica. Tvoja sodba v zadevah toksični CHF krediti je zaščitila lopovske bankirje pred pravico, kater je že jasna na celotem območju EU. Raje si zaščitil barabe na bakah, kot pa svoje sodržavljane. Fuj in fej.

  • stajerc5

   A SI TUDI EDEN OD “TAPAMETNIH”, ki so se smejali “norcem” z kreditom v Evrih!???
   Pozresnost tumasta, prav ti je!!!

   • Golman

    Kar zelo pametno ugotavljaš, je spin in pritisk bank na usmerjanje javnega mnenja. Prvi je ogoljufane kreditojemalce tako (ŠPEKULANTI) poimenoval France Arhar , ki je bil takrat predsednik Združenja bank Slovenije, pred tem Unicredit banke in še prej guverner Banke Slovenije. Preko Unicredit banke je prav on pripeljal švicarske kredite v Slovenijo. Ob čemer je zanimivo, da je že leta 2006 v letno poročilo zapisal, da se stranke ne zavedajo tveganj, ki jih prinašajo krediti z valutno klavzulo, in da bi morale banke nekaj storiti na področju zavarovanja pred valutnim tveganjem. Seveda niso nič storili.

    Sodišče EU se je v primerih stanovanjski krediti v chf klavzuli že v večih primerih zelo jasno postavilo na stran kreditojemalcev, kar pomeni, da si tudi ti samo eden od množice telebanov, ki bodo poplačali vračilo preplačanih zneskov kreditojemalcem namesto bankirjev.

  • Olga101

   Mislite hazarderje v CHF? Micka Kovačeva pila, nič plačala?

 • Viktorh

  Žalostno in sramotno za…

 • Marija

  Čestitke g.Zlobec in hvala za vse vaše kolumne.Res je pri nas je ogromno Sizifovega dela.

  • jan Gedli

   Dovolite – ZObec in ne ZLobec. Je Zobec, ki za obrambo dobrega tudi “šavsne” in ne ZLobec, ki dela zlo.

 • etrusk

  Slovenci,Slovenci , ali se lahko vprašamo -kje smo-
  Do kdaj tako, se sprašujem , ali smo res tako butasti , da človek ne more verjeti. Se pa vidi , da so tudi zavedni in korajžni , da marsikaj povedo kar se v naši ljubi domovini dogaja

 • Olga101

  Ko pravna država obmolkne, sledi anarhija!
  Primer mladega človeka, ki je ubil tri dilerje na Hrvaškem in ga zdaj podpira veliko ljudi na internetu, pomeni natanko to! Tudi Andrej Šiško s svojo Vardo je odgovor na kršenje ustave in zakonov v Sloveniji s strani vladajočih!??

 • Olga101

  Ko ti ostane le kulturni molk! Fašizem=komunizem!

 • odzunaj

  Moj poklon, g Zobec, za vse do sedaj storjeno , za ozaveščanje o slovenski pravosodni resnici, ki je kruta in kliče k povezanem nastopu vseh poštenih pravnikov. Pošten pravnik je neodvisen, ko glasno in jasno opozori na vse nepravilnosti v svojem delokrogu in ko angažirano in povezano soustvarja neodvisno, strokovno in odgovorno okolje pravosodja.
  Pravijo, da je nepoštenih pravnikov v pravosodju malo. Kje je torej tista večina, ki s svojim zgolj opazovanjem omogoča umor zakonitosti , odgovornosti in neodvisnosti v pravosodju ?
  Rakasta tvorba je vsak dan večja in požira tudi vas, do kdaj boste kot tiste tri opice , ki ” ničesar ne vidijo, ne slišijo in še manj o tem spregovorijo” . Ste soodgovorni za stanje imunskega sistema Slovenske države in družbe !

 • tohuvabohu

  “Vrhovni sodnik Zobec se poslavlja”
  Gospodje uredniki, zakaj ne dopišete v naslov, da se poslavlja le od pisanja za Jus-info?

 • janko

  Hvala g. Zobcu!
  Razumljivo, da si daleč preobremenjen kot starejši zaposlen v borbi za vsakdanji kruh v krutem rdečem okolju. Ne rabimo lokacije za Kordišev Goli otok, to je preživelo in v EU ne more biti. Kjerkoli v Sloveniji smo lahko deležni hudega rdečega terorja, trpljenja ki traja. No če so komunisti zapisali “sovražni govor” v ustavo, potem pa bodimo previdni. Smo ŽE PONOVNO v enoumju in nasilju komunistov.

 • sloustava

  Dr. Zobec, moralno ste zmagovalec! O tem n8 doma. But, vedno je ta “but”, dokler nas, ubogo rajo od slovenstva, kar nas je se ostalo, ki imamo Slovenijo za svojo domovino, zapuscate, zapuscajo taki moralni in profesionalni ljudje, kot stevi, nam ni pomoci. Veliko nas bere vase kolumne, veliko se pogovarjamo zaradi in o vasih videnjih in vedenjih, zato, VRNITE SE, Kersevan bo slej kot prej zgodovina, na njenem smetiscu, mi, Slovenci, pa bomo mocnejsi zaradi vas in vam enakim, vsaj podobnim!