Vrhovno sodišče razveljavilo protipravno sodbo partijskega sodišča, ki je na smrt obsodilo domobranskega generala Leona Rupnika!

Foto: Wikipedia

Glede domobranskega generala Leona Rupnika, ki je bil septembra 1946 usmrčen pod Golovcem zaradi izdaje in sodelovanja z okupatorjem, je Vrhovno sodišče odločilo, da razveljavi obsodbo Leona Rupnika in zadevo vrne Okrožnemu sodišču v Ljubljani v novo sojenje, saj sodba vojaškega sodišča, ki je bila tedaj sprejeta, v nekaterih točkah ni bila obrazložena. Doktor ustavnega prava Božo Predalič ni začuden, da je sodba padla. “Če bi se lotili resne revizije, bi večina sodb iz tistega obdobja padla.” 

“Večina sodb iz tistega obdobja so bile revolucionarne sodbe, kjer je bila obsodba napisana preden je sodišče sploh zasedalo. Ni začudenja, da je sodba padla,” poudarja dr. Božo Predalič. “Če bi se lotili resne revizije, bi večina sodb iz tistega obdobja padla. Takrat so bili sodniki in sodišča podaljšana roka Partije.”

Predalič je izpostavil, da ni čudno, da so bile sodbe takšne kot so jih vladajoči želeli, glede na to, da so za sodnike imenovali kmeta, obrtnika in delavca. To je dobro razvidno iz spodnjega dokumenta, kjer so za sodnika med drugim imenovali krojača Ivana Puca, mizarja Štefana Šlosarja in delavca Ivana Receka:

Priznani slovenski zgodovinar dr. Stane Granda je v izjavi na odločitev Vrhovnega sodišča povedal: “Kot vemo, se na svetu dogajajo različne stvari in vemo, kako nekateri gledajo na Dražo Mihailovića. Vse stvari niso tako črno-bele. Dejstvo je, da je ta sodba Vrhovnega sodišča ne govori o zgodovinskem dogajanju, ampak o povojnem sodstvu, za katerega vemo, kakšno je bilo. Vojaška sodišča so nasploh znana, da ne predstavljajo vrhovni primer sojenja. Počakati moramo na razvoj dogodkov. Temeljno vprašanje tukaj je povojno sodstvo, ki se ne ukvarja z zgodovinsko resnico. Gre za sodne postopke, ki so bili takšni, kot so bili. Po sodni moči niso predstavljali primera, ki bi ga dajali v literaturo o pravičnem sojenju.”

Foto: Prinstscreen

Skupaj z domobranci in nemškimi vojaki je Rupnik po koncu II. svetovne vojne pobegnil v sosednjo Avstrijo, se predal Britancem, ki so ga na pričetku leta 1946 vrnili v Jugoslavijo. Pred vojaškim sodiščem je bil nato Rupnik kot vodja slovenskih domobrancev skupaj z domobranci obsojen po tedanjem zakonu o kaznivih dejanjih zoper ljudstvo in državo zaradi izdaje in sodelovanja z okupatorjem po enajstih točkah obtožnice.

Zadevo vrnilo v odločanje Okrožnemu sodišču v Ljubljani
Dan po izreku sodbe s strani vojaškega sodišča je Vrhovno sodišče Jugoslovanske armade pritrdilo sodbi. Prošnja za pomilostitev je bila tako 2. septembra zavrnjena, kazen pa izvršena. Rupnikov potomec, šlo naj bi za vnuka pokojnega, je preko pooblaščenke zoper sodbo vojaškega sodišča vložil zahtevo za varstvo zakonitosti, poroča STA. Temu je vrhovno sodišče ugodilo in razveljavilo pravnomočno sodbo v tistem delu, ki se je nanašala na nekdanjega domobranskega generala. S tem je zadevo vrnilo v odločanje Okrožnemu sodišču v Ljubljani.

Rupnikov potomec je med drugim vztrajal, da sodba zoper Rupnika ni bil obrazložena na ustrezen način. Prav tako so bili razlogi sami s seboj v nasprotju, obsojenemu je bila kršena pravica do obrambe, sodili pa so celo sodniki, ki bi morali biti izločeni. Med drugim je očital, da sodba ni bila vložena po pravilnem postopku, da dejanja navedena v izreku sodbe ne vsebujejo vseh zakonskih znakov kaznivega dejanja iz zakona o kaznivih dejanjih zoper ljudstvo in državo, po katerem so bili obtoženi obsojeni, ter da ta niso bila pravno opredeljena na pravilen način. Rupnikova obsodba po odločitvi Vrhovnega sodišča ni bila v skladu s takratnimi pravnimi načeli. Ker pri kar petih dejanjih, ki predstavljajo kaznivo dejanje, za katero je bil Rupnik obsojen, ni bilo utemeljitve z dejstvi in okoliščinami, so vrhovni sodniki sodbo razveljavili.

https://twitter.com/MatevzNovak/status/1215035105552535553

Hana Murn

 • Domoljub

  …da razveljavi obsodbo Leona Rupnika in zadevo vrne Okrožnemu sodišču v Ljubljani v novo sojenje…

  Kako neki bodo v 2020 razsodili vnuki “ljudskih sodnikov” 1945-48? Razveljavitev zaradi proceduralnih napak v postopku… Opravičila ponosne Titove države morebitnim vnukom sina Vuka gotovo ne gre pričakovati.

 • JANEZ GUS

  Kdo ga bo pa vrnnil v življenje.Milan Kučan,on je kapo potomcev zločincev.

 • rrrrr

  Spet nova igra Gospodarja murgelskih prstanov….Vrhovno sodišče bi moralo L.Rupnika popoplnoma razbremeniti in ga postaviti na častno stran slovenske zgodovine.. Ga popolnoma rehabilitirati ,ne pa vračati na okrožno. To bo oprostitev VS spet razveljavilo, potem bo obsodbo potrdilo Višje sodišče, na Vrhovnempa bodo ugotovili, da je zadeva zastarala. Kot pri Patriji ali bo (skoraj) zagotovo tudi pri konstruktu dr. Novič, vs v stilu: stare fore, novi butli. Ali lahko od Masleše (dr. smrt) in Žalikove (dr. rekorderka v kršenju človekovih pravic) pričakujete kaj drugega ?
  Serpentinškovi pa bodo bebcem spet vrgli kost za glodanje, namesto da bi se spopadli z nujnimi strukturnimi reformami in in si za nekaj časa podaljšali nažiranje iz davkoplačevalskega korita – preden jih v njem utopimo.
  F21&camarillas, takrat vas tudi D. Črnčec z novo finto ne ubrani neizbežnega.

  • zokispoki

   571 kamarila ze nori na SIOLU !

 • Rožle

  Naj nam končno tudi zaupajo kje je njegov grob ..
  kjer so ga barabe rdeče likvidirale …

  • JANEZ GUS

   Še sami ne vejo.Lahko je tudi v solkanski savni.

 • RATATA

  Leon Rupnik je bil tisti, ki je preprečil marionetni nacifašistični in genocidni tvorbi po imenu eNDeHa, ustanovljeni s pomočjo fašistične italije in nacistične nemčije ter z žegnom vatikana, da bi se polastila dela slovenske Dežele Primorske (Istre z otoki…)… mdr.
  Tako je zagreb, ki je že maja 1941 priznal meje slovenskih Dežel moral počakati na konec vojne in se prefarbati v komuniste.., da so znotraj sfrj v upravljanje – izvrševanje zveznih pooblastil prvič v vsej zgodovini dobili del Istre!! (To je povedal mdr.tudi stari Hebrang…: “eNDeHa će nam dati Bosnu, eNOBe pa Istru”)

  • svatne

   Ne le “Istre in otoki”, vsa Primorska in Ljubljanska pokrajina bi morala biti zasedena od NDH. Hitler je ob kapitulaciji Italije po telefonu poklical Pavelića in mu ukazal, da zasede Primorsko in drugo, dotlej od Italijanov zasedeno slovensko ozemlje. Pavelić je prestrašen zamomljal: “Reko mogoče… Ljubljanske pokrajine pa ne…” Bal se je namreč Rupnika (generala!) in hrabrih Slovencev. Dolfe je, besen, vrgel slušalko in Wermacht je moral sam urediti zadeve (Vzpostavili so območje Adriatisches Küstenland!). To je Rupnik povedal v obravnavi pred “sodiščem” in dodal, da dokumente hrani njegova soproga. Vsekakor je Rupnikova zasluga (četudi se ni zavedal), da smo vsaj do arbitraže ostali Slovenci na Slovenskem. Pa niti danes – kljub pobesnelemu agitiranju NAŠIH PRAVNIH MAHERJEV – še ni veljavne DRŽAVNE meje, ki bi razdelila slovensko deželo Primorsko ali potrdila trenutno demarkacijo na Muri, namesto veljavne meddržavne meje na reki Dravi.

   • RATATA

    Hvala za lekcijo!
    Seveda, logično, lahi kapitulirajo, od nacijev “zavisna” expanzionistična hrvatska jih naj nadomesti…
    Na žalost nimamo zakona, ki bi ignorantom preprečil ignorirati dejstva in preprečil odločati o naši usodi.

    • svatne

     Oh, kaj naj človek reče. Vladavina lopovov se dopolnjuje z ignoranti. Če človeka zaradi resnice “le” križajo, jo še dobro odnese…

   • Hribouc

    Jebenti, tele pa nismo vedel!
    Hvala, človek!

    • svatne

     hvala pričevanju predsednika pokrajinska uprave na procesu. Vse zapisano. Tudi v arhivih v Berlinu in Zagrebu. Resnico pripoveduje tudi, kar se je zgodilo: Wehrmacht je na hitro in odločno počistil v Ljubljanski pokrajini in na Primorskem – vključno z Reko. Zagrebški pocar je pač razjezil svojega pokrovitelja, ki je redno vojsko potreboval na Škornju…. (tudi sedaj so se eni podobno junaško prebili z erbilske planine v šentflorjanarsko močvaro… nil nove sub sole)

 • Andrej

  Saj ene take tišlarje, šivilje in podobne imamo pa zdaj na vladi. Temu primerno je tudi krivosodje. Krivosodje je sestavni del komunizma.

 • svatne

  Rupnik NI POBEGNIL SKUPAJ Z DOMOBRANCI, in NISO GA VRNILI BRITANCI.

  • fon johan

   Rupnik se je odpeljal z osebnim avtom, domobranci pa pesaka. Nazaj pa so ga britanci pripeljali na kasonu tovornjaka, pokritega z deko, poisci slike, ki o tem obstajajo…

   Njegov slavni sin, pa je predal svoj bataljon, potem pa si samo on izprosil pri anglezih, da ga niso vrnili, drugi sin pa je bil pri cetnikih…

   • svatne

    priporočam: ne na pamet! Angleži so imeli oblast (tudi “izročanja”) v svoji zasedbeni coni, kamor je sodila tudi Koroška. V Italiji ni bilo zasedbenih con, saj je bila “zaveznik”. Tam je imela vso oblast zavezniška vojaška uprava, v kateri so imeli glavno besedo Amerikanci. Od tam zato NISO VRAČALI V JU. Zakaj in kdo pa “je uredil” vrnitev Rupnika, četudi iz “ameriške cone” (nalašč narekovaj!), je pa posebno vprašanje. Skrito pa ni! Kristalno je jasno, kdo je (so) imel interes “žrtvovati” Rupnika (za lastno rit???).

    • fon johan

     Se strinjam, toda vse kar sem napisal drzi a ne… to kar pa si ti napisal, da nas je resil pred zasedbo z strani hrvaske pa prvic slisim…

     • RATATA

      napreduješ

 • RATATA

  Ko je postal Leon Rupnik GENERALNI INŠPEKTOR slovenskega domobranstva je v priložnostnem govoru povedak tudi to…, “DA JE PARTIZANE OMAMIL IN KUPIL ŽID Z NALOGO, DA UNIČI SLOVENSKI NAROD IN DA JE NA STRANI SLOVENSKEGA NARODA NEMŠKI VOJAK, KI SE BOJUJE PROTI SVETOVNEMU ŽIDOVSTVU”.

  https://books.google.si/books?id=jPt9nyuZ0aYC&pg=PA228&lpg=PA228&dq=rupnik+in%C5%A1pektor&source=bl&ots=RsD0hEr2Oc&sig=ACfU3U3IQUfIqSZ8bzDZpfuSvl3KibP01w&hl=sl&sa=X&ved=2ahUKEwjJlLHt3fbmAhWv_CoKHbJqB8gQ6AEwA3oECAUQAQ#v=onepage&q=rupnik%20in%C5%A1pektor&f=false

  PS:
  Kdo je že zrihtal, da so usa vstopile v vojno na strani Anglije 1917?? … seveda so Rotshildu morali obljubiti, da jim predajo Palestino…
  …. Še kaj o Josipu Vidmarju… in o OF … 4.točki programa….
  Vse se poklaplja… počasi…

 • Sebastijan Korče

  Mislim, da se počasi zgodovina obrača in da bodo ljudje končno videli, kdo so bili dejanski okupatorji in množični morilci na slovenskih tleh..od 45 leta dalje..

 • bubamara

  Komunist, ki je znal brati je postal sodnik; nepismeni pa miličnik. Učene Slovence so fanatiki pometali v brezna. Komunizem uspeva samo pri najbolj neumnih narodih. Pri nas še kar vztraja.

 • Vlado77

  Revolucionalna sodišča so podaljšana roka komunistov. Ti mizarji ,krojači,delavci verjetno o pravu niso vedeli nič. V vseh socialističnigh državah s kom.vodstvom je bilo tako – sodbe so bile napisane pred sojenjem. Spominm se filma Černobil kjer je Valerij Legasov rekel Uljani Homjuk , da nima smisla da pove svoje, ker je sodba že napisana in bodo njega likvidirali. To je modus operandi komunističnih sodišč.

 • pesjanar

  Te rdeče leve budale ne razumejo,da ni bil rehabilitiran,ampak so razveljavili sodbo katera je bila v stilu partizansko komunističnih sodnikov,kateri o pravu niso imeli pojma na strani puške.Takšne sodbe so še danes v “modi”saj rdeče sodstvo dela po vzorcih svojih “nezmotljivih ” učiteljev

 • xtc

  Dejstva;kakor koli že Rupnik je bil sojen strokovno nepravilno,kot tudi z senatom,ki ne zdrži nobene pravne teže.
  Kakor koli že resnica in zgodovinska dejstva počasi prihajajo na svoja mesta,kot tudi še nekatera,ki bodo morala biti razjasnjena ali so bili domobranci,prisiljeni v “kao kolaboracijo” ali je bila ta odločitev spontana.
  No vsi,ki poznamo že znana dejstva vemo ,da ni bila spontana pač pa prisilna saj je rdeča drhal v italjanski coni delala tako svinjarijo,da ni bilo za govoriti in zadeva ni imela nič skupnega z osvobajanjem,marveč zločinskim revolucionarnem reklu,kdor ni za komuniste,ga je treba ubit,česar so se zelo držali.
  Ko govorimo o okupatorjih pa je realnost že vsem znana Nemško italjansko NacionalSOCIALISTIČNEGA in fašističnega,je zamenjal ruskosrbsko komunistični okupator,ki smo se ga otresli91 a zopet dviguje glavo.

 • Hribouc

  Projekt specialca Masleše in žalikove za posebne zadeve je priprava na LAŽGOŠE.

  Boste videli, in ognjemet in kanonado! Govorca še iščejo, trenirajo 100 na uro!

  Dnevni red Lažgoše.

  1. Rdeči ognjemet
  2. Internacionala in miomohod Partizanov sa oružjem ( Svetlana + Svi do jednoga)
  3. Rupnika pred strelskim vodom drugikrat
  4. Hej brigade od Jankovića
  in Konjušari Balkana u ranu zoru svanuli (Janković solo)
  5. Obramba Krivosodja in Pezdirja z Logarjem v arest
  6. Na oknu glej obrazek Milanov (Kombinatke)
  8. Pokazna vježba : Partizani biju buba Švabu i bombaš Mirko
  9. Do zore za našu antifašističku slobodu !
  ————————————————————————————————————
  ” V pokoj in Božji mir z Dežmanom” PRESS

 • Hribouc

  G, zelo spoštovani, Granda!
  Vse prou!
  AMPAK
  Tole je priletelo kot glavna točka za Lažgoše, staviva?
  ———————————
  Drugo
  Pozabite omeniti še podstat vsega tega sranja.
  Krivosodje je potrdilo sodbo part, boljšoj kriminal sodstva v Ribnici, ki obsodi in pobije ujetnike Vaških straž kar tam pri žel. postaji !!!
  Kaj bo tukaj drugače?

  KAJ SE DOGAJA, A VESTE Z TEM KAR OMENJAM – GRE POSTOPEK IZPODBIJANJA O RIBNICI DALJE NA MEEDNARODNO RAVEN ALI NE ?

  PROSIN IN HVALA!

 • svatne

  “Skupaj z domobranci in nemškimi vojaki je Rupnik po koncu II. svetovne
  vojne pobegnil v sosednjo Avstrijo, se predal Britancem, ki so ga na
  pričetku leta 1946 vrnili v Jugoslavijo. Pred vojaškim sodiščem je bil
  nato Rupnik kot vodja slovenskih domobrancev skupaj z domobranci obsojen
  po tedanjem zakonu o kaznivih dejanjih zoper ljudstvo in državo zaradi
  izdaje in sodelovanja z okupatorjem po enajstih točkah obtožnice.”
  Prava zbirka samih napak ali netočnosti. R ni bežal SKUPAJ z…. marveč HKRATI. Čisto posebej in povsem osamljen. Verjeti gre njegovemu osebnemu tajniku. Po predaji britancem na Koroškem, se je premaknil v Italijo, ki ni bila v britanski coni. Vrnila ga je zavezniška uprava z ozemlja Italije.Nikoli ni bil nikakršen vodja domobrancev, ker mu tega niso dovolili. Bil je predsednik pokrajinske uprave. Z njim so bili obsojeni javni uslužbenci, politiki in duhovnik ter Rösener in ne domobranci.