fbpx

Vršilka dolžnosti predsednika SD Tanja Fajon ponovno kaže, da ji je več do migrantov, kot do Slovencev!

Predsednica SD Tanja Fajon (Foto: STA)

Ste se kdaj vprašali, kaj pomeni socialna demokracija v imenu slovenskih Socialnih Demokratov, ponosnih naslednikov KPJ, katerih predsednica je pred kratkim postala Tanja Fajon? Zgodovinsko je socialna demokracija pomenila nekaj takega: Naša družba je zaradi učinkovitosti kapitalizma postala družba relativnega obilja, zato je prav, da skupaj pomagamo tistim, ki nimajo in, da bogatejši v primernem razmerju pomagajo več. Tako so nastajali socialni demokrati po vsej Evropi in “zahodu”. Povsod se je princip njihove skrbi za tiste, ki nimajo, nanašal na lokalno okolje. Nemški socialni demokrati niso skrbeli za Slovence, ki nimajo, slovenski ne za Srbe. Nemci so skrbeli ali naj bi skrbeli za Nemce, Slovenci za Slovence, Srbi za Srbe in tako naprej. Zakaj potem predsednica slovenskih SD, Tanja Fajon, ne počne nič drugega kot, da izraža skrb za tujce?

Mnogi se boste spomnili, da je SDS začenjala kot socialno demokratska stranka in čeprav je skozi leta spremenila svoje ime, SDS tudi danes, čeprav prav s strani Fajonove in podobnih svetovljanskih socialnih demokratov imenovana “skrajno desno”, “neoliberalna”, “nacionalistična” – v bistvu ni nič drugega kot socialno demokratska stranka.

Ki se zaveda treh stvari:

  1. Da gospodarstvo ni perpetuum mobile.
  2. Da je, KO gospodarstvo “teče”, treba deliti med svoje, ki nimajo.
  3. Da sta smiselni doseg in obveza sleherne socialne demokracije “naši, ki nimajo”. S poudarkom na “naši”.

Če bi rekli, da je fajonizem prepoznavna znamka socialne demokracije, bi seveda bili povsem cinični, čeprav je obenem jasno, da Tanja Fajon s svojo nišo “služi dobre pare”, kot bi rekli njeni protežiranci. V podkrepitev naših trditev o njeni skrbi za tujce in le in edino zanje, si poglejmo nekaj zadnjih čivkov Tanje Fajon, čeprav ona svojega marketinga niti ne skriva:

Komentar: Tu ne ravno očitno, a ob poznavanju konteksta gre za jasno grožnjo, da evropskega denarja za tiste, ki se ne bodo podredili viziji, ki jo Fajonova promovira v Sloveniji in na Balkanu, ne bo. Ve se tudi, koga ima s tem v mislih. Janšo, Orbana in tako naprej.

Komentar: Tukaj izrecno o tem, kako se tujcem “nekaj” krši, brez empatije, brez uvida v perspektivo domačinov in brez dokazov, da obstaja podlaga za trditev o kršenju pravic. Namesto nje pa se je v omenjenem centru mudil državni sekretar, Franc Kangler:

Komentar: Izrecno o tem, da v času epidemije vsi v Evropi ne morejo potovati. Tukaj je razvidna promoviranje “svetovljanskosti” evropskega zastopnika. To niso več zastopniki svojih, ampak “vseh”, pri čemer presegajo tudi meje EU.

https://twitter.com/EP_Slovenija/status/1297926647824482306

Komentar: Retvit. Izraz zaskrbljenosti zaradi upadanja števila migrantov. Brez komentarja.

Komentar: Soroševsko – popperjanski nagovor Prekmurcem. Madžari in Prekmurci kot primer “multikulturnosti”. Jezik kot prevladujoče merilo raznolikosti.

Komentar: Tudi v prozorni kritiki Janševe kritike državnega medija v večinskih rokah Socialnih Demokratov in enako mislečih ji nekako uspe dodati teme rasizma, ksenofobije in homofobije.

Komentar: Kot, da bi se to ne smelo. Poslanec danes je lahko zgolj nekdo, ki je slep za ideologije, religije in etnično pripadnost.

Twitter Tanje Fajon je prava zakladnica čivkov o skrbi za druge, za tujce, za “abstraktno okolje in naravo”, le za Slovence ne. Še najbližje skrbi za Slovence je, ko skrbi, da nekaterim med nami Madžari ne bi finančno pomagali, češ, da je to utilitaristično slabše za vse nas.

Da nam ne bi kdo očital naivnosti glede real – socialne demokracije v uvodu. Pisali smo o tem, kaj naj bi smiselna Socialna Demokracija bila, ne tudi kakšna je v resnici. Dobro se zavedamo, da je socialna demokracija od samih začetkov prepletena s svetovljanstvom. Zaradi tega so socialne demokrate, poleg klasičnih marksističnih kritik, da kapitalizem ohranjajo, prezirali tudi sloviti predhodniki slovenske SD, komunisti.

Aleš Ernecl