fbpx

Vsak dan novih 7000 migrantov, skupaj že skoraj 130.000

Foto: Nova24TV

V Slovenijo še vedno vstopa 6600–7700 migrantov dnevno. Za azil jih je skupaj zaprosilo le 59, od tega zgolj 1 oseba iz Sirije. Nastanitveni centri so preokupirani, na nikogaršnji zemlji med Avstrijo in Slovenijo ležijo kupi smeti. Na pomoč prihajajo prvi delavci preko javnih del. 

Po besedah Boštjana Šefica, sekretarja ministrstva za notranje zadeve, je do danes v Slovenijo vstopilo skupno že skoraj 130.000 migrantov. Vsak dan v državo prihaja med 6600 in 7600 migrantov. Nastanitveni centri, ki so sicer ustrezno urejeni, so še vedno prepolno obremenjeni. V Šentilju je naenkrat tudi po 4000 migrantov. Še več pa se jih zadržuje na tako imenovani nikogaršnji zemlji, kjer se stanje še slabša. ”Dogovorili smo se, da bomo na našem delu med mejnima prehodoma uredili okolico in pospravili enormne količine smeti, ki so trenutno tam. Skušali se bomo dogovoriti še z avstrijsko stranjo, da stori isto,” je povedal Šefic.

Za mednarodno zaščito zaprosilo še 10 ljudi, še vedno zgolj 1 Sirec
Večina migrantov državo še vedno zgolj prečka. Za mednarodno zaščito je skupaj zaprosilo le 59 ljudi, od tega največ Iračanov, kar 12 je ljudi s Kosova in 11 iz Irana. Zgolj 1 prosilec za mednarodno zaščito prihaja iz Sirije.

Vključili se bodo novi delavci preko javnih del
Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je potrdila, da se bodo že v prihodnjih dneh delavcem na terenu priključili posamezniki preko javnih del. Razpisali so 260 delovnih mest za različna dela, kot so pomoč pri čiščenju, deljenju hrane in koordinacija v nastanitvenih centrih. Prednost pri prijavi so imeli starejši od 50 let, po besedah Kopač Mrakove pa je bil odziv brezposelnih na razpis zelo velik. Prvi izbrani kandidati že opravljajo zdravniške preglede in se bodo kmalu pridružili ekipam na terenu. Prav tako so na ministrstvu zagotovili denarna sredstva za novih 22 koordinatorjev prostovoljcev na terenu, ki bodo delali v okviru Slovenske filantropije.

M. G.