Vse ljubice in priležnice Josipa Broza Tita: Ste vedeli, da je eno izmed njih pokopal poleg konja in psa?

Tito in Jovanka Broz (vir: twitter)

Včeraj je bila obletnica smrti komunističnega diktatorja Josipa Broza Tita, katerega objokujejo še danes tisti, ki jim Slovenija ni bila intimna opcija.

V času svojega življenja je voditelj komunistične Jugoslavije ljubil samo ženske, ki so delile njegovo strast do politike. Njegova prva žena je bila Rusinja Pelagija Belousova, ki se je z njim poročila pri rosnih, ne boste verjeli, 15 letih. V zakonu se jima je rodil sin Žarko (umrl leta 1995). Njuna ljubezen ni trajala dolgo, saj sta se ločila leta 1936.

Pol leta kasneje se je poročil z Nemko Johanno Ano Koenig. Ta se je ob prihodu v Moskvo preimenovala v Lucijo Bauer. Tito je kmalu za tem zapustil sovjetsko prestolnico, Lucija pa je bila leta 1937 ustreljena zaradi obtožb, da je nemška vohunka, a razlog za njeno likvidacijo je bil baje Tito. Tretja žena je bila premožna, kakopak, Slovenka judovskega porekla Herta Hass, s katero je imel sina Miša, ki še danes živi v Zagrebu. Po štirih letih sta se ločila, ker je že takrat zganjal “kurbarijo”. zaradi njegove zveze s tajnico Davorjanko Paunović. Prav njo naj bi po pričevanjih sodelavcev Tito najbolj strastno ljubil. Davorjanka je umrla zaradi tuberkuloze pri 25 letih, Tito pa se je odločil, da jo bo pokopal na dvorišču Belega dvora na Dedinjah v Beogradu, ker je bila to njegova največja ljubezen. Ob njej je pokopal konja in psa, piše 24sata.

Tito je bil 32 let starejši od Jovanke
Kmalu za tem, pa je spoznal Jovanko Budisavljević spoznal na njen rojstni dan v Drvarju, kjer sta prvič tudi zaplesala. Jovanka je bila takrat del zdravstvenega osebja, Tito pa je bil kar 32 let starejši od nje. Vedno je gledal za precej mlajšimi. Čeprav sta formalno ostala poročena do konca njegovega življenja, je njuna zveza začela propadati že v sedemdesetih letih. Tito je namreč imel še druge, mlajše ljubice. No, Tito je dolgo skrival, da je poročen. To je priznal šele, ko je na obisk prišel takratni britanski minister za zunanje zadeve Anthony Eden. Zakaj je svojo poroko skrival, ni prav znano. Morda tudi zato, ker naj bi mu Jovanko “podtaknili”, da bi ga nekoliko umirila, oziroma spravila k pameti.

Josip Broz Tito in njegova žena Jovanka (Foto: Twitter)

A moža Tita je v domači postelji Jovanka kmalu zalotila z maserkama sestrama Grbić, kateri je Titu pripeljal kar Stane Dolanc. Petnajstega junija 1977 naj bi Jovanka Titu zabrusila, da ne želi več živeti z njim. To se je zgodilo po tem, ko je Tito odšel na Galeb, da bi se srečal z Darijano, še eno ljubico. A takrat naj bi bil Tito že prestar za kaj več, kot le za ljubimkanje.

e-maribor