Vse to sredi belega dne, brez sramu in vsem pred očmi

Foto: Osebni arhiv

V zadnjih dneh sta se v Sloveniji zgodila najmanj dva dogodka, ko bi tudi slepi morali spregledati. Seja Šircljeve Komisije za nadzor javnih financ, na kateri je prišlo do precej  prostodušnega priznanja v. d. direktorice Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Brigite Čokl, da gre v slovenskem zdravstvu za sistemsko korupcijo, bi morala na noge dvigniti vse strukture, ki bi jih moralo skrbeti za to državo.

Dominantni mediji o tem skorajda niso poročali ali so naredili vse, da življenjska doba te informacije ni trajala več kot dan ali dva. Čoklovo bodo seveda kmalu odstranili s te pozicije, ker pri zaščiti omrežja ni bila dovolj spretna in inventivna.

In drugi primer: zamenjava nadzornikov v NLB, torej v banki, za katero je v zadnjih dveh desetletjih zaradi velikanske bančne luknje značilna sanacija sanacije. Nikoli potešena slovenska kleptomanska elita si je v državnih bankah uredila samopostrežbo in dve desetletji nekaznovano ropala. Presečna množica obeh dogodkov pa je kontinuiteta ropanja s strani tranzicijske kontinuitete, čemur očitno ni videti konca. Vse to sredi belega dne, brez sramu in vsem pred očmi.

Dediči udbovskih podjetij in teflonski osebki
Ob vsem tem početju pogrešam vsaj moralno ogorčenje nad dogajanjem v državi. Vse manj zdravil je na recept, vse manj je pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, zaradi pomanjkanja denarja imamo dolge čakalne dobe, manjka specialistov, na drugi strani pa preplačujemo medicinske pripomočke, material, opremo. Čoklova je to korupcijo v zdravstvu zgolj priznala – same korupcije, ki je znana že vrsto let, pa se organi pregona nikakor ne lotijo z dolžnim žarom.

Lahko bi kar verjeli mnogim namigom, da nekateri v vrhu policije obremenilne dokumente raje spravijo v predale ali pa z njimi trgujejo. Če sledimo zapisom na Portalu plus, ki je z razkrivanjem sistemske korupcije v zdravstvu prišel najdlje, so dosjeji o korupciji v zdravstvu na Nacionalnem preiskovalnem uradu in Komisiji za preprečevanje korupcije že vsaj tri leta. Niti vodijo tudi v zamejstvo med dediče Saftija ob asistenci omrežja slovenske leve politične elite, zato mainstream mediji to temo tudi tako dosledno marginalizirajo. Ali pa je kapitalska in politična elita omrežila ter spravila v postelje že toliko novinark, da kontrola oblasti in razpolaganje z državnim premoženjem ni več v medijskem interesu, ampak je edini interes le še participacija pri tem razuzdanem bogastvu.

Omrežje je na vrh SDH inštaliralo Marka Jazbeca, ki hladno zavrača vse očitke, ne da bi pri tem brali kakšno resno medijsko analizo, od kod mu taka teflonska zaščita. In posledica spoznanja, da imajo imuniteto na vse, kar naredijo in si izmislijo, je tudi zamenjava v vrhu nadzornega sveta državne NLB. Arogantno in vsem v posmeh se na vrhove državnih bančnih struktur vračajo ljudje, ki so sodelovali pri plenjenju bank, saniranih z denarjem davkoplačevalcev.

Cerar izgubil vso moralno substanco
Cerar in njegova vlada sta v zadnjih mesecih izgubila vso moralno substanco, če sta jo sploh kdaj imela. Najprej s postavitvijo nadzornikov SDH, nato vodstva SDH in taista SDH s postavitvijo nadzornikov NLB in kmalu tudi novega vodstva NLB, še prej pa Cerarjev manever z odstavljanjem vodstva slabe banke. In še bi lahko naštevali. Zato ni čudno, da pada Cerarjev moralni rejting še hitreje kot siceršnji rejting te vlade.

Njegovo vladanje poteka na premici od enega nesporazuma do druge neumnosti, kar pa mu – žal – omogoča nezahteven profil slovenskega volivca, ki je cepljen še z apatičnostjo. Cerar kot veliki pridigar o morali in vrednotah s svojim načinom (ne)vladanja Slovenijo potiska v anomijo oziroma stanje brez vrednot. Tega najbrž ni hotel ali si želel, vendar počne s svojim ravnanjem ravno to.

Poseči po institutu “ugovora vesti”?
Je v Sloveniji možno, da bi naredili to, kar je njega dni storil Henry David Thoreau, ki je prenehal plačevati davke, ker so se trošili za nakup orožja? Težko. In to kljub temu da z davki – to je z našim denarjem – vladajoča elita ne ravna gospodarno, z njimi vzdržuje svoja omrežja in da so zaradi tega davki vse višji.

Ljudje niso več pripravljeni na kakšen radikalen korak, vstaj ni več, vstajniki so že dosegli svoje, izborili so si svoj prostor pri koritu, kar je edino, kar je organizatorje vstaj in njihove izvajalce tudi zanimalo. Res smo pravno zavezani k plačevanju davkov, toda ali smo zavezani plačevati tudi za nemoralna in kriminalna dejanja?

Veliki pridigar morale Miro Cerar je padel tako na moralnem kot pravnem parketu. Njegovo obračunavanje dvojnih potnih stroškov, veliki postranski honorarji njegovih ministrov in vse do njihovega plačevanja za pripravljenost na nič, je kršenje tako moralnih kot pravnih norm. Ob vseh teh krajah, ki jih spremljamo v neposrednem prenosu, bi gibanje “ugovora vesta” oziroma državljanske nepokorščine imelo vsaj moralno legitimnost. Če, denimo, ne bomo plačevali RTV-prispevka, bo to sicer po obstoječi zakonodaji protipravno dejanje, gotovo pa to ne bi bilo morali nasprotno dejanje, ker bi na ta način prispevali k normalizaciji medijske krajine.

Toliko za razmislek.

Miro Petek

 

 • Brane

  Slovenci plačujejo javno RTV-štalo,kjer jih udbo-mafija dnevno obvešča,kako jih bodo v krogu svojih družinskih in politikanskih navezav okradli. Mora res biti nekaj zelo narobe v glavah povprečnih državljanov,da so pripravljeni privatno RTV združbo za krajo skupnega premoženja velikodušno še dodatno sponzurirati. Neumnost je brez mejna !!! Do kdaj še !!! Takle mamo !!!

  • Brane

   Slovenci prostovoljno preko RTV plačujejo svoje lastno posilstvo,pretep in umor !!! Koliko je tam zaposlenih slovencev je druga zgodba,večina je jugoslovanov in pravih južnakov !!!

   • avtohtoni neandartalec

    In tvojih podatkov sklepam ,da v Slovenskih medijih ni nikjer zaposlenih Slovencev ali pa se določen del nas obnaša kot Jugoslovani in pravi južnjaki.

    • Brane

     Prav razumeš v Slovenskih medijih ni nikjer zaposlenih “pravih” slovencev ! Yugoslovanarji niso pravi slovenci !

 • dež

  Lepo napisano, nimam kaj dodati. Šle slepemu bi moralo biti jasno za kaj gre, pa na žalost temu ni tako. V Sloveniji že ne.
  V debati o odpravnini J. Medji sem napisal, da samo opozarjanje na “sistemske” kraje davkoplačevalskega denarja ne bo prineslo obrata na bolje in kot eden od možnih ukrepov predlagal, sistematično vlaganje kazenskih ovadb. Na takšen način nagajajo vašemu predsedniku.
  Kako to učinkovito početi ne vem, ker nisem pravnik, opozicija bi to verjetno lahko izpeljala. Nenazadnje, g. Matoz v primeru Patria že ves čas šola celotno pravosodje. V parlamentu tudi razpolagate z veliko več informacijami kot navadni državljani. In tožbo je potrebno vložiti proti konkretni osebi (odgovornemu), ne proti državnemu organu.
  Povsem enako je pri RTV naročnini. Če danes neham plačevati, me bodo iztožili tudi za zamudne obresti, učinka ne bo nobenega. Sam proti vsem ne moreš. Če neha plačevati naenkrat 20 tisoč zavezancev, je to čisto druga zgodba. Procesirati tolikšno število zadev je bolj kot ne nemogoče, tako za RTV kot sodišča. In pojavilo se bo dodatnih 20 tisoč, ki ne bodo plačevali iz čistega koristoljubja. Samo nekdo mora celo stvar voditi.
  Tudi v zvezi z migranti bi jaz, zaradi neukrepanja, pripravil kazensko ovadbo zaradi suma izdaje države proti PV, ministrici in državnemu sekretarju. Ko jo bodo zavrnili, bi vložil novo.

  Sem že malo tečen s temi ovadbami, lahko da razmišljam napačno. Ampak še slabše se mi zdi samo čakati kaj bo in opazovati, kako gre vse skupaj zu grund.

 • althar

  Ključna ugotovitev v komentarju: pri belem dnevu. Slovenceljske ovce se zdijo tako zelo oprane, politika tako zelo ukročena, gospodarstvo tako zelo nadzorovano, sodstvo tako zelo omamljeno, javna uprava tako zelo dirigirana, novinarstvo tako zelo mrtvo, kraja davkoplačevalskega denarja tako zelo zanesljiva, da se udbomafija sedaj počuti popolnoma varna in zadovoljna.

  A majhno opozorilo: samozadovoljstvo je zadnje stanje pred propadom.

  • avtohtoni neandartalec

   Obstaja še ena možnost, da se vsi poznajo, so povezani med sabo in to delajo prav zato, da nas lahko zatirajo in nam kradejo.

 • xtc

  Popolna vrnitev na SFR kolesnice.

 • Peter

  Samodanijanšasamodanijanšasamodanijanšasamodanijanša….
  To je vse, kar se podi v glavah povprečnega slovolilca, ko gre na volitve.
  Ker so mu mediji tako povedali.

 • rrrrr

  ,,Njegovo (Cerarjevo) vladanje poteka na premici od enega nesporazuma do druge
  neumnosti, kar pa mu – žal – omogoča nezahteven profil slovenskega volivca, ki je cepljen še z apatičnostjo” je zapisal pronicljivi g. Petek.
  Čudovito. Povedati bistvo z malo besedami, pošteno in argumentirano in to na luciden, duhovit način!
  Ponovno izjavljam, da je škoda, ker se nam na novi24TV zgodi Petek le na petek in ne vsak dan.

 • Aton

  > Cerar in njegova vlada sta v zadnjih mesecih izgubila vso moralno substanco, če sta jo sploh kdaj imela.
  Cerar ne ve , kaj je morala in ne ve, kaj je etika. Zato tako prostodušno živi in krade kot vedno in pridiga in verjame v svoje besede kot vedno. Vi pa ugotavljajte, ali imate raje bedake ali lopove – saj to vam strici nudijo – samo da ni J.

  • avtohtoni neandartalec

   Ok, pa naj bo še J bedak in lopov.

 • ljubinica

  “Cerar kot veliki pridigar o morali in vrednotah s svojim načinom (ne)vladanja Slovenijo potiska v anomijo oziroma stanje brez vrednot. Tega najbrž ni hotel ali si želel, vendar počne s svojim ravnanjem ravno to.”
  Saj Cerar tudi pred volitvami ni bil nič drugačen ….
  Saj smo vedeli, da so ga murgle izbrale za “mandatarja” ….

  • avtohtoni neandartalec

   Cerarjeve moralne pridige dokazujejo predvsem eno, ta tip ima popolnoma zmešane oziroma nima nobenih etičnih temeljev..

 • nevtrino

  Kdo bi razmišljal v okupirani deželi hlapcev ?
  To ni današnje, to je pravzaprav že včerajšnje: zakaj le bi kdorkoli priseben in nezajedalski v Sloveniji plačeval RTV-prispevek ? Zakaj le bi podpiral totalitarno iztirjeno preobjedenost in zažiranje ?

 • nevtrino

  … najmanj 2 dogodka, ko bi še slepi morali spregledati…
  Ni najti racionalnih razlag, niti da bi kdo resno ukrepal.
  Ni belega dne v tej dolinci, nekdo je ugasnil luč, kar je pa najbolj zabavno in sočno, da ogromno Slovencev in še več ostalih državljanov kar nima nič proti.

 • MojeMnenje

  Ali se res ne da nič narediti, da bi se začele obravnavati ovadbe, ki so jih vložili BS, NLB in NKBM? Ko bo prva ovadba javna, bomo lahko začeli upati na spremembe. Samo razkrivanje nepravilnosti očitno ni dovolj in lahko traja še desetletje.

 • Valuk

  Racionalnih razlag je toliko, da jih je zaradi časovne omejitve in verjetno tudi zaradi tukajšnje prostorske, pač ni možno vseh našteti. Pa četudi bi jih in bi nevtrinoti imeli celo večnost za spoznavanje racionalnoisti, kaže, da je ne bi utegnili prepoznati. Zakaj ljudje radi “pametujete” o vam neznanih pojmih, namesto da bi informirali ljudi o vam znanih in preverljivih dejstvih, kot so 70-letna JUGOKOMUNISTIČNA totalitaristična okupacija Slovenije in vse posledice genocida, etnocida, 70-letnega terorizma (tepihovanja, sfukovanja), totalne kontrole nad državnimi aparati, med temi seveda tudi nad mediji in šolstvom, kjer so nevtrinotom prali in oprali možgančke do te mere, da svoje in murglskosrbsko jugokomunistično hlapčevstvo Kominterni podtika ljudem? “Kdo bi razmišljal?” je vsegliharsko podtikanje lastne nezmožnosti mišljenja. Ravnokar bereš besede razmišljajočega, pri čemer je seveda jasno, da ti ne veš, kaj pomeni razmišljanje, a nič zato, morda bo tudi tebi nekoč nekdo prižgal luč. Vsi člani in podporniki okupatorske Jugoslavije nimajo bistvenih razlogov za nasprotovanje jugokomunističnem agitpropu, ki zanje “čuva tekovine revolucije”. Za razliko od murglskosrbskih jugokomunističnih kreatur, pa ogromno ljudi dela in v okvirih svojih ter zakonskih zmožnosti proti okupaciji in tudi nasprotuje jugokomunističnemu agitpropu na nacionalni rtv. Dejstva so dejstva, ne glede na to, če jih nevtrinoti poznate ali ne. Ker pa ima “rad bi bil razmišljajoči” rad vprašanja, ga torej vprašajmo: “Zakaj ne prižigaš luči?” “Zakaj še nisi organiziral državljanske nepokorščine?” “Zakaj ne organiziraš vstaje?” Itd. Koga čakaš? Čakaš, da ti bo Sveti Peter prižgal luč, tačas pa boš ti onaniral po spletu in SLOVENSKI deželi/državi, ki je okupirana od murglskih jugokomunističnih SERBUSOV (serb, serbus – hlapec) Komunistične internacionale podtikal vesoljno znano srbsko hlapčevstvo, kot zapoveduje murglskosrbski jugokomunistični agitprop? Če že ne zmoreš koristiti, vsaj škoduj ne! – je prastar slovenski napotek, ki je posledica tako prastarih doživetij kot racionalnega postopka.

  • von Rhein

   Pri vsem kar si napisal ne najdem točke v kateri bi oporekal.Ne najdem pa tudi odgovora kako in zakaj (no tukaj ga najdem ,sicer nekompletnega) je leta 2012 uspelo nekim holadri osebkom preko družbenih medijev zakuriti ogenj.Ko je zagorelo so pomagali ustvariti požar mediji.

   • dob

    Mater, kaj jih bo Masleša zjebu!

  • avtohtoni neandartalec

   Edino veliki Slovenci, po rodu iz Hrvaške, se mi zdijo še slabši, ker bi nas radi skregali in oddaljili od Srbije samo zato, da nas bi lahko okupirali in asimilirali.

 • zuje

  In že nastavljajo novega “najverjetnejšega mandatarja”.
  http://www.pozareport.si/?Id=politika&View=novica&novicaID=21892&sort=DESC&show=10&show=9999#komentarji
  Ubogljiv, upogljiv in sfuzlan folk bo kot čreda ovac na “volitvah” zopet s solzami v očeh od sreče “volil” “nov obraz”. Sfuzlan folk bo že spet mislil, da ni nikogar v Sloveniji, razen Violete Bulc. Najprimernejša za novo predsednico vlade.
  Za kozlat! Le zakaj so volitve? Že pred “volitvami” ovce prepričajo, da drugega ne smejo voliti.
  Kdaj bomo zares pošizili in tej bandi dopovedali, da v Sloveniji nima kaj iskati? Se bomo uprli ali bomo samo pisarili po forumih?

  • Da se norčujejo iz nas.

  • avtohtoni neandartalec

   Violeta je privlačna približno toliko kot moja stara nogavica, prilepljena na omaro, kamor sem jo po par dneh neprestane hoje vrgel in se še vedno ni odlimala.

 • dob

  Po mojem mnenju morda najboljši članek objavljen do zdaj.
  No, tisti “morda” zna biti odveč.

 • Shalalabayzer

  “Poseči po institutu “ugovora vesti”?”

  Ne, pred naslednjimi volitvami ne nasesti propagandi in prebrati programe strank, ter se potem dejansko zmigat in odit do volišča in volit.

  • avtohtoni neandartalec

   Ne rabimo brati programe strank, saj novinarji objavljajo novičke, mi pa potem na portalu predebatiramo zadevo iz vseh mogočih zornih kotov, če me bo debata prepričala, bi šel mogoče potem še volit.

   • Shalalabayzer

    Popoln forumski neznanec te bo prepričal, da greš volit…
    Svizec brez čokolade bi te prej ;)

 • Slovenec 33

  V članku sem zasledil popolnoma napačno trditev
  “Cerar je izgubil vso moralno substanco”
  Nič ni izgubil, ker je še nikoli ni imel.
  Če nekaj nimaš ne moreš izgubiti in niti Einstein z vso svojo genialnostjo tega kar naj bi Cerar izgubil, ne bi mogel definirati niti teoretično, pa čeprav je vnaprej definiral gravitacijsko valovanje.

 • Tekumze

  Kwa pa plačujete RTV, sem vam že zadnjič razložil kako naredite, zdaj se mi ne ljub še enkrat, sem obupal nad vami.

  • Aresnica

   Tekumze – prehitro si obupal _ je potrebno vztrajat._ ti povem, da bo šlo_ sem si ti že pridružil- oziroma sva že dva – grmo naprej.
   ________________
   Lep pozdrav

   • Aresnica

    gremo naprej

 • avtohtoni neandartalec

  Hm, če so banko ustanovili ljudje, ki nikoli niso bili pošteni, morda to ni bila nikoli normalna, temveč je bila od nekdaj Slaba, nepoštena banka. Tudi narod nosi del odgovornosti, da stvari nismo poimenovali s pravim imenom, zmotno in zavržno domnevamo, da je to nacionalna banka, vendar je zgleda bolj naci banka, človek se pri vseh teh pomenkah in sopomenkah zelo hitro zmede. Z dobro banko bi poslovali, v bad bank pač nihče ne bo nič polagal, samo dvigovali pa bi.

 • avtohtoni neandartalec

  Slovenskega zdravstva mogoče ne moremo posodobiti, lahko pa bi ga vsaj vrnili na raven pred osamosvojitvijo, treba je prositi Srbske zdravnike, ki so bežali pred nacionalističnim ustaškim in fašističnim terorjem, naj se vrnejo v Slovenijo in naredijo red.

 • avtohtoni neandartalec

  Sem prebral oziroma preposlušal manifest Thoreauja, verjetno najboljši zgodovinski zagovor civilne nepokorščine, kjer je utemeljil razloge, kdaj se lahko civilni državljani upremo lastni vladi, ki je danes prav tako uporaben kot v času nastanka. Bil je strpen anarhist in velik socialist, danes bi po svojih svetovno ekoloških in političnih nazorih verjetno spadal med naše Zelene. Njegov manifest nepokorščini je pa napisal potem, ko je moral eno noč prespati v zaporu, ker ni hotel plačati davka, vendar so ga naslednjega dne izpustili, ker je menda plačala zanj njegova družina. NI hotel plačati zato, ker je vlada z davki financirala vojsko, ta pa je zatirala mehiške sužnje in ni hotel suženjstva na noben način podpirat. Zelo ga je zanimala narava, bral je Darwinove raziskave in tudi sam preučeval evolucijske pojave, verjetno je iz kombinacije teh proučevanj in idejami socialističnih revolucionarjev, nastajala njegova naturalistična filozofija.
  Ko so ga pred smrtjo domači vprašali, ali se je spravil z Bogom, ki ga je kot darwinist kritiziral, jim je odvrnil, ne spomim se, da bi se sploh kdaj skregala.

  • dob

   Hvala za razsvetlitev, kdo je bil Thoreau.

 • Iza Demos

  Jaz pa mislim, da je to izjavila zato, ker je hotla bit pomembna. V resnici pa nič ne ve iz prve roke. Bolj iz rumenega tiska. Kajti če bi vedela,bi udarila po mizi in “izpljunila” imena z naslovi vred.

  No ja vsaj jaz bi jih. Piiiiiismo kakšni hlapci smo.